- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


tisdag 16 februari 2010

Kom ihåg var ni såg den först!

Semla... Fettisdagsbulle... Hetvägg... Fastlagsbulle...

Kärt barn har många namn.

Idag ska ni få ännu ett att lägga på minnet - "Selma"...

Naturligtvis måste jag ju leka lite med ord, trixa lite med deg och knåpa lite med recept, när det finns så bra förutsättningar där jag bor - i Sagorika Östra Ämtervik.

Selma Lagerlöf och skrädmjöl  Klart att Östra Ämtervik ska ha en selma på semmeldagen!



































Jag har skapat en semla i en alldeles ny variant och jag kan garantera er: Den är goooooood!

Lite skrädmjöl i degen, hemmagjord mandelmassa och lingongrädde. Voilá!

En selma har fötts!


Kom ihåg var ni läste om den först :-)))))
Mycket kaxigt säger jag, att den kommit för att stanna.
Och i Stallet kommer den definitivt att serveras.




































Men varför ska Östra Ämtervik vara enda stället förresten? Tänk. jag tror de har bra smak även på andra platser runt omkring här i bygden ;-) I alla fall har jag hört ryktas om det...

Kram Sussie

söndag 14 februari 2010

Alla Hjärtans Dag

Jag önskar er alla en riktigt fin Alla Hjärtans Dag!

Och kom ihåg - får du någon gång hjärtklappning så beror det på att någon tänker på dig och klappar om ditt hjärta lite extra med en vänlig tanke.

Dagen till ära, bjuder jag er en bildkavalkad med hjärttema från vårt hem, och från ställen där jag varit och fotat.










Kram Sussie

lördag 13 februari 2010

Ett snabbinlägg bara...

Måste ju ge er fortsättningen på receptet på surdegsbaket. Jag vet ju att en del av er hängde på baket tillsammans med mig:

Ingredienser:

surdeg
5 dl vatten
25-50 g smör
(1 pkt jäst Receptet fungerar med eller utan jäst. är du modig testar du utan redan första gången :-)
1 1/2 msk salt
2 msk brödkryddor
1 msk sirap eller honung
3 dl rågkross
vetemjöl (special eller stenmalet)
200 g torkad frukt (russin, katrinplommon...)

  1. Häll upp 1,5 dl av surdegen i en liten burk och ställ in den i kylen för nästa bak.
  2. Koka upp vatten och rågkross, lägg i smöret så det smälter/blir mjukare och ställ åt sidan.
  3. Hacka torkad frukt och blanda med surdeg, smulad jäst, salt, brödkryddor, sirap.
  4. Häll i rågkross och mjöl och blanda Fortsätt att hälla i vetemjöl samtidigt som du blandar tills degen har bra konsistens.
  5. Knåda degen ordentligt. Då bildas gluten (sega proteintrådar) som ger bättre jäsning av brödet.
  6. Täck över med bakhanduk och låt jäsa i 40-50 minuter. Varmare klimat ger snabbare jäsning max 40°C.
  7. Sätt igång ugnen på 200ºC
  8. Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord, dela i fyra lika delar. "Rulla" och lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta med bakduk cirka 40 minuter.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
  10. Låt svalna under bakduk.


Nästa gång kan du använda din sparade surdeg och börja direkt på
"dag 4". Bakterierna arbetar långsamt i kylen och behöver bara matas då och då med kolhydrater t.ex. lite mer mjöl en gång i veckan.

Kram Sussie