Besök gärna hemsidan http://www.grannemedselma.se/ för aktuell information om kafferep, bokningar och kursverksamhet.




lördag 13 februari 2010

Ett snabbinlägg bara...

Måste ju ge er fortsättningen på receptet på surdegsbaket. Jag vet ju att en del av er hängde på baket tillsammans med mig:

Ingredienser:

surdeg
5 dl vatten
25-50 g smör
(1 pkt jäst Receptet fungerar med eller utan jäst. är du modig testar du utan redan första gången :-)
1 1/2 msk salt
2 msk brödkryddor
1 msk sirap eller honung
3 dl rågkross
vetemjöl (special eller stenmalet)
200 g torkad frukt (russin, katrinplommon...)

  1. Häll upp 1,5 dl av surdegen i en liten burk och ställ in den i kylen för nästa bak.
  2. Koka upp vatten och rågkross, lägg i smöret så det smälter/blir mjukare och ställ åt sidan.
  3. Hacka torkad frukt och blanda med surdeg, smulad jäst, salt, brödkryddor, sirap.
  4. Häll i rågkross och mjöl och blanda Fortsätt att hälla i vetemjöl samtidigt som du blandar tills degen har bra konsistens.
  5. Knåda degen ordentligt. Då bildas gluten (sega proteintrådar) som ger bättre jäsning av brödet.
  6. Täck över med bakhanduk och låt jäsa i 40-50 minuter. Varmare klimat ger snabbare jäsning max 40°C.
  7. Sätt igång ugnen på 200ºC
  8. Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord, dela i fyra lika delar. "Rulla" och lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta med bakduk cirka 40 minuter.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
  10. Låt svalna under bakduk.


Nästa gång kan du använda din sparade surdeg och börja direkt på
"dag 4". Bakterierna arbetar långsamt i kylen och behöver bara matas då och då med kolhydrater t.ex. lite mer mjöl en gång i veckan.

Kram Sussie

4 kommentarer:

♥ Pia..... sa...

Snyft Sussie..min sura kompis blev ingat av..den jöäste dåligt..var säkert för kallt åt den:)..ska göra om det och ställa den på en varmare ställe..ska inte ge upp...ha de gött..och lycka till med din deg..
kram..pia

Théa & Linnéa sa...

Hej!
Härligt, ska prova igen. Har provat ett annat recept men ska testa ditt. Ha en trevlig Alla hjärtans dag
/Karin

Sköna o Gröna Ting sa...

Sänder dig tusentals Hjärtekramar dagen till ära!!!
Ta väl hand om dig...
Marianne

Millygarden sa...

Har inte vågat mig på att baka surdeg ännu, trots att jag har Österrikare i släkten och älskar sånt bröd! Tror igentligen inte att det är så svårt bara man ger sig till och börjar baka!

Trevlig Alla hjärtansdag!
Kram Marina