- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 10 december 2023

MITT BÄSTA RECEPT PÅ STRUVOR OCH LISTA INFÖR JUL

 Jag har inte så många måsten innan jul längre. Det jag gör och hinner gör jag i lugn och ro. Vägrar stressa inför jul. Hinner jag baka så gör jag. Hinner jag driva upp amaryllis så gör jag.  Idag har jag i alla fall prioriterat att baka struvor. 


Receptet är enkelt och det blir gott. Det enda som kanske inte är så vanligt att man har hemma är ett struvjärn. Jag köpte mitt på Tradera för många år sedan när jag hade café och bakade alla möjliga sorters kakor, tårtor och bakelser.

Här är receptet jag använder:

1 äggula

2 msk socker

1,5 dl mjölk (3%)

0,5 dl grädde

2 dl vetemjöl

Till frityren använder jag några dl rapsolja.

Du behöver också strösocker på en tallrik som du doppar struvan  i när den är varm och precis avtagen från järnet.


Vispa ihop alla ingredienser. Värm oljan till ca 180 grader och lägg i struvjärnet i oljan så att  det också värms. Doppa järnet i smeten men inte så det täcker ovansidan på formen. Bara precis upp till kanten.  Doppa sedan järnet med smeten i frityroljan och fritera tills struvan får en ljust gyllenbrun färg.

Ta upp järnet och pilla loss struvan. En gaffel funkar bra. Lägg struvan med ovansidan i strösockret och tryck lite lätt så att den täcks med socker.


Struvor är goda som de är men också tillsammans med lingon- eller hjortrongrädde.


Annat jag gärna skulle vilja göra innan jul är:

  • Brantevikssill. Gjorde det första gången förra året och OJ så gott det är!
  • Mozartkulor. Slår knäck och kola om ni frågar mig.
  • Kolafudge. Har hittat ett recept med flingsalt på. Det blir nog omtyckt.
Ärligt talat så funderar vi faktiskt på att äta en riktig julaftonsbrunch i år istället för traditionell julmiddag. Vi firade jul för två veckor sedan innan son med fästmö drog iväg på långresa och det känns inte jätteviktigt att göra om ett stort julbord igen.
Letar roliga recept på nätet just nu. Tänk julfrukostbrunch ’à la någon sorts tapasidé.
Ska bli kul!

Kram
Sussie

torsdag 16 november 2023

POTATISLÖK SÖKES

 


Årets skörd av rödlök blev den bästa någonsin. Jag tror hemligheten är att jag vattnat kontinuerligt med ankbajsvatten.

Just lök är häftigt att odla. Det är liksom ingen gröda som är odlad för att den kräver lite jox och ställer krav på odlingsintresse -som aubergine. Eller för att den är snabb och ger odlingspepp - som rädisor. Nej, lök det använder man i det mesta när man lagar mat. Den odlas liksom bara för att den går åt. Så användbar!

Den här veckan har jag upp ögonen för något som heter potatislök. En ny bekantskap för mig. Jag antar att det heter potatislök för att man sätter en lök och skördar massor av lökar som växer ut från den plantan. Precis som potatis.

Nu till det trixiga med potatislök, men också det roliga! Lyckas det, ja då blir det succé. Misslyckas det, då blir det ingen potatislök.

Potatislök hittar man nämligen inte till försäljning hur som helst. Den brukar delas människor emellan. Det är så den har bevarats.

Så kul det vore om jag på något sätt kunde bli en av flera i ett led av människor som delar potatislök mellan sig!

Självklart betalar jag för den. Att dela den betyder ju inte per automatik att ” ge bort gratis”.

Har du potatislök som du kan tänka dig att avvara får du  g ä r n a  maila mig eller kommentera på bloggen. 

Håller tummarna. Hårt.

Kram

Sussie



söndag 12 november 2023

STENLÄGGNING PLANERAS

Etapp 2 av 3 blev klar i år. Trädäcket framför poolhuset hann i stort sett bli helt färdigt förutom uteduschen. Det blir vårens arbete. Vi bygger vidare på bastun istället.



Trappen som är byggd för att ta sig upp på däcket är endast provisorisk. Vi har sparat stora grundstenar som ska läggas ut på ytan framför däcket. Tanken är att bygga ett område med utekök och möjlighet att grilla över öppen eld här. Raymond har en tydligare bild över hur det ska se ut än vad jag har just nu. Vi har oftast olika projekt som snurrar runt i våra respektive huvuden. Förhoppningsvis blir helheten fin när våra olika idéer ska flätas samman. Det brukar gå vägen.

Jag planerar hellre stenkanten jag vill lägga från hörnet, längs vägen till ingången på poolhuset. Till höger om den provisoriska trappan vill jag också ha någon växtlighet, men kan inte bestämma mig för vad. 

Jag har inte bråttom. Vintern är lång. Jag hinner tänka färdigt tanken och tänka om ifall det behövs. Jag antar att det kommer att bli lättare att bestämma när uteköksområdet börjar ta form.

Området till vänster om trappen - utekök planeras.

Området till höger om trappen- någon slags växtlighet, snygga stenkanter som fortsätter runt hörnet fram till poolhusets ingång.

Nu väntar ett stilla Fars Dagsfirande. Jag är dunderförkyld och vill bara vila. Ögonen svider, näsan rinner och halsen känns tjock. Vi tar det lugnt idag.

Kram

Sussie