Besök gärna hemsidan http://www.grannemedselma.se/ för aktuell information om kafferep, bokningar och kursverksamhet.
tisdag 26 augusti 2008

Dataingenjör Eklund

Jag: Skulle vilja att du berättade lite om den här datorn. Ska nog investera i en ny...

Expediten: Det här är en... och den har...i minne... den är en perfekt speldator... och skärmen är en.... och processorn... och RAM...

(Jodå, jag stod där och nickade och såg nog tämligen insatt ut)

Jag: Är det en bra dator?

Gissar att det är ungefär här i samtalet som expediten förstår vilken nivå mina datakunskaper är på.

Expediten: Den är mycket bättre än den jag köpte för ett år sedan och ungefär 4000 kronor billigare.

Jag: Oj! Men hur kan det bli så?

Expediten: Man brukar räkna med en livslängd på högst 4 år för en stationär och ungefär ett år för en laptop. Sedan tycker man att de blir för sega...

Jag: Jaa (säger jag lite världsvant eftersom jag åter vill verka insatt och förstod min fatala frågemiss innan). Du, det här Vista... har barnsjukdomarna försvunnit nu? Minns ju hur det var när XP kom *hehe*. Det var precis nytt när jag köpte datorn som pajat nu.

Expediten: Öh... ok. Det kom 2000.

NU fattar jag att det är bättre att hålla tyst. Jag är urkass på tekniska prylar och byter inte förrän de är paj. Jag tänker till exempel INTE berätta att jag "städat" bort drivrutiner och annat småjox för ljudet i dator eftersom det var ont om plats i hårddisken... Resultat: En knäpptyst datorn. Sånt berättar man ju inte!

Jag: Jamen hörredu! Vi står inte här och tölar längre. Jag tar den!

Sonen, som är otroligt teknisk, och som är i den åldern att märke och utseende på prylarna är jätteviktigt, viskar: Mamma. vi kanske ska fråga pappa först?

Förhoppningsvis skriver jag nästa inlägg på min nya, fina dator. Tänk att den kommer att ha ljud:-)!!!

Kram Sussie

23 kommentarer:

Tidsmästarinnan sa...

Ha ha!!
:-D
Det där kunde varit jag i affären (förutom förstås att jag aldrig skulle våga gå in och peta på drivrutiner för att spara plats, eller ens veta hur man gör...)

Jag tror du får en superduperdator - schysst med ljud också :-)

Kram!
Susanne

Skatan sa...

Underbart! Fast jag har det jobb jag har, skulle den där konversationen lik gärna ha kunnat utspelats mellan mig och försäljaren. Jag är nära nog helt ointresserad av de tekniska detaljerna, däremot intressear jag mig fr hur vi använder datorer idag, vilken plats och betydelse den får för oss i vardagen...Nej, för mig hade det varit minst lika pinsamt. Jag känne igen mig :)

Önskar en fin och regnfri dag.

/Anna

Annika sa...

Välkommen i gänget!!!:) Jag gick in på netonnet o letade fram den billigaste bärbara.... kollade att det fanns ett Windows o nätverksmodem.... beställde o den kom, efter bara nåra dar... har fungerat perfekt..... är jättenöjd... ps sönerna med.... nu får dom ha sina ifred....Kram från ett annat "proffs" Annika

Designe sa...

Hahaha, jaa, det är inte lätt sånt där! Jag är inte heller nån teknisk expert!:) Man blir helt förvirrad av info man får! :)

Lilla Eken sa...

Ha ha ha, jo, så brukar det nog låta när jag står inne i teknikaffären oxå, fast jag inleder min frågestund med att säga: Tala till mig som till ett barn.
(Fast på sistone har det inte riktigt funkat det heller, för ofta är de där killarna barn själva, så de fattar inte riktigt hur jag menar. :-D )

Jag begriper inte att man accepterar att de säger i affären "räkna med en livslängd på ett år". Man skulle ju inte köpa något annat med livslängd på ett år. (... utom jeans möjligtvis..?)

Vad kul fixat med bordet.

Och TACK för receptet på vinbärskakan. Det är precis samma som jag haft men slarvat bort. Mums!

Ha det fint/I.

Graadskan sa...

Hahaha! Så roligt (och pinsamt!) när man står och ska verka helt insatt, trots att man fattar nada! Känner igen mig så väl!!

Hoppas du snart får en snygg, snabb och smart dator - utan barnsjukdomar!!

Kram Camilla

Mina projekt sa...

ha ha där fick jag dagens goda skratt. Känner igen mig allt för väl... :-)

/Karina

Pia..... sa...

Haha..hej du datageni:)..är inte sååå väldigt långt efter dej ..kan jag säga..som tur är så har man andra i familjen som kan tala om för mej HUR/VARFÖR/OM sånt som rör sej runt en dator:)....Men man lär sej så länge man lever..OCH frågar..eller hur?.. ska bli kul med en dator som har ljud:)..väntar med spänning på vad som kommer från dej nästa gång..kram..PIA

Anneli sa...

Ha ha ha!!! Jag känner igen mig såååå mycket! Som tur är min granne och kusin (samma person) datainköpare på någon fiiiiin datafirma inne i stan, så jag ringer bara till han! Det är praktiskt för han har slutat fråga OSS (ja, maken också) om datorhaverier, hur det gick till osv... han kommer bara och lagar och fixar!!!!

Hoppas du får en ny härlig dator!!! Som funkar och som har ljud!
KRAM Anneli

Viola sa...

Hejsan, jajamen, det är bara att hålla masken. Själv erkänner jag att jag överlåter dessa inköp till männen i familjen. Men som bloggare vill man ju så klart ha bra grejer, eller hur....Lycka till i datadjungeln, det kommer nog inte bli lätt. Kramar Viola

Lösvirkesbyggarna sa...

Datorer är ingen lek :) Men jag måste få berätta att jag kände mig mäkta stolt efter att jag ringt supporten i INDIEN och klarade att få igång internet igen med lotsning av en mycket hjälpsam, men svårförståelig kille :D
Kram Anna

Hwita Villan sa...

Hahaha, underbart!

Kram M

Piffa & Puffa sa...

jag fullkomligt avgudar din blogg och därför har du fått en utmärkelse av mig. Gå in på min blogg och kika.
Kram Anette

Lockas lilla längtan sa...

Ha ha ha! Visst är det dråpligt när man ska visa sig lite på styva linan och i stället gör bort sig! Det är jag näst intill proffs på vid det här laget! hi hi hi hi.
Hoppas du får din nya värstingdator med ljud nu.. Oj vad du kommer att upptäcka saker då...!

Kram Veronica

Anonym sa...

Modig å våge deg inn i butikken for å spørre etter informasjon!
Så det finnes flere damer enn meg som har forsøkt å spare plass på maskinen sin... ha-ha

Mitt Egnahem sa...

Kul historia. Den är väl snygg!? Får den stå i den "litterära" hallen hos Selma...? Hon skulle säkert gillat bärbara datorer! MVH Mitt Egnahem

Elzie sa...

Ha, ha. Ungefär som när jag skulle köpa min. Fast där startade det med en skrivare... Och ljud? Vad är det? Är det sånt man kunde höra i de högtalare jag slängde? Inte för att dom var något att ha. Lät mest som från en väldigt gammal grammofon när jag försökte lyssna på dom.
Hoppas du har en bra dag.
Kram Elzie

Grinden på glänt sa...

H hi!! Jag vet precis hur det är!!

LantlivsAnette sa...

Jahha du..precis sån är jag också,vet e sjutton om jag ens hade klarat av att köpa en ny dator..hii..hii..
Våran har helt kollapsat nu..så allt är nytt och omgjort i den nu..puhh..det kommer att ta tid att lära sig allt nu..
Kram Anette

Lena i et bæssmorhem sa...

Så godt at man ikke er alene om å ikke være dataekspert... Jeg tror du kan MER enn meg, iallfall! Så en lap-top har en levetid på ett år, ja, min "kompis" er snart fem, tror jeg... Ikke merkelig at den er i dårlig form... Gubben vil kjøpe ny, men jeg holder igjen, fordi det er så mye annet å bruke pengene til (som f.eks. husbygging...). Er det ikke fælt at en såpass dyr sak ikke skal vare lengre enn i ETT ÅR!!???!!?! Og tenk miljø også!? Sinnsykt, spør du meg. Men alt som lages nå for tiden er jo laget for å ryke raskest mulig, og reparere er blitt et fremmedord, eller snarere noe komiskt og gammeldags... Arrgh! Hvor lenge kan vi fortsette slik på vår syke, lille klode?

Klem fra en engasjert, gammel miljøverner på andre siden grensen :-)

Solkatter och Dammråttor sa...

Hihihi....ungefär så där lät det när jag skulle köpa min dator också.....och det stämmer nog det där med att dom blir sega efter ett år också....men den duger att blogga på i alla fall =)
Lycka till med din nya dator nu!
Kram/Gunn

Minna sa...

Grattis! Du har vunnit min blomsbildstävling!!! Mailar du din adress till mig tack. Kram, Minna, snart 40 : )

Galleri Hönshuset sa...

Hej. Ja, inte är det lätt inte....Jag är också helt ute när det gäller alla dessa ord. Ha en bra kväll. Kram Pirre