Besök gärna hemsidan http://www.grannemedselma.se/ för aktuell information om kafferep, bokningar och kursverksamhet.
söndag 4 oktober 2009

Fönster är husets själ

Vårt hus har många fönster.

Och alla fönster har innanfönster. Vi har aldrig bytt ut dem mot kopplade.

Vansinne! tycker en del.
Underbart! tycker vi.

Det är en speciell känsla på hösten, när alla fönster ska göras iordning. Det tar några dagar att få allt på plats. Fönstren ska putsas, sättas i och sedan tejpas med fönsterremsor.

Belöningen är omedelbar. Det blir märkligt tyst - och varmt.
Dina ögon dras mot fönstret i ett rum, även om det finns annat att titta på.

Kram Sussie

18 kommentarer:

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Innanfönster låter mysigt. Men kan tro det är rätt mycket jobb. Och du har rätt, man tittar alltid ut genom fönstret, ögonen dras till ljuset.
Ha det gott Sussie
Kramar
AnnaMaria

husvidhavet sa...

Jag tycker att det är mysigt med gamla fönster, minns när man fick hjälpa mamma med fönstervadden och de långa skruvarna som gjorde att fönstret kom på plats.
Så ha kvar era fönster -härligt!!
Kram Marith

Anna sa...

Halloj! Visst är det något speciellt med fönster...jag har en förmåga att fastna för det när jag är ute och åker. Det finns så otroligt mycket fina fönster att se på och det är kul när man inte byter ut dom mot ngt nyare som inte passar till huset. Ha det bra!! // Anna ♥

Pia..... sa...

Mmm Sussie..håller med dej..men jag har tyvärr inte lyckan att ha sådana fönster:)..men kommer ihåg från när jag var liten hur mamma gjorde i ordning innanfönstren ..just i dagarna runt mârten..och lade fönstervaddenemellan samt dekorerade med eterneller..som bl.a var populärt 60 talet..kommer ihåg de där lite rostbrunröda blommorna..tyckte de var såå vackra..hihi..vilka minnen man har du..ha de gött och kram från mej..Pia.

Vit som snö sa...

Jaa, du ska vara lycklig över dina gamla fönster, det är såå mycket finare än dom nya. Vi har nya fönster o visst är dom lätta att putsa men charm...nej!
Kram Cilla

Skatan sa...

Det önskar jag att jag får uppleva en dag. Kanske inte 3-dagarsjobbet med färdigställandet, men väl allt det andra härliga du beskriver ;-)

Önskar en fin vecka!

Anna

Rummet för välbefinnande sa...

Ja, det är så skönt med er för ni har verkligen känslan för det där extra - som att inte byta ut fönstren tex.
Ha en fin vecka nu!
Kram Mia

Camilla sa...

Det är vackert med gamla bevarade fönster,minns när min mormor lade vitmossa mellan fönstren när hösten kom.När vi köpte vårat hus var de gamla redan utbytta.Så var rädda om era vackra fönster.

Ha det gött!
Kramar Camilla

Sandra sa...

Hej! Jaa det är ju jättefint med gamla fönster! :) Skulle även vilja tipsa dig om min tävling :)

kram!

http://www.shabbychicliv.blogspot.com/

Ina sa...

Jag förstår att ni inte bytt ut de gamla fönsterna mot nya. Man kan aldrig få samma känsla med nya även om de är i gammal stil. Låter som det är en hel del jobb men som du säger det kan det vara värt och är man inställd på det så kan det bli en rolig sysselsättning och en förändring som gör det värt det.
Kram Ina

ANNIKA sa...

Gamla fönster på gamla hus har en viss charm och det är säkert mycket jobb ,men det kan det vara värt.
Helheten är ju viktig för att allt skall stämma,så vårda dem ömt.
Själv bor jag i ett nyare hus och har mer lättskötta fönster men fönstren är många så det tar tid att putsa...även dem...
kramar ANNIKA

Lotta-livets väv sa...

Det finns en känsla i att "göra höst". Det blir ett avstamp till något annat. Vi har ett sommarrum, dit stänger vi dörren när det är för kallt ute, sedan öppnas den på våren.
Härligt att höra att man vågar hålla vid liv ett sådant arbete som innanfönster.
Kram
/Lotta

Älfgärdet sa...

Många tror det inte, men själen sitter verkligen i fönstren! Huset får ett dött utseende om man byter ut dem eller byter ut någon ruta mot en ny helt plan utan vågor & bubblor. Fortsätt ditt goda kulturvårdande arbete :)!

Kallholmen sa...

Med människor är det första man ser ögonen, själens spegel.
Husets ögon är väl fönstren, så behåll ni era vackra gamla fönster och njut!
kram caro

Annas skattkammare sa...

Vacker bild! Ni har det så fint, såå fina fönster!

husvidhavet sa...

Tack snälla snälla ♥ för dina vänliga ord hos mig.
De värmer och man blir en aning generad...
Många kramar Marith

Annika sa...

Här blev det ett abrupt slut på fönsterinsättningen förra veckan men jag får ta o ta mig i kragen o fixa de sista nu.... börjar bli litt kuralt utta nu...:) iaf på môran.... har en vision om hur jag vill ha det på fönsterbräderna men får liksom itte tét rektit.... trur att sneckarn lytter röcke ut..:) har sååå smala bräden o vill ha breeeda..... hoppas du har det bra o att ditt hemliga projekt rullar på.... setter här o ä nyfiken....:) Kram Annika

MiaMaria sa...

Hejsan!

Tycker att det också låter toppen....klart att det tar tid...fast det gör det ju med de andra gamla fönstrena också som ska putsas inne mellan och ute..härligt med den riktigt gamla känslan som finns kvar i era fönster...


HA en bra vecka!
MiaMaria