- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


måndag 27 juni 2016

Fantastisk råsaftscentrifug från Philips


Jag har fått en ny efterlängtad maskin i köket - en råsaftscentrifug från Philips. Jag har ju redan en blender som jag ofta gör smoothies med, men ända sedan jag köpte den har jag längtat efter en råsaftscentrifug för att kunna göra egna nyttiga juicer också.

Det roligaste just nu är att göra juice av sådant som finns i trädgården och i naturen och då menar jag inte jordgubbar, bär eller annat "vanligt". Nej, jag testar sådant som kirskål, klöver och daggkåpa.


Kombinationen kirskål, morot och ingefära blev till en pepprig juice som inte smakade något annat jag druckit förut. Ren och grön flytande energi!
Kirskålen är väldigt rik på c-vitamin men har också en pepprig smak så söt morot var perfekt att blanda i tillsammans med den lätt syrliga ingefäran.
Ingefära är sprängfyllt av antioxidanter och sätter fart på matsmältningen - perfekt för mig!



Maskinen är så oerhört lätt att använda och göra rent. Till och med 19-åriga sonen (som för övrigt är fantastiskt duktig på träning och kost men kanske inte lika duktig på att diska...) ropade från diskbänken härom dagen:

- Mamma! Gud, va råsaftscentrifugen är bra! Jag gillar verkligen den här. Och så är den ju så lättdiskad också!

Imorgon ska jag testa att göra juice av daggkåpa. Det spelar nästan ingen roll om det smakar bra eller dåligt. Bara känslan av att kunna säga att man druckit färspressad daggkåpejuice gör det värt det. Så fint... daggkåpejuice...
Att sedan daggkåpan är bra för inflammationer gör inte saken sämre. Efter att ha tillbringat många timmar i trädgården för att få den fin kan jag lova att både rygg och muskler värker. Om man som jag ogärna äter värktabletter men behöver få i sig något antiinflammatoriskt, ja då rekommenderar jag juice av daggkåpa under någon vecka. Sedan är det dags att testa någon annan ört för att inte kroppen ska få för mycket av det goda.



Är Du också sugen på att testa egen juice med hjälp av en råsaftscentrifug? Då kan du delta i en utlottning av en råsaftscentrifug från Philips här på bloggen. Vi samarbetar nämligen och nu lottar Philips ut en likadan maskin som jag har. Allt du behöver göra är följande:

  • Nämn tre (3) ätbara vilda örter som du skulle kunna tänka dig att göra en juice av med hjälp av råsaftscentrifugen från Philips
  • Skriv ditt svar i ett mail till susanne@grannemedselma.se
  • Utlottningen pågår till och med 15 juli
Lycka till!

Kram Sussie

lördag 14 maj 2016

Chokladpudding raw

 


Ikväll är det glamour och schlager som gäller. Jag gillar att titta på mello och eurovisionsfestivalen.Såklart hejar jag på Frans även om det finns en hel del andra bidrag som också är grymma. Bara att som 17-åring stå där och vara så cool förtjänar respekt oavsett hur låten än skulle vara.

I vår familj har vi ätit chokladpudding mååååånga gånger eftersom barnen gillar det. Själv är jag lite mer.... ja, vad ska man säga.... lite mer mjugg till just chokladpudding. I alla fall till sådan som man vispar ihop av pulver. Jag minns så väl en gång när barnen var små och skulle göra chokladpudding själva. De tittade fel på måtten och fick ihop något som vi skrattat åt många gånger åt efteråt. Ni kan nog säkert tänka er vad det såg ut som.



Ikväll vankas det också chokladpudding. Fast ikväll har jag gjort en variant som jag garanterat får ha för mig själv men som jag tycker är mycket godare än den man vispar ihop av pulver.  Finemang!

Ingredienser till 2-3 portioner

1-2 mogna avokados
0,5 dl cocosmjölk
3 msk agavesirap
0,5 dl kakao

Eftersom jag undviker mjölkbaserade produkter skippar jag grädden och toppar med blåbär och hallonsmul istället.

MUMS!

Fast okej.... är man mer för det riktigt söta kanske man ska hålla sig till den traditionella "vispa ihop en påse och tillsätt mjölk-varianten".



Kram
Sussie


söndag 17 april 2016

Ändrade öppettider


Jodå! Jag bloggar fortfarande även om det var väldigt länge sedan jag gjorde ett inlägg. Vissa saker behöver mogna innan man sätter dem på pränt nämligen.

2008 hade vi vårt första kafferep här hemma i Stavik. Av en ren slump blev det kaffekalas i dagarna två och det som sedan hände är både historia och magiskt. Via bloggen blev jag egen företagare och i 8 år har jag sedan jobbat med företaget på alla mina lediga stunder samtidigt som jag jobbat heltid med kommunalt uppdrag.

Roligt, härligt, underbart men också stressigt, tröttsamt och ständiga val över vad man ska prioritera bort för att hinna och orka.

I sommar ska vi måla om huset och det kan vi inte bortprioritera längre. Vi borde ha gjort det för minst tre år sedan. Därför ändrar Granne med Selma sina öppettider i sommar och går från  Öppet "när som helst" till "det beror på".

Det beror på när vi kommer igång med målandet. Det beror på hur lång tid det kommer att ta. Det beror på om vi unnar oss semester - den första sommarsemestern på åtta år - och det beror på om lusten faller på. Jag kommer att hålla er uppdaterade här på bloggen och på hemsida och facebook.

Förhoppningsvis vill folk fika även 2017 och förhoppningsvis hittar mina trogna stammisar tillbaka till oss trots att vi håller stängt sommaren 2016.

Så!

Nu är det inte bara tänkt och funderat kring. Nu är det också skrivet på pränt. Gissa om det känns konstigt! I två månaders funderartid har det känts tomt och sorgset, nu känns det bestämt och skönt.

Kram Sussie