- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!
onsdag 6 januari 2016
Tankens kraft
Tack alla ni som tagit er tid att kommentera angående bloggars framtid. På instagram, på bloggen och på facebook har det kommenterats och det är fantastiskt roligt att få ta del av vad ni tycker. Ingen av er har sett bloggar som ute eller som något som kommer att försvinna. Möjligen pikar de inte längre högst upp bland alla sociala medier just nu men saker och ting går som bekant upp och ner. Jag fortsätter blogga men kommer också att vårda mitt instagram lite mer än vad jag gjort förut.
Så var det ledigt igen då. Idag stannar jag gärna inne och fikar, städar undan julen och myser i största allmänhet. Vi hade -18,8 i morse. Jag har svurit över hur otroligt många granbarr som rasat av granen efter att jag plockat ur pyntet från den.
Men visste ni att ett avkok på barren används av många ursprungsbefolkningar världen över som anti-bakteriell tvättvätska för kroppen?
Tankens kraft - är det egentligen så negativt med granbarr? Jag har ju naturens egna apotek liggandes på golvet!
Kram Sussie
måndag 4 januari 2016
~ Glutenfri Pinnocchiotårta ~
Underbara koppar blir - om möjligt - ännu finare med matchande duk från Klässbol. . |
Ursäkta dålig bildkvalitet. Mysljus och mobiltelefon gifter sig inte alltid så bra med varandra. |
Gårdagens födelsedagsfirande hos syster bjöd bland annat på glutenfri Pinnocchiotårta. Tårtornas tårta som går att variera i all oändlighet och som har så många olika namn att själva almanackan blir avundsjuk - Glömmingetårta, Pinnocchiotårta, Brittatårta, Herrgårdstårta...
Kärt barn har många namn.
Och den var så god, så god, att jag inte hann med att fotografera tårtan när den låg snyggt och prydligt upplagd på allas assietter. Istället blir det bildbevis på hur snabbt den gick åt. Jag som vanligtvis inte äter mjölkprodukter gjorde ett avsteg med en liten smakbit från tårtan. Jag ska testa att byta ut mot mjölkfria produkter och se om det blir lika bra.
Receptet kommer från Ulrika Davidssons bok Baka Glutenfritt med Ulrika.
Botten
100 g rumsvarmt snör
1 1/2 dl kokossocker
6 äggulor
1 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk
4 msk mjölk
saften från 1/2 citron
Marängtopp
6 äggvitor
3 dl sukrin
50 g mandelspån
Fyllning
2 dl vispgrädde
en nypa vaniljpulver
3 dl blandade bär t.ex jordgubbar, hallon, blåbär
myntablad
1. Sätt ugnen på 150 grader
Vispa smör och kokossocker luftigt i en bunke. Tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt vispning.
Blanda mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver och vänd ner i smörblandningen.
Tillsätt mjölk och citronsaft och rör till en slät smet.
Bred ut smeten jämnt på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
2. Vispa äggvitor och sukrin till ett hårt skum och bred ut på kaksmeten. Strö över mandelspån och grädda tårtan mitt i ugnen ca 30 minuter eller till marängen är torr och har fått fin färg. Låt kakan svalna på bakplåtspappret.
3. Dela kakan på mitten och lägg den ena halvan på ett stort fat med mandelsidan uppåt. Vispa ihop grädde och vaniljpulver och bred ut ovanpå. Skär jordgubbar i mindre bitar och sprid ut häften av dem och de andra bären ovanpå grädden.
4. Lägg på den andra bottenhalvan och toppa med resterande bär och myntablad.
--//--
Imorgon är det vardagslunk igen med tidig morgon och karlstadstur till jobbet. Lite mjukstart innan det är ledigt igen.
Kram Sussie
söndag 3 januari 2016
Apelsinträd, myrten och kalas
Vi har golvvärme i grovingången och det är det inte bara jag som är glad för. Blommorna som har sin vintervila där (och som annars står på glasverandan) verkar också trivas när de slipper stå ovanför ett element.
Mitt apelsinträd har blommat under adventstiden. Alldeles övertäckt med vita små blommor har det varit. Nu börjar blommorna utvecklas till pyttesmå gröna frukter.
Och ser ni min myrtenväxt! Minsann har jag inte lyckats hålla liv i den i flera år nu. Bra där Sussie!!!
Idag blir det födelsedagsfirande hos syster. Dags att komma ur mysdressbubblan!
Kram Sussie
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)