- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 14 februari 2010

Alla Hjärtans Dag

Jag önskar er alla en riktigt fin Alla Hjärtans Dag!

Och kom ihåg - får du någon gång hjärtklappning så beror det på att någon tänker på dig och klappar om ditt hjärta lite extra med en vänlig tanke.

Dagen till ära, bjuder jag er en bildkavalkad med hjärttema från vårt hem, och från ställen där jag varit och fotat.










Kram Sussie

lördag 13 februari 2010

Ett snabbinlägg bara...

Måste ju ge er fortsättningen på receptet på surdegsbaket. Jag vet ju att en del av er hängde på baket tillsammans med mig:

Ingredienser:

surdeg
5 dl vatten
25-50 g smör
(1 pkt jäst Receptet fungerar med eller utan jäst. är du modig testar du utan redan första gången :-)
1 1/2 msk salt
2 msk brödkryddor
1 msk sirap eller honung
3 dl rågkross
vetemjöl (special eller stenmalet)
200 g torkad frukt (russin, katrinplommon...)

  1. Häll upp 1,5 dl av surdegen i en liten burk och ställ in den i kylen för nästa bak.
  2. Koka upp vatten och rågkross, lägg i smöret så det smälter/blir mjukare och ställ åt sidan.
  3. Hacka torkad frukt och blanda med surdeg, smulad jäst, salt, brödkryddor, sirap.
  4. Häll i rågkross och mjöl och blanda Fortsätt att hälla i vetemjöl samtidigt som du blandar tills degen har bra konsistens.
  5. Knåda degen ordentligt. Då bildas gluten (sega proteintrådar) som ger bättre jäsning av brödet.
  6. Täck över med bakhanduk och låt jäsa i 40-50 minuter. Varmare klimat ger snabbare jäsning max 40°C.
  7. Sätt igång ugnen på 200ºC
  8. Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord, dela i fyra lika delar. "Rulla" och lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta med bakduk cirka 40 minuter.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
  10. Låt svalna under bakduk.


Nästa gång kan du använda din sparade surdeg och börja direkt på
"dag 4". Bakterierna arbetar långsamt i kylen och behöver bara matas då och då med kolhydrater t.ex. lite mer mjöl en gång i veckan.

Kram Sussie

torsdag 11 februari 2010

Miljötorsdag

Vi svenskar äter ungefär 15 kilo godis per år och per person.

Varor som inte behövs ur näringssynpunkt, som tex  godis, glass, och söta drycker utgör ju egentligen en onödig miljöbelastning.

Men det är ju så gott!

Fast om man börjar tänka efter hur mycket hallon ett gelehallon innehåller *hrm* eller hur mycket jordgubbe en jordgubbsglass består av, ja då kanske man kan tänka sig att köpa en annan slags godis NÅGON gång. Något som faktiskt smakar hallon... eller blåbär. På riktigt!

Genom Bibbi, Sunnes duktiga vinkännare, har jag kommit i kontakt med varor av märket Renée Voltaire.






































Och som det godiset smakar!! Det smakar.... riktigt... mumsigt....fantastiskt gott!

Inte som något annat godis. Och det är ju på ett vis hemskt. Att jag aldrig ätit godis som smakat som det heter - geleHALLON t.ex.
Vill Du läsa Renées blogg kan du klicka här.
Vill du läsa Bibbis blogg kan du klicka här.

Kram Sussie - som inte vill sluta äta godis men som kan tänka sig att ändra lite på innehållet.