Besök gärna hemsidan http://www.grannemedselma.se/ för aktuell information om kafferep, bokningar och kursverksamhet.




tisdag 11 maj 2010

Selmas äppelgömma








I lördags hade jag i  uppdrag att bjuda våra Landbygdsgäster på " Kaffe med Selmainspirerat dopp".


Ett självklart val blev något med skrädmjöl - förstås.


Och det är så sant som det är sagt - det är av misstagen man lär sig! Av en tårta blev det nämligen en alldeles ny sorts bakelse!


Bakelsen kom till i ett försök att baka den så kallade Mårbackatårtan, ett gammalt recept från Selmas tid. Mårbackatårtan bakas tyvärr inte så ofta här i trakten och jag tror mig veta varför.




Tårtbottnarna är svåra att göra. De spricker hela tiden sönder och att få till en hel tårta, är nästan omöjligt.


Även Mårbackatårtans utseende är en svårighet att få till. Ingenstans finns den avbildad. Kanske tröttnade man redan på Selmas tid, att försöka få till en tårta, som inte slutade med småsmulor och trasiga tårtbottnar. Kanske var det just ingen som bakade den, på den tiden heller… Mårbackatårtan är höljd i hemlighet - en väbevarad, g(l)ömd liten godsak!


Men smaken! Ack, den smaken!


Den utsökta blandningen mellan skrädmjöl och äppelmos lämnar ingenting annat efter sig, än en längtan efter mera.


Med hjälp av lite småändringar i receptet och lite värmländsk stönighet, har Mårbackatårtans kinkighet fått ge vika för en bakelse med samma utsökta smakbrytningar.


Varsågoda!


Njut en Selmas äppelgömma!


200 g smör
150 gram socker
150 gram vetemjöl
210 gram skrädmjöl
äppelmos
vispgrädde

Till garnering:
hackad sötmandel
chokladhjärtan (finns att köpa färdiga)
äppelmos

Rör smöret vitt tillsammans med sockret. Blanda i mjölet.
Kavla ut degen och ta ut runda mått.
Grädda i medelvarm ugn ca 15 minuter.

Lägg ihop två kakor med äppelmos emellan. Garnera med spritsad grädde, äppelmos, hackade nötter och ett chokladhjärta.


Kram Sussie

Last Saturday I had the task of inviting our Rural Guests at "Tea with Selma Inspired dip".

An obvious choice was something of roasted oatmeal - of course.
And it is so true as it is said - it's the mistakes you learn! For a cake, it found it an entirely new kind of cake!
Pastry produced in an attempt to bake the so-called Marbacka cake, an old recipe from Selma's time. Marbacka cake is unfortunately not as often baked in this neighborhood and I think I know why.
The cake bases are hard to do. They crack and break all the time and to get to a whole cake, is almost impossible.
Even the appearance is a difficulty to copy. Nowhere is it depicted.  Maybe it was just no one who baked it even during Selma´s time then either ... Marbacka cake is shrouded in secrecy.
But the taste! Ah, the taste!

The delicious mixture of applesauce and roasted oatmeal leavs nothing behind you, than a longing for more.
With the help of a little changes in the recipe, the Mårbackacakes´s fussiness has given way to a pastry with the same exquisite taste breaks.
Here you go,
Enjoy an apple Selma's hide!

200g butter

150 grams sugar
150 grams flour
210 grams roasted oatmeal
applesauce



To garnish:
chopped almonds
chocolate hearts (to buy finished)
whipping cream

applesauce

Stir the butter together with the white sugar. Mix in the flour and oatmeal.
Roll out the dough and remove the circular dimensions.
Bake in moderate oven about 15 minutes.
Add together the two cakes with apple sauce together. Garnish with cream, applesauce, chopped nuts and a chocolate heart.
And remember where you saw it first :-)

11 kommentarer:

♥ Pia..... sa...

Ja men du fresterska...snart får du ge ut en granne med selma bakbok...kom ihåg var du hörde det först:)...äh skämt åsido..du hittar på så möe rolitt..tur för mej att jag inte har nått skrämjöl hemme..annrs hade jag vart tvöngen å prove detta receptet..såg alldeles ljuvligt göt ut..suck..
kram..Pia

Känslans väg sa...

Ja du Sussie, du slutar aldrig imponera du.....
Alla dina idéer, all din energi och ork!
Så är det så underbart att du värnar så om historien.

Den ser så fin ut och så lockande så det inte är klokt!
Kram Mia

Skogslyckan sa...

Oj vad sugen jag blev nu... Kram Pia

Gúa sa...

Ja Sussie, det bara måste bli så..:)

Och nu ska jag sova med dina ljuvaste bakelse skapelser på näthinnan.
Jag som bantar (ännu engång) blev så frestad att jag var tvungen att ta ett extra glas vatten..;)

Puss och all lycka till dig, alltid!

Théa & Linnéa sa...

Hej!
Låter gott och de ser så vackra ut att jag undrar om man näns äta dem?
Ska nog prova, skrädmjöl... var hittar man det om man inte bor i värmland?
Må så gott
/Karin

Bibbi sa...

Och jag som redan smakat vet att den är speciell. Nötig, mjuk och fruktig,en smak som är lite mer än vanligt, i det här utförandet är den vacker också (till skillnad mot originalet=)).
Kram Bibbi

Evas Paradis sa...

Ser och låter supergott!
Jag slog upp vad skrädmjöl var ... fullkornsmjöl gjort på rostad havre stod det. Intressant! Hade ingen aning om det.
Kram/Eva

Lallis - liv och leverne sa...

Mmm. Smaskigt!!:)
Ha en skön dag , gumman
Kram Lallis

vosges paris sa...

they look gorgeus ;)
The thing I learned for not letting the cake burst in is to not open the door of the oven to fast.

Moa sa...

Den SER i alla fall ljuvlig ut.. =) och när jag läser receptet så förstår jag att den är hur god som helst.. Ha det gott/Moa

Hwita Villan sa...

Men gud vad roligt! Ser riktigt smarrigt ut... och tänk att du modifierade till den så det blev en alldeles egen bakelse. Impad!

Ha det bra!

Kram M