- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


torsdag 31 december 2009

GOTT NYTT ÅR!


Med en bild av vår trädstuga - en kompromiss från när barnen var små, där sonen ville ha en koja och dottern en lekstuga - önskar vi er alla ett riktigt Gott Nytt År!


Kram Sussie med familj

onsdag 30 december 2009

Ränderna går aldrig ur - eller deckargåta del 1

Barndomens jullov...


Då kröp man upp i soffan med täcket runt omkring sig. Egentligen lite för trött för att gå upp, men man ville ju inte missa Scooby-Doo. Eller Trazan och Banarne.


Och vet ni?


Jag gör samma sak nu.


Jag går upp lite för tidigt (för att vara ledig), drar täcket runt om mig och äter frukost framför tv:n.


Det enda som ändrat sig är valet av film. Nu blir det inspelade, engelska serier- och deckare.



Ränderna går som bekant aldrig ur.


Förresten!
Tänkte att jag skulle slänga ut en alldeles egen deckargåta här på bloggen.


Vad har 1560, miljö och Selma Lagerlöf gemensamt?




Ledtrådar kommer inom kort. Ska fixa lite med svaret först:-)

Kram Sussie

söndag 27 december 2009

Mandelmusslor


Det finns vissa "måsten" när det är jul, även om det i år varit lite si och så med måsten hemma hos oss.

Med ett kök som stundtals varit mer av en byggplats än ett kök, så har vi fått lägga fokus på annat inför julen.
Eftersom vi bytt ut spis, ugn, kyl, frys, så har julbaket få stå tillbaka i år.

Men!

Två dagar innan julafton blev allt inkopplat i köket.


Jag: - Det blev ju inga hembakade lussekatter i år...

Sonen: Neej...

Jag: Det blev ju inga hembakade pepparkakor heller...

Sonen: Nej, men det kvittar!

Jag: Hur gör vi med mandelmusslorna då?

Sonen: DOM SKA VI HA!


Mandelmusslor ca 36 st

5 dl vetemjöl, 300 g
1 dl strösocker
1 1/2 dl sötmandel, 100 g, skållad och mald
2 bittermandlar, skållade och malda eller ett par droppar bittermandelolja
200g riktigt smör, kylskåpskallt
1 ägg, rumstempererat


  1. Blanda mjöl, socker och mandel i en skål.
  2. Lägg i kylskåpskallt smör och finfördela det i mjölblandningen med fingertopparna till havreflingskonsistens.
  3. Tillsätt ett ägg och blanda in det i degen.
  4. Arbeta igenom degen och lägg den i folie i kylen över natten.

Nästa dag

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Dela degen i tre bitar och rulla dem till längder. Dela längderna i 12 jämna bitar.
  3. Lägg bitarna i smorda, veckade formar och tryck ut degen med mjölad tumme.
  4. Ställ formarna på plåtar och grädda kakorna i mitten av ugnen ca 13 minuter.
  5. Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp. Knacka formen mot bakplåten.
  6. Servera med vispad grädde och bär eller en klick sylt.
Stor kram till er alla!
/Sussie