Besök gärna hemsidan http://www.grannemedselma.se/ för aktuell information om kafferep, bokningar och kursverksamhet.
söndag 25 april 2010

Odlingstips

Jag har alltid älskat blommor!

När jag var liten var mitt rum fyllt av växter. Jag samlade på dem. En period var det kaktusar som gällde, en annan palmer.

Och så länge jag kan minnas, har jag älskat att driva upp plantor från frö - eller kärnor. Min favoritbok när jag var liten, var Linnea planterar.

I år har jag planterat massvis av fröer. De flesta växterna ska jag använda i Löjtnant Lagerlöfs rabatt.


De fröer som tar lång tid på sig, planterar jag i skålar, eller annat som tål att tittas på. Sånt som kan stå framme utan att det ser rörigt ut.

Har ni gamla persienner som inte längre används? 
Var rädd om dem.

De är perfekta att använda som tag att skriva växtnamnet på. Jag skriver alltid med blyerts för då är det bara att återanvända dem nästa gång man sår något annat.

Tagsen tål att stå ute, om man t.ex använder dem i rabatter.

Jag brukar klippa dem som en spets längst ner. Då går det lätt att peta ner dem i jorden. Här har jag också klippt dem lite extra i övre kanten, bara för estetiken.
Vissa fröer ska ha det lite mörkt när de gror. En gammal gjutjärnsgryta med lock, fyndad på loppis för en 5:a, är perfekt!

Fröer som gror snabbt och som ska planteras ut nästan direkt, planterar jag i mjölkkartonger.

Kanske inte världens vackraste, men ack så bekvämt.

Inget vatten som rinner ut på fömsterbrädan och... tja.... flera av samma sort på rad - det kan se rätt ok ut. Som tur är, dricker vi mellanmjölk hemma hos oss och den kartongen är grön och vit. Sämre kan det ju vara....

Det skulle vara lite roligt att veta vad ni andra gödslar med. Kommentera gärna så ska jag försöka ställa iordning en liten lista på bra tips längre fram.

Stor kram och tack för att ni kikar in!
Sussie

14 kommentarer:

Allis sa...

Ser att du fortsätter med miljövänliga tips ;))
Smart sätt att använda de gamla persiennerna och här använder vi också mjölkpaketena att så i, himla praktiskt.
Jag har förmånen att få hönsgödsel från en vän, det tycker jag blir bäst - och miljövänligt och jag håller med om att det skulle vara kul att höra vad andra använder.
Ha en fin söndag!
Kram Allis

Annika sa...

JAja då var det till att rota fram en massa skålar o bunkar då.... nej nej inge sådd i år inte har jag lovat mig själv...:) bara luktärter o nåra solrosor... bara.... men det är ju så kul när det börjar titta upp små plantor.... men men... ett annat år kanske..:) Kram Annika

Desirée sa...

Hej, det var en bra idé, det där med att platera i saker som man kan stå ut med att titta på en lägre tid, lånar nog den idéen :)Min mormor är en hejare på blommor, hon vattnar inte sina blommor med vanligt vatten eller med näring, efter att hon har diskat så tar hon diskvattnet, men diskmedel och hela köret och vattnar med, hennes blommor växer som ogräs! :) jag frågade henne varför hon gjorde det och menade på att det kan ju inte vara bra med diskmedle? men hon sa en sak som jag blev att tänka på, förr kastade man ju bara ut diskvattnet (typ genom dörren) och oftast där där man kastade ut vattnet var det oftast där det växte mest, eller på högar där man hade kastat ut matrester, som komposten :) om man nu kan se det som gödning :)

Kram Desirée.

Sussi sa...

Tack för persienntipset, det kom väldigt lägligt! Mina föräldrar har just bytt fönster i hela huset, och vi har fått de gamla fönstren inklusive persienner!

Jag brukar använda kögödsel, mest som jordförbättring, och hönsgödsel som det är lite mera krut i än kogödsel. Chrysan är ett bra gödningsmedel.

Blir kul att få se resultatet av din sådd!

Kram
Sussi

Louise sa...

Oj vad du har mycket att plantera ut sen när den tiden kommer! :O)

helle - pirettehuset.dk sa...

Tak for gode plantetips og for fine billeder. Ideen med at anvende gamle persienner til planteskilte er rigtig god!

Kram Helle

Hwita Villan sa...

Nu när jag inte längre har en egen gödselstack gödslar jag med kogödsel på påse för att göra det enkelt för mig själv.

Ska bli så kul att se din rabatt när den väl är etablerad! Roligt att du har tema på dem.

Ha det bra!

Kram M

HomeRiver sa...

Vad härligt! Och vilken vårkänsla! Passa på att vara med i ekoutlottningen på min blogg :)

Moa sa...

Persienntags var smart.. synd bara att jag inte har några men man kanske kan hitta några på nåt loppis för en tia eller så..=). Snygga möjlkkartonger ni har där ni bor.. skämmer inte alls där på fönsterbrädan. Du undrar om gödsel.. tänker du i landen då, för då använder jag sånt där kojord.. *fniss*.. mitt ord för gödsel när hjärnan slog blackout i fredags när jag berättade för sambon vad vi behövde handla inför helgens övningar. Annars använder jag till mina fröer, bra jord i botten med växtkraft och så vanlig såjord överst. Så när sådden börjar krypa ner med sina små rötter och växa sig lite större "hittar" de ner till den goa jorden under med mer näring i. Ha en härlig vecka.. Moa

ANNIKA sa...

Vilka bra tips!
Smart att göra tags av persienner.
Jag brukar använda glasspinnar .
Ha det så bra!
kram ANNIKA

Körsbärsgården sa...

Hej!

Det är suveränt med persienn-återvinning. Jag använder också persiennerna och det toppen. Och miljötänk och rätt snyggt på köpet. :)
Gödning... Bor granne med ett större stall så gästgödsel finns det i överflöd. Benmjöl inhadlades i helgen och hönsgödsel och flytande blomsternäring likaså. Det blir lite av varje och det verkar funka ganska bra.
Kul att se Er stallförvandling och bilder från köket. Ni verkar ha en aldrig sinande energi och stor skaparlust. Beundransvärt! :)

Kram till Dig från Karin som just upptäckt en julros ute i landet. Trodde knappt mina ögon. Satte ner den på vinst och förlust förra julen och nu fanns den där under löv och gräs som ett mirakel.

Sally och jag sa...

Vilket bra tips med persiennerna! Det tackar jag för.

Kramar från
Sally och jag

Nilla sa...

Persienntags var jättesmart.
Jag gödslar med algomin, hönsgödsel eller kogödsel.
Ibland (om jag kommer ihåg) brukar jag lägga nässlor i vattentunnan ute.
Det ska vara bra för växterna att bli vattnade med.
Gräsklipp har jag oxå lagt på mina odlingar men det är ju inte värst snyggt.

Annas skattkammare sa...

Tack för odlingstips! Jag är nybörjare och tar tacksamt emot alla tips jag kan få!
Kram /Anna