- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!
söndag 23 februari 2014
Årets trendigaste kaka ~ Madeleinekaka
Vet ni vad jag tror?
Jo, att efter cupcakes och macaroner är det dags att utse en ny trendig småkaka. Jag tror att denna kaka blir en madeleinekaka. Prinsessan Madeleine har ju nyss blivit mamma och få saker sätter fart på nya trender som kungligheter och andra celebriteter.
Jag bakade madeleiner i helgen och gjorde det mest klassiska receptet. Det som innehåller honung. Sedan smaksatte jag med citron och pudrade dem med florsocker.
Madeleiner har en klassisk form och för att göra dem krävs en särskild madeleineform. Min form kommer från
K o c k b u t i k e n och är av märket M a s t r a d. Helt underbar att baka med! Nu önskar jag bara att jag hade en till så jag kunde baka fler än nio åt gången.
Madeleiner är egentligen fantastiska små bakverk som går att variera i det oändliga. Tänk så gott med saffranssmak, hallonsmak, chokladsmak, med skrädmjöl eller mandel...Det var Marcel Proust som uppmärksammade denna lilla skönhet i sitt verk På spaning efter den tid som flytt. Kakan anses bringa ordning i sedan länge bortglömda minnen. Så poetiskt!
Här kommer recept på årets trendigaste kaka 2014. Antal: 25-30 st.
200 g smält och avsvalnat smör 3 ägg 130 g strösocker 200 g vetemjöl 2 tsk bakpulver Rivet skal av 1 citron - eller lite mindre om du föredrar en mildare citronsmak 1 msk honung 4 msk mjölk Smält smöret och låt det svalna något men tillför honungen innan smeten svalnat alltför mycket. Riv citronskalet fint och tillsätt även det. Vispa ägg och socker pösigt och tillför det smaksatta smöret. Blanda i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd ner i smeten. Smörj madeleineformen med lite olja och häll eller spritsa nästan ända upp i varje fördjupning. Grädda i 8-10 minuter på 190- 200 C. Passa mot slutet och lägg ev. över ett bakplåtspapper. Låt svalna och pudra sedan över med florsocker. Vill du äta dina madeleiner på klassiskt vis gör du det i sällskap av en kopp te. Fast kaffe går naturligtvis också bra :) Kram Sussie
Etiketter:
Köptips,
Recept,
Samarbetspartners
fredag 21 februari 2014
Grattis Madeleine och Chris
Det blev en liten dotter som nyaste tillskott i kungafamiljen. Ett stort grattis till Madeleine och Chris!
Visste ni förresten att det finns en kaka som heter Madeleinekaka?
Jag har beställt en silikonform från K o c k b u t i k e n för att kunna baka sådana kakor. Under helgen ska jag försöka baka något som jag faktiskt aldrig själv har ätit. Vad gör man inte för en prinsessas skull ;)
Kram Sussie
Visste ni förresten att det finns en kaka som heter Madeleinekaka?
Jag har beställt en silikonform från K o c k b u t i k e n för att kunna baka sådana kakor. Under helgen ska jag försöka baka något som jag faktiskt aldrig själv har ätit. Vad gör man inte för en prinsessas skull ;)
Kram Sussie
tisdag 18 februari 2014
JAG och mitt FÖRETAG ~ del 6
Manligt och kvinnligt företagande - är det någon skillnad på det?
Ja, det är i alla fall jag övertygad om.
Pengar är ett oundvikligt ämne om man temabloggar om företagande. Startar man ett företag vill man ju så klart att det ska bära sig.
Vi kvinnor tenderar att förringa det där med pengarna. Vi kanske till och med f ö r v ä n t a s förringa det där med pengarna. Att ta betalt och att värdesätta sig själv, det tror jag männen är bättre på. Kanske har jag fel, men så tror jag.
Vi sliter och släpar och blir ibland helt beroende av att någon annan försörjer oss eftersom vi inte kan leva på vårt företag eller har råd att vara sjuka. Vi går till banken för att låna pengar till uppstarten och stammar fram:
- Jo... det är så att.... jag har ett litet företag och skulle behöva låna lite pengar...
Något säger mig att det är få kvinnor som stövlar in på banken och säger:
- Jag tänker starta företag. Jag behöver ett lån på x kronor och i konceptet ingår tjänstebil och senaste digitala utrustningen för jag kommer att arbeta mycket flexibelt och mobilt. Det här är framtiden och jag har belägg för det enligt de senaste rönen och...
Få män skulle kliva in på banken och säga att det har ett l i t e t företag och behöver låna l i t e pengar.
Nu ska man ju såklart inte överdriva, men det är svårare att bli tagen på allvar om man verkar osäker eller prissätter sin verksamhet för lågt.
Som jag skrivit tidigare så beundrar jag människor som vågar ta steget fullt ut som egenföretagare. Det krävs mod.
Själv kör jag med båda hängsler och livrem . Jag har aldrig gjort någon hemlighet av att jag vill vara företagare o c h ha en anställning.
MEN!
När jag väl bestämde mig för att satsa på företagandet - om än endast utöver min ordinarie anställning - så gick jag all in och klev in på banken och fixade finansiering som en hel karl. Jag satte maken i arbete och renoverade ett fallfärdigt stall med en glöd som hette duga.
Inget mesande när det väl gäller.
Sammanfattning:
Ja, det är i alla fall jag övertygad om.
Pengar är ett oundvikligt ämne om man temabloggar om företagande. Startar man ett företag vill man ju så klart att det ska bära sig.
Vi kvinnor tenderar att förringa det där med pengarna. Vi kanske till och med f ö r v ä n t a s förringa det där med pengarna. Att ta betalt och att värdesätta sig själv, det tror jag männen är bättre på. Kanske har jag fel, men så tror jag.
Vi sliter och släpar och blir ibland helt beroende av att någon annan försörjer oss eftersom vi inte kan leva på vårt företag eller har råd att vara sjuka. Vi går till banken för att låna pengar till uppstarten och stammar fram:
- Jo... det är så att.... jag har ett litet företag och skulle behöva låna lite pengar...
Något säger mig att det är få kvinnor som stövlar in på banken och säger:
- Jag tänker starta företag. Jag behöver ett lån på x kronor och i konceptet ingår tjänstebil och senaste digitala utrustningen för jag kommer att arbeta mycket flexibelt och mobilt. Det här är framtiden och jag har belägg för det enligt de senaste rönen och...
Få män skulle kliva in på banken och säga att det har ett l i t e t företag och behöver låna l i t e pengar.
Nu ska man ju såklart inte överdriva, men det är svårare att bli tagen på allvar om man verkar osäker eller prissätter sin verksamhet för lågt.
Som jag skrivit tidigare så beundrar jag människor som vågar ta steget fullt ut som egenföretagare. Det krävs mod.
Själv kör jag med båda hängsler och livrem . Jag har aldrig gjort någon hemlighet av att jag vill vara företagare o c h ha en anställning.
MEN!
När jag väl bestämde mig för att satsa på företagandet - om än endast utöver min ordinarie anställning - så gick jag all in och klev in på banken och fixade finansiering som en hel karl. Jag satte maken i arbete och renoverade ett fallfärdigt stall med en glöd som hette duga.
Inget mesande när det väl gäller.
Sammanfattning:
- Vilket skyddsnät har du? Vilket skyddsnät vill du ha? Är ni överens i familjen om vilka olika alternativ som finns om företaget inte bär sig direkt? Hur lång tid ska/kan du ge sitt företag? Finns det någon nödutgång? Vad säger din ev. partner?
- När du bestämt dig - kör! Ibland är det bättre att hoppa än att inte göra någonting alls. Vill du inte ta i så du spricker så se över möjligheterna. Sällan behöver saker vara antingen eller. Både och, är en skön livsstil och inställning om det går att ordna.
Granne med Selma denna vecka:
- Tvingas ställa in ett evenemang pga av sjukdom hos deltagare. Ser över nytt datum.
- Införskaffar nya bakformar och sprits. Nu ska macaronerna och madeleinekakorna en gång för alla bli perfekta.
- Alla recept till boken är provbakade. Datum för fotografering på Mårbacka är spikat.
- Får beställning på småkakor till ett kafferep i Stockholm.
Kram Sussie
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)