- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 11 oktober 2020

Kakelugnsfix och söndagsmiddag är livet!

 Hej alla!

Söndagslunk med söndagsstek på gång. Jag älskar söndagsmiddagar, speciellt när barnen med respektive ingår. Och när man verkligen gör det ordentligt: söndagsstek med potatis, grönsaker och gelé. Efterrätt är ett måste. Och kaffe på maten.

Äldre generationers trygghet som går i arv. Barnens farmor har lämnat ett fint sådant efter sig. Söndagsmiddagsmys med extra allt. Astrid, eller Fam som hon också kallades, brukade planera hela veckan för de där söndagsmiddagarna när barn och barnbarn skulle dyka upp. 

Biblioteksfixet börjar lida mot sitt slut. Det enda som är kvar nu är att få bort kajboet i kakelugnen. 

Raymond gör grovjobbet och springer upp och ner från taket, dammsuger bort kvistar och skitar ner sig. Jag beställer tidstypiska detaljer till kakelugnen som behöver bytas ut och kokar kaffe. Älskar´t!



Trotjänare

Så blev det färdiga resultatet på den större av de två bokskåpen i biblioteket.. Grunden är Billy från Ikea. 


När kakelugnen är rensad är det bara omklädning av stolarna kvar innan det är helt, helt klart. Längtar efter att ta tag i nästa rum som jag vill ha klart till julafton eftersom målbilden är att äta julmiddag där.



Dags att duka fint och äta söndagsmiddag med extra allt. Sen ska jag gräva ner en ros jag köpt för billig peng. Säkert för sent men jag lever på hoppet :)

Kram

Sussie



onsdag 7 oktober 2020

Favoritdahlior och onsdagstrevliga jag

 Hej alla!

Jag gör ett försök och testar även onsdagar som bloggdag tillsammans med söndagar. Då blir det mer flyt i allt och bloggen kan bli den där digitala dagboken jag vill att den ska vara. Det fanns en tid när jag uppdaterade nästan dagligen. Där är jag inte än på långa vägar, men två dagar i veckan känns just nu överkomligt.

Vi brukar oftast göra onsdagar till "litemittiveckan-mysiga, jag och Raymond. Vi äter gott och dukar fint. Pratar och skrattar. Tänder en brasa och bara njuter av att det finns en vardag och att vi får dela den. Så gjorde vi när barnen var små också och turades om att överraska varandra med menyn varannan vecka.

Nu för tiden skulle det verkligen vara en överraskning om det vore jag som lagade maten. Inte min kopp av te alls faktiskt. Jag städar hellre hela huset än lagar middagen.

Städa, duka och plocka in blommor från trädgården - där har ni min insats!

Men jag är onsdagstrevlig.... alltid något!


Ny dahliasort för mig men jag gillar den mycket - Chic a dee.

Chic a dee


Den här dahlian heter Sweet Nathalie och är kanske den dahlia jag gillar allra mest. 


Jag brukar gilla knoppar minst lika mycket som själva blommorna på nästan alla blommor. Dock INTE på dahlior. De knoparna tycker jag bara är fula och tråkiga. 


Nu ska jag äta gott och ha det onsdagstrevligt tillsammans med en av de människor jag tycker mest om i hela världen.

Hej så länge!

Kram

Sussie


 

söndag 4 oktober 2020

(Kanel)bullens dag och smask i fyllningen

 Hej alla!

Bullrecept är litegrann som köttfärssåsrecept. Det finns tusen och en varianter och alla som bakar har sin egen hemliga twist på fyllning och mängden mjöl. Det fanns en tid när jag inte förstod mig på när folk sa: "Njaej.. jag vet inte riktigt hur mycket av ditten eller datten jag har i. Jag tar det på känn och höftar lite."

Nu är jag likadan!

Mina egna favoritbullar  är alla gånger släta bullar med nymortlad hel kardemumma i degen! Alltså... inget slår det! 

Och så gillar jag små bullar eftersom jag tycker att de är mer som en "förrätt" till kakorna och tårtan. Ni vet, ett riktigt kafferepskalas är ju uppbyggt så.

Men men. När kanelbullen nu har en alldeles egen dag gör jag ett undantag och fick faktiskt bakfeeling även denna söndag. 

Varsågoda! Stora kanelbullar med lyxig fyllning serverade i vårt nyfixade bibliotek. Hemligheten med smaskigaste fyllningen är att addera sirap i den. Häll i på känn. Till 100g smör med kanel och socker hade jag i kanske 1/2 dl ljus sirap. För att fyllningen lättare ska stanna kvar i bullen vid gräddning är det bra att använda bakformar. Det använder jag aldrig annars - eftersom jag ju sällan bakar fyllda bullar - men till de här godingarna behövs det.

Eftersom jag själv inte äter varken gluten eller socker mumsade jag på plommon till kaffet. (Inte alls) lika gott. Jag får trösta mig med att de var snygga till kopparna...














Jag har fått in en rytm i mitt bloggande igen. Så glad för det. Söndagar är en fin dag för eftertanke och blogginlägg och jag funderar på att göra en dag till i veckan till en bloggdag. Förr hade jag olika teman. Kanske också vore något att ta upp igen. Jag funderar vidare och lunkar på i ett stilla tempo för att inte hamna i samma prestationskravsläge igen. 

Nu dags att ta tag i dagen. Lite sugen på att städa faktiskt. Jag gillar det. Meditativt på något sätt och just nu alldeles, alldeles välbehövligt.

Kram

Sussie