Besök gärna hemsidan http://www.grannemedselma.se/ för aktuell information om kafferep, bokningar och kursverksamhet.
lördag 23 maj 2009

Kejsarrabatten - del 1

"Hur gammal han än blev, så kunde Jan Andersson i Skrolycka aldrig tröttna på att berätta om den dagen, då den lilla flickan hans kom till världen. Tidigt på morgonen hade han varit ute och hämtat barnmorskan och andra hjälpare, men sedan hade han hela förmiddagen och ett gott stycke in på eftermiddagen suttit på huggkubben i vedskjulet utan något annat att göra än att vänta.


Ute regnade det, så att det stod som spön i backen, och det var inte utan, att han fick sin del med av regnvädret, fast det skulle heta, att han satt under tak. Det kom in till honom som fukt genom de otäta väggarna, och som dropp från det gistna taket, och rätt som det var, kastade blåsten in över honom en hel störtsjö genom den dörrlösa vedskjulsöppningen.


... Regnet höll på att strömma såsom förut, blåsten tog till, och fastän det bara var i slutet av augusti, kändes det lika ruskigt som en novemberdag.


... Han skulle just till att resa på sig, då mor i Falla visade sig i vedskjulsöppningen. Hon neg så vackert och bad, att han skulle komma in i stugan och se på barnet.


... - Här ska Jan få se på e lita jänta, å det e, som heter duga, sa hon."


Gullregn

" Där stod han nu och höll mellan sina händer någonting, som var varmt och mjukt och inrullat i en stor schal. Schalen var såpass undanviken, att han såg det lilla rynkiga ansiktet och de små vissna händerna. Han stod och undrade vad kvinnfolken menade att han skulle ta sig till med det här, som barnmorskan lagt i famnen på honom, då han fick en stöt, så att både han och barnet skakade till.

...Strax efteråt började hjärtat klappa i bröstet på honom, såsom det aldrig förr hade gjort, och med detsamma var han inte längre frusen, och inte kände han sig ledsen och bekymrad och inte ond heller, utan allt var bra. Det enda som oroade honom, var, att han inte kunde begripa varför det skulle dunka och slå på det sättet i bröstet på honom, då han varken hade dansat eller sprungit eller klättrat i branta berg.


... -Det är riktig hjärtklappning, sa barnmorskan.

... - Har Jan aldrig förr tyckt så mycket om nån, så att ni har fått hjärtklappning fördenskull? sa barnmorskan.

-Nääj, sa Jan. Men i samma stunden begrep han vad det var, som hade satt hjärtat i gång på honom."


Kärleksört

"Nästa dag stod Jan i Skrolycka flera timmar i stugdörrn och väntade med den lilla flickan på armen.

... Han hade inte ställt sig där i dörröppningen utan ärende,som man kan förstå. Det var en viktig sak, som han skulle söka att få avgjord, medan han stod där. Hela förmiddagen hade han och Kattrina försökt att välja namn åt barnet. De hade hållit på både länge och väl, men de hade inte kunnat bestämma sig.

- Jag ser ingen annan råd, än att du får ta jänta å ställa dej på tröskeln mä´na, hade Kattrina sagt till sist. Å så får du fråga det första kvinnfolk, som går härförbi, vad ho heter. Det namnet som ho då nämner, får vi ge flicka, vicket det så är grovt eller fint.

... Det hade varit mulet hela dagen, men just i den stunden hände det, att solen bröt fram ur molnen och sände ett par strålar ner till barnet.

... - Jag undrar inte på att du vill se på jänta ett slag, innan du går ner, sa Jan till solen. Ho är allt värd att titta på.

... -Då hördes Kattrina återigen.

- Var det nån där? Jag tyckte att du talte ve nån.

... - Ja, nu kommer jag, sa han och trädde in med det samma. Det var e så fin herrskapsmänniska, som gick förbi. Men det var så brått för´na, så jag hann knappt säga goddag, förrn ho var borta igen.

- Kära då! ... Du hann väl inte å fråga´na va ho hette?

- Jo, ho hette Klara Fina Gulleborg, så mycke fick jag ur´na.

- Klara Fina Gulleborg! Det blir väl ett för grant namn, det, sa Kattrina, men hon gjorde ingen vidare invändning.

Men Jan i Skrolycka var rent häpen över sig själv, som hade kunnat hitta på något så fint som att ta solen till gudmor.

Solbrud

I "kejsarrabatten" har jag planterat
  • Gullregn - som symbol för denna första episod i boken. Ur denna regnvädersdag kommer ändå något som är lika gott som gull - Klara Fina Gulleborg!
  • Kärleksört - som symbol för den oerhörda lycka som Jan i Skrolycka känner för sin dotter, när han för första gången håller henne i sina armar och förstår vad ren kärlek är.

  • Solbrud - Symbol för Solen som gav Klara Gulla hennes namn. Om solbrud kan man läsa: "Solbrud är ett bra val i en rabatt som skall blomma länge på hösten. Om sedan de andra växterna också har samma färgskala så kan en sådan rabatt lysa upp även en molnig höstdag!
Fortsättning följer nästa söndag.

Kram Sussie

12 kommentarer:

Kämpegården sa...

Så vackert. Roligt att hitta inspiration till en rabatt på det sättet =).
Trevlig söndag.

Anonym sa...

Vilken underbar idé du fått och vad intressant du framför den för oss! Ser fram emot att få höra och se nästa berättelse. Måste nog låna lite Selma-litteratur på biblioteket för det var längesen jag läste dem. Jag håller med dig... Selma Lagerlöf var en stark kvinna som kunde konsten att trollbinda.

Söndagshälsning från Eva-Mari

Anonym sa...

Åh, vilken fin hyllning till Jan i Skrolycka. Det är rent utav så man nästan blir lite tårögd. Selma måste le i sin himmel att någon kan tolka hennes berättelse så vackert. Längtar redan till att se fortsättningen nästa söndag.

Mvh
Annelie,Värmland

Blåbärs och smultronstället sa...

Vad vackert hon skrev Selma. Mysig idé att ta hjälp av hennes bok när du planterar i din trdägård. Lycka till med det:) Ser fram emot fortsättningen på söndag.
Våra treor på min skola ska åka till Mårbacka på skolresa nu på måndag. De gör alltid det i trean när de läst om Värmland och Selma. Sedan ska de till Rottneros park. I år har jag en etta, så jag får vänta...
Ha en fin söndag!
Kram Susanne

Evas Paradis sa...

Underbar tolkning av en underbar berättelse!
PÅ tal om gullregn så körde jag igår igenom en rondel i ett av villaområdena i Växjö. I den hade man planterat som en ring av gullregnsträd ... det såg ut som ett vattenfall i guld. Bakom dessa var planterat en matta av blå näva och det var som ett stilla hav. Det är nog den vackraste rondell jag någonsin sett ...
Kram Eva

Marie sa...

Det kommer att bli en fin rabatt.

Ha en fortsatt trevlig söndag, kram Marie

Beas barnslikheter sa...

Oerhört inspirerande som sagt!

Jag älskar den boken och har läst den om och om igen.

Helt fantastisk idé att iscensätta trädgården utifrån ett litterärt mästerverk.

När som helst kommer "Allt om Trädgård" att banka på din dörr!!!

Anonym sa...

Vilka roliga idéer du har! Det här ser jag fram emot att följa.

kram!

Camilla sa...

Vilket spännande sätt att göra en rabatt.
Den blir säkert jättebra.
Väntar redan på fortsättningen.
Nu vill jag bli kvitt min förkylning,har inte tid med nu...

Kramar Camilla

ÄnglarumsMia sa...

Makalösa Sussie!
Jag läser och hänförs - värdigare granne till Selma kan inte skådas!
Kan tro hon sitter där på sin sten, den utefter vägen som hon brukade vila på, uppe i himmelen och bara ler förnöjt.
Du är underbar du!
Kram min vän!
Mia

Sköna o Gröna Ting sa...

Du Milde Matilda.., vad vackert.., så vackert att jag totalt glömde bort att jag var i min butik och hade kunder staplandes i varje hörna.
Jag tänkte först.., det här hinner jag inte läsa men jag blev fast efter bara några rader och var tvungen att läsa ALLT!!
Väntar på fortsättningen...

Nu du.., ut och jobba vidare, kan ju vara någon kär kund som behöver min hjälp.
Ha en underbar dag

Kram Marianne

mammigranten sa...

Åh vad härligt!
Att Selma var bra på att skriva det visste jag, men att kunna översätta det till en vacker blomsterrabatt, det gjorde du vackert!