- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


fredag 5 januari 2024

FRÖLISTA 2024 ~ GRÖNSAKER

Hoppas ni har det varmt och skönt i kylan.  Så tacksam att vi hann få ny värmepump på plats innan minusgraderna drog sig neråt 25 och att vi har kakelugnar som förser oss med mysvärme. Sådana här dagar är det perfekt att gå igenom fröförrådet och stödköpa till sånt som saknas. Jag har det mesta på plats, men jag brukar aldrig kunna hålla mig. Det finns alltid något jag saknar eller upptäcker att jag vill pröva att odla.  Odlingssäsongen 2024 kommer jag att så följande: 

Tomat

Principe Borghese

Garderners Delight

Costoluto Fierontino

Tigerella

Goldene Königin 

Förra året hade jag 15 tomatplantor i tomathuset och 5 stycken utomhus i stora krukor. Det blev en fantastisk skörd i tomathuset. De som växte utomhus blev det däremot fiasko av. Kanske berodde det på att jag inte gav dem så mycket odlarkärlek som jag borde ha gjort. Orkade inte ens jaga bort hönsen som fick tomatparty i godan ro.


Ärt

Lokförare Bergfält

Mors stora

Egentligen har jag inte plats för fler ärtsorter, men när jag fick reda på att varje landskap har en egen ärta är det nästan så jag är beredd att ompröva mitt beslut att inte köpa mer av det jag redan har. Värmlands landskapsärta  heter Jons släpärt. Den blir ungefär en meter hög och har mörkt rödlila blommor.

Här kan du läsa om de andra landskapsärterna.


Dill

Bouquet 

Tetra

I många år har jag bara odlat Bouquet och tar alltid egna fröer på den. Den är fantastisk till krondill och det är väl just det som fått mig att i år så ytterligare en sort som inte kommer att få huvudrollen som kräftkrydda. Tetra ska tydligen vara en väldigt bra bladdill. Jag drömmer om mängder så att jag kan frysa ner. Det går alltid åt mycket dill hemma hos oss.


Sallat

Little Gem

Webbs Wonderful

Great Lakes 118

Saladin

Four Seasons

Sallat går också alltid åt. Tydligen ska röd sallat ogillas av sniglar om ni har problem med sådana. Peppar, peppar så har jag inga snigelattacker i mina odlingslådor. Jag har inte köpt någon röd sort i år. Kanske jag trots allt köper till en påse. Det är ju så vackert med sallat i olika färger.


Kål

Bola de Neve    Blomkål

Ramoso Calabrese    Broccoli 

Calabrese Natalino    Broccoli 

Greyhound Express    Grön spetskål

Kalibos    Röd spetskål


Förra året var första gången jag odlade kål. Resultatet blev jättebra och jag fick blodad tand. I år ska det satsas på mera kål.


Morot

St. Valery

Flyaway


Lök

Vitlök    Sabadrome. Planterade i höstas och hoppas på bättre utdelning än förra året. 

Potatislök    Efterlyste potatislök i sociala medier och fick napp. Nu har jag en knippe färdig att plantera när det är dags. Sorten heter Karin.

Gul lök    CrusadoKöper sättlök istället för att så

Purjolök    Bleu de Solaise

Röd lök    Red Baron -  Köper sättlök istället för att så


Övrigt

Palsternacka White Gem  

Pumpa Musquée de Provence   

Melon Ananas   

Sockermajs Golden Bantam    

Slanggurka Telegraph Improved   

Frilandsgurka Marketer

Rädisa Regnbågsmix


Som sagt. Upptäcker bland annat att jag inte har köpt någon spenat. Inte heller någon squash eller zucchini. Nemas problemas. Det finns en uppsjö av härliga alternativ att klicka hem. Perfekt helgsyssla.

Jag tänkte göra en frölista på årets blommor också. Där är jag nog inte riktigt färdigtänkt ännu. Sen snurrar planeringen av en örtagård för fullt i huvudet. Jag måste bara fundera på vilka kryddsorter jag ska så och vilka jag ska köpa färdiga plantor av. Troligtvis blir det en mix av båda alternativen.


Kram 

Sussie


tisdag 2 januari 2024

EN DAG I VECKAN - MINST



Första gången jag odlade kål var förra sommaren. Sorten heter Kalibos och är en röd spetskål. Jag kommer att odla den i år igen.

Jag gillar verkligen inte att laga mat. Eller jo, jag gillar att laga mat när jag känner mig inspirerad. Synd bara att det är väldigt sällan jag känner mig inspirerad. Det är den där vardagsmaten jag känner mig snärjd av. Jag är mer den där ketchupeffekt- typen. Först händer ingenting och sen kommer allt på en gång, vanligtvis runt storhelger. Då kan jag stå vid spisen flera dagar för att få till rätta känslan i firandet.

Men nu sörrni! Nu är det dags för förändring! 

Har fortfarande kvar rödlök frän i somras. En speciell känsla att göra picklad rödlök av egenodlat till burgaren idag. Det är precis det där jag vill åt för att hitta inspiration till att laga mat.


Om jag ska fortsätta odla - och det ska jag ju - och dessutom bli bättre på att ta tillvara det jag odlar - och det vill jag ju - så måste jag se till att hitta något som inspirerar mig med själva tillagningsmomentet. 

Jag tror jag har hittat det! 

Min matlagning ska vara vegetarisk! För det är ju sånt jag odlar! Inledde därför 2024 med att beställa tre vegetariska matkassar från Coop och ska nu försöka upprätthålla inspirationen genom att testa ut måltider - lite tillrättalagda sådär-  som jag sedan kan återkomma till när jag yvs över det jag odlar fram.

 

Sockerärten Lokförare Bergfält var också ny för mig förra året. Tog en del fröer som jag hoppas kunna använda i år. En ljuvligt söt och krispig ärt.

Första måltiden blev faktiskt väldigt god, eller vad sägs om halloumiburgare som toppats med tomat, sallad och picklad lök. Serverad med sötpotatispommes som dippats i chilimajonnäs. Det blev jättebra och jag hade kul i köket. En något förvånad make ingick visserligen inte i receptet, men han fanns där och bidrog definitivt till inspiration att fortsätta utforska området. 

Receptet hittar du här.

Kram Sussie

måndag 1 januari 2024

VIKTIGA DATUM 2024 - VI BÖRJAR MED DAGENS

God fortsättning på det nya året! 

Vi åt gott och njöt av lugnet här hemma. Precis så där avslappnat som jag orkar med just nu. Tacksamt nog blir då också nyårsdagen  utan huvudvärk och baksmälla. 


Här har det såtts kan jag lova! Allt från gräslöken till riddarsporrarna. Det ger en annan känsla för mig att driva upp med fröer istället för att köpa färdiga plantor. Det gör jag naturligtvis också, men det är inte riktigt samma känsla. 

Man ska ha en såkalender sägs det. Jag har försökt. Det har aldrig funkat. Jag börjar någon gång i januari/februari och sår tills det blir maj. Typ. Lite så på känn. Det kanske inte blir bäst, men det har alltid blivit bra nog.

Däremot behöver jag en minneskalender av annat slag. En sån som kommer här:

1 januari - äntligen dags att beskära vindruvan! Jag läste någonstans att det enda fel man kan göra när man beskär en vindruva är att inte beskära den alls. Bra måttstock! 

Det som syns som något rangligt bôs klättrande på nätet är vindruvan som ska beskäras idag. Den ser inte mycket ut för världen, men oj som den frodas och levererar på sensommaren.


Vecka 12/13 - så luktärterna. Jag har så många nya, fina sorter som är beställda i år så detta längtar jag lite extra mycket efter att göra.

I bakgrunden syns mörkt lila. Den luktar inte lika mycket som den ljusare. Men de är fina ihop.

22 maj - Biologiska mångfaldhetens dag. Tänker hjälpa till att uppmärksamma den i år på något sätt. Jag har tid att tänka efter på hur.

Första veckan i juni - Chelsea chop. Beskär som proffsen i England 

30 juni - Tusen trädgårdar. Tänk om man någon gång skulle våga sig på att vara med. Tills dess njuter jag gärna av alla andra engagerade trädgårdsmänniskors fina trädgårdar och samlar tips och idéer till min egen. Det skulle kännas fint att någon gång få ge tillbaka på annat sätt än enbart genom foton. Trädgårdsvänner gillar ju som bekant att dela med sig av inspiration, tips och plantor.

Pion och daggkåpa. Ord överflödiga.

Jag tänker uppdatera listan vartefter det dyker upp något. Det är bra att ha allt samlat på samma ställe. Har du något bra förslag på saker som behöver stå med så kommentera gärna. Vi kan göra listan tillsammans.

Nu är frukosten klar och vindruvan ska få sig en omgång. Som jag har längtat efter detta startskott på odlingsåret 2024! ÄNTLIGEN!


Kram

Sussie