Besök gärna hemsidan http://www.grannemedselma.se/ för aktuell information om kafferep, bokningar och kursverksamhet.
söndag 9 maj 2010

Skorpor

Under Landsbygdsriksdagen fick våra gäster i Östra Ämtervik ta del av en fantastisk lunch! Bibbi på Kulinarika - mat & vinbyrån, stod för den, och gästerna var överväldigade.

Jag stod för kaffe med dopp. Och det skulle vara Selmainspirerat!  I nästa inlägg ska ni få veta vad de bjöds på.

Gästerna kunde också köpa med sig vykort, böcker... och skorpor.

Det sägs, att Selma Lagerlöf alltid ville ha nygräddat bröd såväl till middag som till kaffe. Hon tog visst aldrig en skiva som redan var uppskuren sedan måltiden innan.


Då förstår man att det bakades en hel del på Mårbacka under Selmas tid. Och väldigt ofta bakades det skorpor. Selma Lagerlöf var så förtjust i skorpor, att hon till och med installerade en bakugn i flygeln för detta ändamål.

Kram Sussie

It is said, that Selma Lagerlöf always wanted to have fresh baked bread for dinner as well as for coffee. She was never given a disc which was already cut in advance. Then you can understand, that they baked a lot in Mårbacka in the past. And very often, they baked crusts.Selma Lagerlöf was so fond of crusts, she even installed a special oven for this purpose.

5 kommentarer:

♥ Pia..... sa...

Hejsan hoppsan...mm detta lät mumsigt med dina skorpor..ja skorpor är förundligt vilken effekt de har på folk..ja jag tänker på alla skorporna vi bakt och sålt...just apelsin och mandel har jag aldrig ätit men varför inte ...tor nog inta att jag ska baka just den sorten men jag vill gärna smaka ...kommer du att ha det till försäljning ?...ser ut som en mycket lyckad helg...härligt..nu är du säkert lycklig men trött...ha de gött och storkramen från mej..

Pia

Mia sa...

Hej Sussie!
Vi var verkligen många som uppskattade er insats och den ljuvliga stämningen i kyrkan och under lunchen.
Tack ännu en gång!
Selmas mamma Mia (som firat morsdag i Finland i kväll med skorpor till efterrätt!)

EvaB sa...

Det är så härligt att läsa om dina kakor och känna närheten till Mårbacka och Selma. Tack för att du förmedlar ett stycke Värmland till oss alla som läser din blogg.
Må så gott i majsolen, för det har ni väl i Värmland?

Evas Paradis sa...

Ja vem vill inte ha nygräddat bröd!
Åt lavendelskorpor med chokladbitar i för ett tag sedan ... helt ljuvliga!
Kram
/Eva

Fransk inredning sa...

Härlig inspiration hittar jag här hos dig! ha en fin dag..Kramar Susanne