- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 22 juli 2007

Till Selma


















Dagens inlägg tillägnas kvinnan som gett upphov till namnet på min blogg - nämligen Selma Lagerlöf.

Vanlig fakta om Selma kan man lätt läsa ur böcker och på Internet, så därför tänkte jag skriva om annat i min blogg. Idag handlar den om Mårbackas café och Selmas kakor.



























I böcker står att läsa att de dignande kakfaten i Östra Ämterviks socken är kända över hela Värmland. Gamla recept lever kvar från generation till generation.

Selma Lagerlöf var inte bara författarinna. Hon var också mycket mån om sin personal som hjälpte henne på gården och hon drev företag för att folket i Fryksdalen skulle kunna få arbete. Bland annat tillverkades havremjöl, sk skrädmjöl.På vissa paket med skrädmjöl kan man läsa följande, skrivet av Selma:

I Värmland har man sedan uråldriga tider förstått konsten att av havre tillverka ett fint mjöl, befriat från sådor och kli, s k skrädmjöl... Den vara, som här bjudes allmänheten, är just detta värmländska skrädmjöl, rent och oförfalskat, visserligen lite grått att se till, men gott i smaken och rikt på styrkande och närande egenskaper.

Skrädmjöl tillverkas idag bl.a. på Stöpafors kvarn, någon mil norr om Sunne. I minsta lilla butik som säljer livsmedel finns skrädmjöl att köpa i Fryksdalen.


















Fikar du på Mårbacka blir du serverad kaffe ur en kopparkittel och naturligtvis kan du köpa Mårbackakaka eller Selmas vinbärsgömmor...




















 


Mårbackakaka
200g smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
5 dl skrädmjöl
1 msk mjölk
3 droppar bittermandelolja

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Rör ner äggen ett i sänder. Tillsätt skrädmjölet. Rör ner mjölk och bittermandelolja. Häll smeten i smord, bröad rund form. Grädda i nedre delen av ugnen (andra falsen) cirka 50 minuter.
Vill du njuta kakan som på Mårbacka, serveras vispad grädde och lingonsylt till.

























Selmas vinbärsgömmor
200 gram smör
1/2 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
1 liter röda vinbär
50 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
200 gram kokosflingor
1-2 ägg


Sätt ugnen på 200 grader. Hacka samman smör, socker och mjöl. Arbeta ihop till en deg. Låt vila en halvtimme i kylskåp. Tryck ut degen i lätt smorda och mjölade formar. Fyll med vinbär. Rör ihop fyllningen och täck formarna med den. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter.

Kram Sussie

fredag 20 juli 2007

Fredagskväll och pysselsugen








Nu ska jag gå ut och plocka mer lin till den andra kransen. Blåklinten tog jag med på bilderna för att den är så vacker... men jag använde den inte i kransen.


Ha en underbar helg alla mina vänner!
Kram Sussie!

Vilken sida sover jag på?