Även detta inlägg har anknytning till Selma Lagerlöf, Mårbacka - och min mammas kusin - Birgitta.
Mårbackapelargonen är kanske vår mest älskade pelargon. Den är en av de mest kända och spridda pelargonerna i Sverige. Man skulle ju kunna tro att den har sitt ursprung på Selma Lagerlöfs fädernegård Mårbacka. Men så enkelt är det inte. Det finns absolut ingenting som tyder på att Mårbackapelargonen föddes där. Det enda man med säkerhet vet är att sorten omnämndes som Mårbacka redan 1955.
Samma blomma, den vi kallar "äkta Mårbacka", säljs också under namnet Sundbornspelargon. Och här kommer mystiken in.
Visst kan dessa Sundbornspelargoner vara släkt med Mårbackapelargonerna. Selma Lagerlöf bodde i Falun, under tio år kring sekelskiftet. Man vet också att hon satt modell för Carl Larsson när han målade hennes porträtt vid ett par olika tillfällen.
Man kan leka med tanken: Selma kanske gillade Karin Larssons romantiskt rosa pelargoner i salongsfönstren på Lilla Hyttnäs och bad att få ett skott för att odla fram egna blommor. Sticklingsförökning är, och var redan på Selmas tid, det vanligaste sättet att mångfaldiga pelargoner.
En "äkta" Mårbacka känns igen på sina ljust rosa kronblad, något bleknade mot kanten, och rosa ståndarknappar med rostrött pollen.
Hemma hos mig kan du hitta Mårbackapelargoner lite varstans. Den gör sig lika bra i lerkrukor som i zink, korgar eller blå-vita krukor.
Det är kul att stamma upp dem ...
Men så var det ju det där med mammas kusin Birgitta också...
För ett tiotal år sedan bodde hon ute vid Mårbacka minnesgård ovanpå det som idag är gårdsbutik. I hennes fönster fanns ljuvligt röda rosenpelargoner. Varje liten blomma påminner om en fulländad ros, därav namnet. Nu för tiden finns dessa pelargoner att köpa i butik, men inte vid denna tiden.
Av Birgitta fick jag några skott tillsammans med orden: "Ta hand om dem. De går från vän till vän. Det är enda sättet att få tag i dem."
Jag är så glad över att jag fortfarande har kvar pelargoner som härstammar från just dessa sticklingar. I alla år har jag själv fört vidare traditionen "att ge från vän till vän" och alltid tänker jag på Birgittas ord.
På sätt och vis känns denna röda rosenpelargon ännu mer som en "Mårbackapelargon" för mig än den "rätta" eftersom den har den historia den har...
Ha en underbar dag! Kram Sussie
- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!
onsdag 25 juli 2007
söndag 22 juli 2007
Till Selma
Dagens inlägg tillägnas kvinnan som gett upphov till namnet på min blogg - nämligen Selma Lagerlöf.
Vanlig fakta om Selma kan man lätt läsa ur böcker och på Internet, så därför tänkte jag skriva om annat i min blogg. Idag handlar den om Mårbackas café och Selmas kakor.
I böcker står att läsa att de dignande kakfaten i Östra Ämterviks socken är kända över hela Värmland. Gamla recept lever kvar från generation till generation.
Selma Lagerlöf var inte bara författarinna. Hon var också mycket mån om sin personal som hjälpte henne på gården och hon drev företag för att folket i Fryksdalen skulle kunna få arbete. Bland annat tillverkades havremjöl, sk skrädmjöl.På vissa paket med skrädmjöl kan man läsa följande, skrivet av Selma:
I Värmland har man sedan uråldriga tider förstått konsten att av havre tillverka ett fint mjöl, befriat från sådor och kli, s k skrädmjöl... Den vara, som här bjudes allmänheten, är just detta värmländska skrädmjöl, rent och oförfalskat, visserligen lite grått att se till, men gott i smaken och rikt på styrkande och närande egenskaper.
Skrädmjöl tillverkas idag bl.a. på Stöpafors kvarn, någon mil norr om Sunne. I minsta lilla butik som säljer livsmedel finns skrädmjöl att köpa i Fryksdalen.
Fikar du på Mårbacka blir du serverad kaffe ur en kopparkittel och naturligtvis kan du köpa Mårbackakaka eller Selmas vinbärsgömmor...
Mårbackakaka
200g smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
5 dl skrädmjöl
1 msk mjölk
3 droppar bittermandelolja
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Rör ner äggen ett i sänder. Tillsätt skrädmjölet. Rör ner mjölk och bittermandelolja. Häll smeten i smord, bröad rund form. Grädda i nedre delen av ugnen (andra falsen) cirka 50 minuter.
Vill du njuta kakan som på Mårbacka, serveras vispad grädde och lingonsylt till.
Selmas vinbärsgömmor
200 gram smör
1/2 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
1 liter röda vinbär
50 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
200 gram kokosflingor
1-2 ägg
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka samman smör, socker och mjöl. Arbeta ihop till en deg. Låt vila en halvtimme i kylskåp. Tryck ut degen i lätt smorda och mjölade formar. Fyll med vinbär. Rör ihop fyllningen och täck formarna med den. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter.
Kram Sussie
200g smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
5 dl skrädmjöl
1 msk mjölk
3 droppar bittermandelolja
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Rör ner äggen ett i sänder. Tillsätt skrädmjölet. Rör ner mjölk och bittermandelolja. Häll smeten i smord, bröad rund form. Grädda i nedre delen av ugnen (andra falsen) cirka 50 minuter.
Vill du njuta kakan som på Mårbacka, serveras vispad grädde och lingonsylt till.
Selmas vinbärsgömmor
200 gram smör
1/2 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
1 liter röda vinbär
50 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
200 gram kokosflingor
1-2 ägg
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka samman smör, socker och mjöl. Arbeta ihop till en deg. Låt vila en halvtimme i kylskåp. Tryck ut degen i lätt smorda och mjölade formar. Fyll med vinbär. Rör ihop fyllningen och täck formarna med den. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter.
Kram Sussie
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)