- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 16 maj 2010

Lugn och ro

Jag har alltid fascinerats av färger.



































Och även om jag alltid haft vita toner som bas, så har jag också alltid plockat in färger som accenter. För det mesta blått, men inte alltid.




































Maj månad har varit sjukt intensiv. Födelsedagar, konfirmationer och Landsbygdsriksdagar har avlöst varandra i en makalös fart.

Flera gånger har jag tänkt: När bara det här... eller det här... är gjort, då ska jag vila!

Och hela tiden har jag längtat efter att omge mig med lila toner.





































Enligt feng shui påverkas vi mycket av de färger vi har omkring oss. Och genom färg kan man också förändra, läka och få fart på både det ena och det andra.





































Enligt feng shui är lila  lugnande och en alldeles utmärkt färg att välja till meditationsrum. Den förknippas med högtider och värdighet och i många religioner är lila en  andlig färg.

Och det är ju det jag söker nu... lugn... och lila!

Stor kram till er alla!
/Sussie

P.S Kommer ni ihåg det här inlägget? I nästa inlägg ska ni få en liten rapport om hur det har gått för de små plantorna. D.S

I've always been fascinated by colors.

And although, I always had have a base of white tones, I always pick the colors as accents. Most of the time it´s blue, but not always.May have been crazy intense. Birthdays, confirmations and Rural Parliament has succeeded each other at an unprecedented speed. Several times I have been thinking: When only this ... or this ... is done, then I will rest!
And all the time, I have longed to surround myself with purple tones.
According to Feng Shui, we affects a lot of the colors around us. And colors can change and heal. According to feng shui is soothing lilac a really excellent color choice for meditation. It is associated with ceremonies and dignity, and in many religions it´s a spiritual color.
And that's what I'm longong for ... peace ... and lilac!

Big hug to you all!
/ Sussie

tisdag 11 maj 2010

Selmas äppelgömma








I lördags hade jag i  uppdrag att bjuda våra Landbygdsgäster på " Kaffe med Selmainspirerat dopp".


Ett självklart val blev något med skrädmjöl - förstås.


Och det är så sant som det är sagt - det är av misstagen man lär sig! Av en tårta blev det nämligen en alldeles ny sorts bakelse!


Bakelsen kom till i ett försök att baka den så kallade Mårbackatårtan, ett gammalt recept från Selmas tid. Mårbackatårtan bakas tyvärr inte så ofta här i trakten och jag tror mig veta varför.




Tårtbottnarna är svåra att göra. De spricker hela tiden sönder och att få till en hel tårta, är nästan omöjligt.


Även Mårbackatårtans utseende är en svårighet att få till. Ingenstans finns den avbildad. Kanske tröttnade man redan på Selmas tid, att försöka få till en tårta, som inte slutade med småsmulor och trasiga tårtbottnar. Kanske var det just ingen som bakade den, på den tiden heller… Mårbackatårtan är höljd i hemlighet - en väbevarad, g(l)ömd liten godsak!


Men smaken! Ack, den smaken!


Den utsökta blandningen mellan skrädmjöl och äppelmos lämnar ingenting annat efter sig, än en längtan efter mera.


Med hjälp av lite småändringar i receptet och lite värmländsk stönighet, har Mårbackatårtans kinkighet fått ge vika för en bakelse med samma utsökta smakbrytningar.


Varsågoda!


Njut en Selmas äppelgömma!


200 g smör
150 gram socker
150 gram vetemjöl
210 gram skrädmjöl
äppelmos
vispgrädde

Till garnering:
hackad sötmandel
chokladhjärtan (finns att köpa färdiga)
äppelmos

Rör smöret vitt tillsammans med sockret. Blanda i mjölet.
Kavla ut degen och ta ut runda mått.
Grädda i medelvarm ugn ca 15 minuter.

Lägg ihop två kakor med äppelmos emellan. Garnera med spritsad grädde, äppelmos, hackade nötter och ett chokladhjärta.


Kram Sussie

Last Saturday I had the task of inviting our Rural Guests at "Tea with Selma Inspired dip".

An obvious choice was something of roasted oatmeal - of course.
And it is so true as it is said - it's the mistakes you learn! For a cake, it found it an entirely new kind of cake!
Pastry produced in an attempt to bake the so-called Marbacka cake, an old recipe from Selma's time. Marbacka cake is unfortunately not as often baked in this neighborhood and I think I know why.
The cake bases are hard to do. They crack and break all the time and to get to a whole cake, is almost impossible.
Even the appearance is a difficulty to copy. Nowhere is it depicted.  Maybe it was just no one who baked it even during Selma´s time then either ... Marbacka cake is shrouded in secrecy.
But the taste! Ah, the taste!

The delicious mixture of applesauce and roasted oatmeal leavs nothing behind you, than a longing for more.
With the help of a little changes in the recipe, the Mårbackacakes´s fussiness has given way to a pastry with the same exquisite taste breaks.
Here you go,
Enjoy an apple Selma's hide!

200g butter

150 grams sugar
150 grams flour
210 grams roasted oatmeal
applesauce



To garnish:
chopped almonds
chocolate hearts (to buy finished)
whipping cream

applesauce

Stir the butter together with the white sugar. Mix in the flour and oatmeal.
Roll out the dough and remove the circular dimensions.
Bake in moderate oven about 15 minutes.
Add together the two cakes with apple sauce together. Garnish with cream, applesauce, chopped nuts and a chocolate heart.
And remember where you saw it first :-)

söndag 9 maj 2010

Skorpor

Under Landsbygdsriksdagen fick våra gäster i Östra Ämtervik ta del av en fantastisk lunch! Bibbi på Kulinarika - mat & vinbyrån, stod för den, och gästerna var överväldigade.

Jag stod för kaffe med dopp. Och det skulle vara Selmainspirerat!  I nästa inlägg ska ni få veta vad de bjöds på.

Gästerna kunde också köpa med sig vykort, böcker... och skorpor.

Det sägs, att Selma Lagerlöf alltid ville ha nygräddat bröd såväl till middag som till kaffe. Hon tog visst aldrig en skiva som redan var uppskuren sedan måltiden innan.


Då förstår man att det bakades en hel del på Mårbacka under Selmas tid. Och väldigt ofta bakades det skorpor. Selma Lagerlöf var så förtjust i skorpor, att hon till och med installerade en bakugn i flygeln för detta ändamål.

Kram Sussie

It is said, that Selma Lagerlöf always wanted to have fresh baked bread for dinner as well as for coffee. She was never given a disc which was already cut in advance. Then you can understand, that they baked a lot in Mårbacka in the past. And very often, they baked crusts.Selma Lagerlöf was so fond of crusts, she even installed a special oven for this purpose.