- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!
söndag 17 juni 2012
Jordgubbstårta till midsommar
Finns det något somrigare än en jordgubbstårta?
Snart är det midsommarafton och då är vi många som gärna vill ha något gott till kaffet. En jordgubbstårta är aldrig fel.
Denna tårta blev jag bjuden på hos en vän vid namn Anna. Kvällen var magisk. Trots regn och kyla kommer jag att minnas denna kväll som ett fantastiskt minne. Trevliga människor, god mat och en fantastisk utsikt. Klipphällar, sjön Fryken ett par meter från verandan, timrade stugor, en båt, gräslök som växte i klippskrevorna...
När jag kom hem konstaterade jag:
- Ikväll har jag besökt den vackraste plats jag någonsin varit på! Så vackert att det nästan stockade sig i halsen på mig. Och dessutom blivit bjuden på en jättegod jordgubbstårta.
Här kommer receptet:
4 äggvitor
1/2 krm salt
2 1/2 dl strösocker
1 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
1 liter jordgubbar
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning. fortsätt vispa tills smeten är hård. vispa sedan i maizena, vaniljsocker och vitvinsvinäger.
Smörj en form, 24 cm i diameter med löstagbara kanter, och bred i smeten. Gör en liten fördjupning i mitten.
Ställ in i nedre delen av ugnen och sänk ugnstemperaturen till 125 grader. Grädda i 1 1/2 timme. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat.
Vispa grädden och blanda med lemon curd (blanda ut med lite grädde först så blir det lättare slätt).
Garnera med grädde och jordgubbar.
Receptet på lemon curden räcker till två tårtor. Gör man marängtårtan på kvällen kan bottnen stå kvar i ugnen över natten.
Kram Sussie
fredag 15 juni 2012
Hemma igen!
Vi har varit i London!
Härliga, sjudande staden London.
Det var 20 år sedan sist. Mycket har förändrats, men mycket är sig också likt.
Passade förstås på att testa Afternoon Tea "på riktigt". Helst hade jag velat avnjuta tekoppen på Ritz. men då skulle man ha bokat lång tid i förväg. Och pungat ut med 10 gånger pengarna.
Det får bli nästa gång. Vi åker snart dit igen eftersom dottern flyttar till London i höst.
Idag är det skolavslutning. Och jordgubbstårtedags *omnomnom*
Kram Sussie
söndag 3 juni 2012
Sommarens kaka hos Granne med Selma 2012
Yes! Yes! Yes!
Äntligen har jag hittat ett recept på jitterbuggar som jag lyckas med.
Tusen tack för att du delade med dig av receptet Teres!
Det enda jag gjorde var att byta ut jodgubbsmarmelad till hallon av den enkla anledningen att jag tog fel burk i hyllan, men det blev fantastiskt gott i allafall! Ett lättbakat recept på kakor som jag annars nästan aldrig "får till".
Jag bugar, bockar och niger!
Sommarens kaka hos Granne med Selma blir:
JORDGUBBS JITTERBUGG
200g smör/margarin
5dl vetemjöl
1dl socker
1 stor äggula
Blanda allt i en matberedare.
Dela degen i två delar och kavla ut på mjölat bord till ca 35x25cm (pudra lite mjöl ovanpå om det är svårt att kavla). Vill man är det bättre om man kavlar ut direkt på bakplåtspapper.
Bred på ett tunt lager (ca 1,5dl till båda ) jordgubbsmarmelad (utan bitar).
Vispa till marängen
2 äggvitor
1,5dl socker
Vispa äggvitorna till ett fast skum i en ren och rostfri bunke. Fortsätt att vispa medans du sakta häller ner socker. Nu ska det bli ett fast och blankt skum.
Bred på över jordgubbsmarmeladen.
Rulla ihop till rullar och lägg dem i frysen ca ½ timme - timme för att lättare kunna skära tunna skivor.
Skär ca 22 skivor av varje rulle och grädda ca 12-15 minuter i 175 grader mitt i ugnen.
Kallna på galler under duk.
Hälsningar från Teres Nikanorsson
Tack alla ni andra som var med och tävlade. Fantastiska recept har trillat in i min mailbox under maj månad. Kramar till er alla!
"Sommarens kaka hos Granne med Selma" kommer att finnas med på sommarens alla kafferep. Bredvid den kommer det också att finnas en liten skylt där det står vem som delat med sig av receptet
<3
Kram Sussie
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)