Besök gärna hemsidan http://www.grannemedselma.se/ för aktuell information om kafferep, bokningar och kursverksamhet.
söndag 7 mars 2010

Rädda det som räddas kan


Det kostar att vara lat.

Jag brukar alltid ha en massa pelargoner under sommarhalvåret. Rosenpelargoner, vita pelargoner, Apple Blossom - och så förstås den vackraste av dem alla - Mårbackapelargonen.
Allra mest rädd är jag om mina rosenpelargoner. Nu finns de att köpa överallt, men det är något visst med att ha en historia bakom.

I höstas ställde jag ut alla mina pelargoner under några veckor. Det var ju så många och vi skulle göra så mycket. Det regnade ute... pelargonerna kunde ju få komma ut på grönbete - tänkte jag. Ingen som skulle behöva tänka på att vattna en miljon pelargoner. Vilken supersmart idé Sussie!

Pelargonerna såg ut att stortrivas ute, de fick stå kvar.

Men så en morgon  upptäckte jag till min fasa, att det hade blivit en frostknäpp under natten. Och då förstår ni att mina pelargoner hade stått ute - och "mått bra", ganska lång tid.

Rädda det som räddas kan!

In med dom, fort som busen!

Och under vintern har jag vankat som en äggsjuk höna för att hålla koll på vilka som överlevt.
Några Mårbacka, och en rosenpelargon. Gudskelov att det går att ta några skott av dem. Och gudskelov att min snälla mamma tagit sticklingar från sina Mårbackor. Det är ingen lat människa det! Hos henne har alla pelargoner överlevt.

Förlåt fru Rosenpelargon och fröken Mårbacka! Förlåt, för att ni bor hos en lat och lättjefull människa.

Jag ska vara så snäll, så snäll resten av året. Ni ska få den där pratstunden på mornarna, när jag dricker mitt morgonkaffe och plockar bort vissna blad.

Ni ska få extra gödning och någon som ser till er om vi åker bort eller har mycket att göra.

Och ni ska få stå i skyddat läge. Som utomhuspelargoner kan vi ju alltid låta de där ekivoka, lätt vulgära köpepelargonerna för 14.90 på PEKÅS få ta sommarjobb. Från och med nu är det ni som bestämmer!

Kram Sussie

14 kommentarer:

Mona sa...

Det här känns bekant! Och lite tröstande att det inte bara är jag som är lat! Jag hade i fjol igen en massa fina pelargoner, men endast en liten en finns nu här inne. Alla andra frös ute i sina krukor...
Hoppas de pelargoner du lyckades rädda tar sig fint!

Skatan sa...

God morgon Sussie!

Ja du, jag kan instämma med Mona. Det känns bekant...jag skall genast gå och se över mina som bor i ett fönsterlöst utrymme utan vatten...det är ett hårt liv de lever hos mig!

Lycka till med dina raringar ;)

Anna

Lösvirkesbyggarna sa...

Vad rolig du är! : )
I år är första gången (ja, jag är också en lat människa i grunden) som jag har lyckats övervintra alla mina pelargoner. Jag hade ett mål i sikte - att få fylla min vinterträdgård med små sticklingar. Och det har jag nu! : )
Kram Anna

Randi sa...

Ja, visst känner man igen sig. Jag glömde 15 stycken, som nu har frusit. Dina som blev räddade, kommer säkert att klara sig. Jag älskar att ha växthuset fullt med pelargoner om sommaren. De är nog bäst på att gilla läget där - för de växer och blommar för fullt utan någon speciell omsorg. Det gillar jag!
Kram Randi

Charlotte sa...

Oooooj och yippie! säger jag bara. Halkade in på din blogg av en händelse och vad glad jag blev! En av de vackraste (och roligaste!)bloggar jag sett på länge. Har fnissat en hel del åt tuppar och annat. Du har härmed fått en ny prenumerant. Ha en riktigt skön söndag.

Charlotte sa...

Ooooj och yippie! säger jag bara. Halkade in på din blogg av en händelse, och vad glad jag blev. En av de vackraste (och roligaste!) bloggar jag sett på länge. Har fnissat en hel del åt tuppar och annat. Du har härmed fått en ny prenumerant. Ha en riktigt skön söndag!

Charlotte sa...

Ursäkta! Råkade skicka samma kommentar två gånger. Ny prenumerant och redan en stalker! ;D

Annas skattkammare sa...

Känner precis igen mig.. =) Nu har jag faktiskt lyckats ett par år och iår ska jag prova att ta sticklingar med.. =) Lycka till!
Kram /Anna

Sussi sa...

Grattis till sticklingarna...det blir nog en pelargonsommar för dig i år igen! Själv har jag lyckats övervintra fyra stycken i vinter, nytt rekord! Två vita Mårbacka och två vulgotyper från ICA...

Ha det gott
Sussi

Country Antiques sa...

Ja, jag får nog också lov att erkänna att jag begått precis samma misstag som du. I höstas resonerade jag exakt likadant, och på något sätt glömdes pelargonerna ute på tok för länge. Påpekas bör dock att de som klarade sig var just Mårbacka pelargonerna.♥

Kram, Matilda.

Fru Sirlig sa...

Hej!

Skrattade igenkännande åt din lilla pelargon story. Jag satte fart på mina häromdagen, ska jag vara helt ärlig så var det min mamma som tyckte att dom såg lite skruttiga ut hihi. Två av mina praktmårbacka såg hopplöst förtorkade ut i stammen också. Lycka till nu med resten av din skörd;)

no47-mia sa...

Hej!

Ojdå! Stackarna..; )
Håller med om att Mårbackan är en favorit. Köpte mig en för ca en månad sen som jag vårdar ömt.
Hos min mamma är det likadant.. Där trivs allt! Hon har stora enorma pelagoner överallt och även en massa änglatrumpeter..Förstår inte hur hon får allt att överleva. Måste bara vara mer tid och kärlek helt enkelt..
Lycka till med dina blommor nu!!


Kram på dig!
Mia

Anci sa...

Jag är likadan jag ! Det blir nog till att köpa en ny i år :)

Du verkar så snäll mot dina pelargoner. Lycka till !!

Kram
Anci

Sally och jag sa...

Bra skrivet! Jag har själv råkat i samma knipa och lider med dig och dina pelargoner...