Det finns vissa "måsten" när det är jul, även om det i år varit lite si och så med måsten hemma hos oss.
Med ett kök som stundtals varit mer av en byggplats än ett kök, så har vi fått lägga fokus på annat inför julen.
Eftersom vi bytt ut spis, ugn, kyl, frys, så har julbaket få stå tillbaka i år.
Men!
Två dagar innan julafton blev allt inkopplat i köket.
Jag: - Det blev ju inga hembakade lussekatter i år...
Sonen: Neej...
Jag: Det blev ju inga hembakade pepparkakor heller...
Sonen: Nej, men det kvittar!
Jag: Hur gör vi med mandelmusslorna då?
Sonen: DOM SKA VI HA!
Mandelmusslor ca 36 st
5 dl vetemjöl, 300 g
1 dl strösocker
1 1/2 dl sötmandel, 100 g, skållad och mald
2 bittermandlar, skållade och malda eller ett par droppar bittermandelolja
200g riktigt smör, kylskåpskallt
1 ägg, rumstempererat
- Blanda mjöl, socker och mandel i en skål.
- Lägg i kylskåpskallt smör och finfördela det i mjölblandningen med fingertopparna till havreflingskonsistens.
- Tillsätt ett ägg och blanda in det i degen.
- Arbeta igenom degen och lägg den i folie i kylen över natten.
Nästa dag
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Dela degen i tre bitar och rulla dem till längder. Dela längderna i 12 jämna bitar.
- Lägg bitarna i smorda, veckade formar och tryck ut degen med mjölad tumme.
- Ställ formarna på plåtar och grädda kakorna i mitten av ugnen ca 13 minuter.
- Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp. Knacka formen mot bakplåten.
- Servera med vispad grädde och bär eller en klick sylt.
/Sussie