Jag, som bakar småkakor titt som tätt, får ofta frågan om vilken kaka jag själv gillar allra mest.
Det är inte alldeles enkelt att svara på den frågan. Det beror liksom på...
Ska jag äta tårta efteråt, äter jag gärna en kaka som är lite mer neutral i smaken. Kringlor till exempel. De gillar jag skarpt.
Känner jag mig lite modig och framåt någon dag, ja då kanske jag suktar efter en pelargonkaka. Bakad efter ett eget recept.
Men, om jag bara ska ha en enda liten kaka till kaffet, ja då tar jag gärna något med chokladsmak.
Chokladsnitt till exempel... omnomnomn...
Vanligast är ju, att pensla dem med ägg och garnera med pärlsocker ,innan man ställer in dem i ugnen.
Jag brukar lyxa till dem lite och ringla över 70-procentig choklad av fin kvalitet, och sedan strö pärlsocker på, efter att de gräddats och skurits i sneda längder.
Lite lyxigt så där i vardagen. Det är aldrig fel.
Här kommer receptet:
200 g smör (jag bakar ALLTID med smör)
2 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
5 msk kako
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg
Till garnering
ca 100 g 70-procentig choklad av fin kvalitet
pärlsocker
- Rör smör och socker. Blanda i övriga ingredienser.
- Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och rulla ut den till längder. (Till kafferepen brukar jag göra kakorna lite mindre eftersom man måste kunna orka smaka på många kakor.. Då rullar jag degen ill ungefär fingertjocka längder.)
- Lägg längderna på plåtar klädda med bakplåtspapper.
- Grädda i 180 grader i ca 12-13 minuter.
- Skär längderna i snittar medan de ännu är varma.
- Smält chokladen i vattenbad och ringla över de avsvalnade kakorna.
- Garnera med pärlsocker innan chokladen stelnat.
Snart blir det utlottning här på bloggen tillsammans med Liljeholmens. Håll utkik!
Kram Sussie