- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 20 januari 2019

Tillbaka!



Och plötsligt fanns den bara där igen! Lusten att börja blogga. Nästan på dagen exakt två år tog det innan jag åter hittade känslan. Två år! Det är lång tid. Mycket har hänt sedan sist. Både på inredningsfronten, trädgårdsfronten och privata fronten. Vart börjar man ens berätta?
Kanske är det bästa att börja från här och nu. Risken finns väl att jag annars tappar gnistan igen. Jag blickar bakåt när det behövs om det är okej för er, jag är nämligen inget stort fan av att göra det. Jag gillar mycket mer att se framåt än att titta bakåt.

Nog om detta.



Ni som följt bloggen har delat renovering av hus och stall tillsammans med mig. Framöver kommer bloggen troligen att handla mycket mer om trädgård. Det har blivit ett stort intresse på gränsen till passion! Mer och mer sugs jag in i drömmar om svulstiga dahlior och peppriga chillisar. Jag har upptäckt bokashi och vi har skaffat höns igen. Jag hoppas att ni alla som kikar in här ska känna samma glädje som jag över att bloggen är återuppstånden. Välkommen åter alla underbara läsare!

Kram Sussie

söndag 15 januari 2017

Sötpotatischips


Sugen på chips?
Börjar det bli svårt att hålla nyårslöftet?

Idag har jag gjort chips av sötpotatis. Det är supergott! Och superenkelt att göra själv! Nyttigt är det också, i jämförelse.
En normalstor sötpotatis är lagom till en liten skål för 1-2 personer. Jag delade inte med mig (hm) så jag skulle nog säga att receptet är för en person :)

Du behöver:
1 sötpotatis (skalad eller bara sköljd om du vill ha en mer lantlig touch på chipsen)
1 msk kokosolja
flingsalt

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Bäst resultat har jag fått när jag använt varmluftsugnen.
  2. Hyvla en sötpotatis med osthyvel, det blir bra tjocklek på skivorna.
  3. Lägg allt i en bunke och ta 1 msk kokosolja och värm upp den i handen så den blir mer rinnig.
  4. Blanda runt sötpotatisen med händerna så att kokosoljan fastnar på sötpotatisen runt om.
  5. In i ugnen på 125 grader i ca 45 minuter.
  6. Strö över flingsalt.




Mums! Supergott! Och med en bra deckare i tv-rutan är myset räddat.
Kram Sussie

söndag 4 december 2016

Bästa julkolan som passar alla smaker


När vi hade öppet på Lilla julkaffet hade jag gjort en kola som verkar passa för alla smaker. Den gillades av er som tycker om det söta, ni som hellre föredrar sälta och ni andra som var nyfikna på lite lätt beska i julkolan. Jag hade nämligen gjort salt kaffekola. Ni är några stycken som hört av er för att få receptet så varsågoda, här kommer det: Mitt bästa recept på en kola som "har allt":

Du behöver:

2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk smör
1 tsk vaniljsocker                                     
3 msk starkt kaffe
1 krm salt
                                                                                                                                                                                                                                                   flingsalt att strö över

Så här gör du:

  1. Blanda alla ingredienser utom flingsaltet i en vid kastrull.
  2. Koka upp och låt koka på medelvärme till 126˚C. Det tar ca 20-25 minuter. Rör inte i smeten för då finns det risk för att kolan sockrar sig. Var istället noga med att inte koka på för hög värme.
  3. Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 25 x 15 cm.
  4. Strö över flingsalt. (Jag gillar ganska mycket sälta så jag har på en del).
  5. Låt svalna i kylen.
  6. Skär kolan i bitar och slå in i smörpapper.
  7. Förvara kolan kallt, i kylskåp.


Idag tänder vi andra adventsljuset och fikar traditionsenligt på något hemabakat när mörkret sänker sig. Jag älskar, älskar, älskar advent!

Kram Sussie