- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 22 maj 2011

Fönster till gammaldags veranda

Oj, vad vi funderade när vi skulle bestämma hur fönstren på verandan skulle se ut!

Småspröjsat?
Nej, det skulle bli för rutigt...

Lika stora rutor?
Nej, det skulle bli för tråkigt...

Vi tog i alla fall upp kryssen som vi har på framsidans veranda. Det är snyggt om man kan ta upp något som redan finns i inredningen. Det skapar lugn och harmoni.

Det sägs ju att fönstren är husets själ ,så därför la vi ner många tankar och funderingar innan Raymond slutligen satte igång att bygga dem.

Ett bra tips är att använda maskeringstejp och testa sig fram. Man kan pröva olika spröjsalternativ med tejp som "hänger i luften", det behöver inte vara ett glas att fästa den på. Ett annat tips är att gå bort från huset och se hur resultatet ser ut från långt håll.


Vår spröjsindelning följer ingen given regel, mer än att det ska se harmoniskt ut. Som ni ser, är det olika storlekar på rutorna, men tillsammans bildar de en helhet. Det känns som om fönstren hör ihop.

För att det ska bli stadga har vi byggt mittposten mellan fönsterpartierna kraftig och profilerad. Det behövs för helheten när det är så stora, spröjsade glaspartier.


När bilden togs var det varken färdigmålat eller pyntat. Det finns heller inget innertak och det saknas lister och annat, men jag hoppas ni ändå kan få lite inspiration när det gäller spröjs på en gammaldags veranda. Och tanken med söndagsinläggen är ju att ni ska få se hur verandan växt fram.

Om det slutligen är något jag vill skriva, så är det:

Våga tänka "outside the box" även om ni bygger veranda på ett gammalt hus. Jag är jätteglad över att vi vågade göra spröjsindelningen som vi gjorde.

Kram Sussie

7 kommentarer:

Annika sa...

Ja din veranda är ju alldeles underbar IRL..... o jag gillar spröjsen skarpt.... vilja våga är ett bra motto..:) Kram i dä fine väre.... Annika

Millygarden sa...

Så fint att ni valt de spröjsen men förstår att det inte är lätt att välja. Kikar själv efter passande fönster till vår veranda helst gamla med det blir nog inte så lätt.


Ha en fin Söndag!
kram Marina

Pinglan sa...

Jättefint med kryssen!!

Johanna Stålros sa...

Så himla fint med kryssen! Bra tips att ta maskeringstejp och testa sig fram. Trevlig söndag/ Johanna

Vitt hus med svarta knutar sa...

Vad trevligt att du besökte mig=) Nu har jag suttit här en stund och läst en mängd trevliga inlägg...

Vilka vackra fönster och så mycket andra vackra snickerier du visar.

Önskar dig en fin början på veckan!
Kram,
Regina

Jenny sa...

Vilken veranda! Så himla fint, visst är det bra att tänka lääänge och inte göra något förhastat som man ångrar sen.
/Jenny

Ullis sa...

Jösses vilka snygga fönster!
Ullis