Sockerkaka...
För mig är det kakan framför alla när det gäller fika i lantlig stämning.
Jag har ett minne från barndomen, när jag besökte en gammal tant, som bodde ovanför min mammas affär. Hon frågade mig om jag ville ha vinbärssaft och sockerkaka.
När saftglaset serverades, trodde jag att tanten var en smula vilsen. Det var bara vatten i glaset.
Det var i alla fall vad jag trodde, tills jag tog den första klunken - det var VIT vinbärssaft.
På spisen hos den gamla tanten stod det alltid en upp- och nervänd sockerkaksform "ut i fall att" det skulle komma kaffegäster...
Igår besökte jag och Raymond en skolkamrat till mig och hans fru. De visade sig bo i ett fantastiskt hus. Och till kaffet serverades sockerkaka med fyllning, sk Silviakaka.
Jag blev så inspirerad, att jag bakade en egen imorse. Silviakaka 2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Sås
50 g smör
1/2 dl socker
1 äggula
Rör ihop ägg och socker. Tillsätt vattnet och mjölet, blandat med bakpulvret. Grädda i 175 gr ugn, ca 30 min. Låt svalna. Smält margarinen till "såsen", som ska vara på kakan. Blanda i övriga ingredienser och koka några minuter under ständig omrörning. Bred ut på kakan och strö på kokos eller florsocker.
Tack familjen S! Det var jättetrevligt att träffa er!
Kram Sussie