- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


tisdag 3 januari 2023

Gröna listan - 2

 Hej

Dags för Gröna listan nummer 2. Det känns som mindfullness att sätta sig en stund och skriva ner vad jag vill göra som är trådgårdsrelaterat. Det finns ju så mycket av det. 


Köksträdgården - Att lära genom sina misstag och nya kunskaper



Odlingslådorna är förberedda. Ett lager av löv som täcke över jorden ger mat åt maskarna till våren och tillför struktur, humusämnen och en känsla av att jag tagit hand om jorden. Varit snäll mot den.

En del odlingslådor har jag grävt gropar i innan jorden frös för att kunna lägga ner bokashikompost i. Jag har en massa jord från utekrukor sparat i källaren som jag täcker över bokashin med innan jag lägger över ett galler. Om väderprognosen håller i sig kommer snart dagar med plusgrader. Då ska jag komma ihåg att täcka med jord från odlingslådan som just nu ligger i små frusna högar bredvid groparna..

För en tid sedan läste jag en ganska tjock bok om jord. Riktigt intressant om ni liksom jag älskar att nörda ner er riktigt i någonting som ni brinner för. Ju mer jag lär mig om trädgård och odling desto mer vill jag lära mig om jordens beskaffenhet. Med egna höns, två trädgårdskomposter och ett par bokashihinkar har jag tills alldeles nyligen tyckt att jag är rätt så bra på det där med att gödsla jorden.

Hm!

Nu, när jag lärt mig mer, vet jag att en vanlig trädgårdskompost inte tillför så mycket näring utan istället struktur och humusämnen som gör jorden behaglig att växa och leva i om man tillhör mikrolivet, maskligan eller växtgänget.  Jag har också lärt mig att hönsgödsel är otroligt kväverikt och att för mycket kväve ger stor bladmassa men inte nödvändigtvis så många blommor när man odlar snittblommor. Förra året sådd av rosenskära är ett tydligt exempel på just detta.

Likaså har jag förstått att vissa grönsaker kräver mer näring än andra och att det därför är bra att växelodla och inte så samma grönsaker på samma ställe år efter år. Jag brukar snurra mina sådder men utan egentlig plan. I år ska jag försöka mig på att göra en tydlig plan för växelodling. Jag kommer också att fortsätta gödsla och mata jorden, mer kontinuerligt under säsongen, inte bara i början av den som jag gjort tidigare. 





Sådd

Chili och paprika är sådda. I skrivande stund har ännu inget grott. Jag går som en äggsjuk höna runt sådderna och hoppas varje dag att få se någon liten grodd kika fram när jag tänder växtbelysningen. Sen påminner jag mig om att det gått två (!) dagar sedan jag sådde. Måste sluta jaga resultat och lita på fröets egna inneboende klokhet.

Jag tänker vara med i Sara Bäckmos utmaning #grönajuni och är därför extra tidigt igång med sådderna i år. Fast oavsett det så hade jag säkerligen petat ner fröer på nyårsdagen ändå. Det är verkligen världens boost att få dra igång odlingssäsongen. Livscykeln blir tydlig på nåt vis. Läs gärna mer om Saras utmaning här.


Bukett




Än finns det kraft i delar av olika julbuketter. Amaryllis och nejlikor har visserligen gjort sitt men ardisian,  tallkvistarna och nyponen från trädgården förgyller fortfarande. Eftersom jag älskar jul och det röda som jag förknippar den med, så känner jag ännu ingen längtan efter pastelliga tulpaner. Jag vill fortsätta att njuta av julens känsla lite till.

     Tips

Boken Jord av Liselotte Roll för den som liksom jag vill gå på djupet i sina trädgårdskunskaper. 

En viktig bok om det som ger oss maten vi äter, syret vi andas och filtrerar vattnet vi dricker. Här kan du som vill lyssna på författaren som berättar lite i korthet om jord.



måndag 2 januari 2023

Ta hand om julfrukten

 Hej

För att vara jag så sov jag kolossalt länge imorse. Klockan var strax efter åtta när jag slängde benen över sängkanten. Om man tänker att jag vanligtvis brukar gå upp runt halv sex, oavsett om jag är ledig eller inte så har ni kanske viss förståelse för att jag tycker att jag har sovit bort hela dagen. Typ.


På tal om sova och sovrum förresten så är vi i sluttampen på panelbyggandet där. Det kommer att bli så fint och jag är så glad över att vi bygger en riktig panel. 

Mitt arbete med panelen sätter igång först när det är dags att måla så fram tills dess får jag hitta på annat. Ta reda på julfrukten till exempel. Jag erkänner - jag vet redan när jag köper äpplena inför julen att de inte kommer att ätas upp bara så där. Apelsiner och clementiner äter vi massor av, men de röda Ingrid Marie….. nej de köps först och främst för pynt, doft och stämning.


Vi har äpplen i skålar, på fönsterbräden, ute hos småfåglarna, lite här och där. Tycker det är fint när det är många i en skål så att det nästan blir en pyramid.


Nu börjar skalen bli rynkiga och julen är väl typ slut så idag blir det operation ”Ta hand om julfrukten” som gäller för mig.

Torkade äppelringar och en äppelkaka kanske? Lagom mycket jobb för en semesterledig och väldigt utsövd människa.



Kram

Sussie

söndag 1 januari 2023

Nu har 2023 års odlingssäsong startat

 Hej!

God fortsättning på det nya året!

Årets första dag och startskottet har gått. Odlingssäsongen 2023 är officiellt invigd i Stavik. Först ut chili och paprika! Yes!!!

Här står årets första sådd nyplanterad. Chili och paprika. Fröna är ljusgroende så det är viktigt att de får tillskottsljus och att de bara trycks till lätt på fuktad jord utan något jordlager över sig.


I en del brätten har jag satt ner tre frön, i andra bara ett. Där jag har petat ner tre stycken har jag tagit reda på gamla fröer som jag är osäker på om de fortfarande är okej.   Tar sig ett frö av tre får jag vara nöjd.



Jag slutar aldrig att förundras över hur något så här litet kan växa upp och bli stora plantor av blommor, träd, grönsaker, örter och allt annat man kan förundras över.


Som märkpinne använder jag mig av gamla persienner. Världens bästa tips! Känner du någon som ska byta ut sina fönster eller persienner som sitter i dem så fråga om du får några. Då har du märkpinnar som håller hela livet sen. Jag skriver vilken art det är längst upp och sedan vilken sort av arten i större text längs med hela persiennbiten.

Dessa sorter planterades idag::

Cayenetta - Chili

Avlånga små frukter (ca 1 dm) som kan torkas och användas i matlagning hela vintern. Plantan blir inte så hög ( ca 20-25 cm) vilket gör att den passar på en balkong eller på fönsterbrädan också. Perfekt att ge bort till barnen som båda har balkonger i bra och soliga lägen. Styrkan är 10 000-20 000 scoville. Kallas också för tabascopeppar och bedöms vara ganska mild om man gillar riktigt heta chilis. Sorten är väldigt tålig för olika väderförhållanden. Det spelar ingen roll om det blir en extremt varm eller kall sommar, den ska ge bra skörd oavsett. Sorten har vunnit All Amerika Selection år 2012.

Jag TROR att detta är en F1-hybrid vilket innebär att det inte går att ta fröer av den och förvänta sig ett bra resultat av de nya fröerna, men detta var gamla fröer som jag tog tillvara på istället för kasta bort dem. Förhoppningsvis levererar de bra 2023 och så får jag helt enkelt vara nöjd om så är fallet.


Friggitello - Paprika

En sort som jag odlat i flera år. En av mina favoriter. Den är supergod att steka, grilla och ätas färsk och man brukar skörda den när den är grön. Jag sparar dock alltid några som får mogna till röda och hänga kvar länge så att jag också kan ta frön från dem. Trivs bra i vårt tomathus tillsammans med tomaterna.
Sorten är tidig vilket jag såklart gillar. 
Blir 60-90 cm hög och gillar näringsrik jord och att duschas då och då.


Florins - Paprika

Årets nykomling för mig. En kulturarvssort (stort gilla!) som är känd för sin söta smak. När frukten är ca 25 cm lång skördas den och då väger varje frukt ungefär 200g. Varje år alldeles i slutet av augusti hålls en paprikafest till dess ära i den grekiska byn Florina. Hoppas jag kan ställa till med paprikafest i augusti jag med. Jag ska gulla för dessa fröer och göra allt för att de ska trivas. Eftersom det är en kulturarvssort är det heller inga problem med att ta fröer av den. Jag har lovat mig själv att bara köpa in nya fröer som inte är F1-hybrider även om jag så klart tar tillvara alla gamla fröer jag har kvar innan jag byter ut dem.


Kram
Sussie