- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


onsdag 17 december 2008

G.O.D.J.U.L.

Idag tänkte jag berätta något som kanske får en och annan att haja till:

Jag tycker inget särskilt om julafton!

Det är faktiskt sant. Julafton är liiite förknippat med:
  • Stress över att hålla köttbullar och prinskorvar varma under tiden som frestelsen ska bli färdig och potatisen klar. Helst i anpassad tid så att man hinner äta i "lugn och ro" innan Kalle Anka.

  • Den ständiga frågan: Vem ska vara tomte i år? Gudskelov behövs ingen utomstående tillfrågas längre.... Fast tomte har vi fortfarande :-)

  • "Gud, vi måste komma ihåg att köpa mer julmust när vi åker in till kyrkan! Då kommer det att ta extra tid... Ja, ska vi hinna innan x kommer så måste vi faktiskt åka nu!"

Tack och lov avmattas detta ju äldre barnen blir. Traditionerna är grundade, men det är ingen katastrof om det ruckas lite på dem.

I ärlighetens namn är det inget bekymmer längre. Men känslan kan komma smygande.

Nej, jag är mer en juldagsmänniska. Ingen tid att passa, bara att värma på maten, möjlighet att läsa den där härliga boken man fick i paketet. Affärerna är stängda och ingen drabbas av panik för att man inte kommer iväg nog fort till mellandagsrean.

Sova tills man vaknar, äta ris á la Malta före maten om man vill, inga måsten, bara mys.

I år får det bli som det blir. För andras skull tänker jag göra julafton till en glädjens dag, men julstämningen för min egen del är som alltid störst- på juldagen.

Kram Sussie

29 kommentarer:

Annika sa...

hej!!! håller med dig till fullo.... men här är det dan före som är kosardagen.... mormor kommer o vi äter en liten lätt middag.... med sånt vi gillar.... delar ut paketen från henne o oss o sitter o myser med choklad o knäck.... tar det med ro alltså... tog semester iår den natten.... jobbar annars mån-ons... på julafton är det tjocka släkten till sambon som gäller o man kommer till dukat bord.... klappar o mys.... juldagen ligger vi right ut o softar...:) Kram Annika

Lallis - liv och leverne sa...

Ja, jag tycker också att all stress runt omkring känns fel.
Och försöker ta allt så lugnt som det bara går , så man itne är slut när julafton kommer.
KRAM

Britt sa...

Jag förstår precis. så har jag också känt, Jag jobbar oftast väldigt mycket och då blir det ganska pressat och lite ångestladdat. Men i år har jag bara gjort som jag tycker är kul, som pyssla och mysa.

Det blir ju jul iaf...

Britt

StrandviksVillan sa...

Jag håller också med, för mig är det främst stressen över VAR vi ska vara och NÄR? Man vill ju att alla ska vara nöjda, men samtidigt så vill jag också träffa alla... Knepigt det där, särskilt sen man fick barn och syskonen har egna familjer också.
Men i år tror jag det ordnar sig riktigt bra ändå. Jag jobbar tills kl 13 så jag får åka till dukat bord och slipper göra julmiddag :)

Önskar dig en riktig skön jul redan nu!
Kram A-C

drömmen om vitt sa...

Jag håller verkligen med dig, men i år blir det lugnt har jag bestämt och det får maken och barnen rätta sig efter, det är jú inte så kul att há en mamma som är arg och virrig.
Há det gott! och njut du av din goa bok den på juldagen.
Lotta

Annas skattkammare sa...

Ja stressen känner jag igen, men jag antar att det blir ännu mer påtagligt när man har barn.. Jag försöker att inte göra allt så stort, det blir mysigt hur det än blir.. Stressigast just nu är vilka vi ska fira julafton! Min familj, sambons mammas släkt eller sambons pappas släkt.. det är frågan.. =)
Kram /Anna

Anonym sa...

Jag kan nog med glädje säga att vi har den där lugna, avlappnade och varma känslan alla dagarna. Men att lyckas med det är nog få förunnat.. så jag njuter så länge vi lyckas ha det så =) Hoppas du får en riktigt bra juldag! =)
Kram Marie

www.mariehenriksson.blogg.se

Rummet för välbefinnande sa...

Nu när jag såg stenarna kommer jag ihåg att vi glömde ju dem när du var hos mig.... Vi skulle ju leta upp dem, men det kom ju förstås en massa prat från min mun ivägen *ler*
Visst är det skönt att krypa ihop, lägga en go pläd över sig och bara läsa och gotta sig och njuuuuta av ledigheten. Den är vi välförtjänta av - eller hur?!?!
Kram Mia

Skatan sa...

Å min kommentar den försvann! Ja, jag ville egentligen bara säga en sak:

KLOKA DU!

Kram!

Viveka i Bläckhornet sa...

Men så skönt att nån äntligen sätter det på pränt!
Har haft samma känsla som du ibland.
Julafton är en dag med stora krav på att allt ska vara så perfekt.
Härligt att du ska försöka njuta mer själv i år.

Ha en fin jul

Kram Viveka

Anonym sa...

Du sa det!
Visst är det så.
Men ingen juldag utan julafton.

Jag tror Josef och Maria slappnade av dagen efter förlossningen också...

Jag älskar O helga natt.
Igår hörde jag en sång som gav mej gåshud av välbehag: 'mary did you know' av Samuel och Mosaic. Fantastisk sång, och text! Måste hitta den!

kram
ingela

Anonym sa...

Hej...ja vet du jag håller fullständigt med dej....luuuugnt som det är på juldagen..då njuter jag i fullo:)..liite för mycket stress just nu..hinner int ens blogga..därför smygbloggar jag lite på jobbet .:)..kram..PIA

hemtrevnad marie sa...

Jodå, så kan det kännas även om jag älskar julen med allt vad den innebär....men stresssen den kan man vara utan!!!
Men jag har verkligen dragit ned på många måsten, som jag förr höll på med.....jisses då la man sig inte förrän vi tretiden på natten efter all städning och sista piffet var klart...sen hade man hela förmiddagen med matlagning framför sig!
Nä...nu pyntar jag i god tid...bakar lite när jag har lust... köttbullarna görs helgen före...och skinkan är det enda som görs på kvällen före, tillsammans med julgransklädningen...
På Julafton gör vi bara omeletten och värmer upp det andra ...sen gör ju min mamma en del också förstås!
Nä, man måste hinna njuta av Julen annars är det ju ingen mening!
men det är nog typiskt kvinnor att känna av stessen...tror inte många Gubbar gör det!
ha det gott!
kramis

Anonym sa...

Jo det där känner man precis igen... år från år.
Visst är man knäpp ... som bara kör på och tror att allt måste vara perfekt... det gäller att hejda sig själv och tänka efter vad som är viktigt.....
Ha en skön och fridfull jul
Kram SYRRAN

Designe sa...

Va skönt att höra! Jag tycker precis lika!..jag gillar inte heller julafton..alla ska kompromissa med diverse seder och bruk och mat och det stressas och håller på och juldan och dagarna efter är så avslappnade och sköna! Det är bäst före och efter jul helt enkelt..härligt med allt mys innan det blir alltför stressigt! Jag fyller dessutom år strax innan jul så jag har en "extra julafton" innan :)Ha en trevlig helg! Kram

Millygarden sa...

Ler för mig själv när jag läser...min Sambo och jag håller med dig vi gör julafton till barnens dag... vår dag är juldagen när vi bara får vara, mysa, dricka glögg och som du skriver äta godis värma lite julmaten när magen kurrar, jansson är som bäst dagen efter!

Kram Marina

Veronica sa...

jag är beredd att hålla med dig lite. Det är bäst när det är stress och kravlöst på julen. Det är GEMENSKAPEN som är viktigast för mig, inte vad man äter eller hur många paket man får!

Kram Veronica

sabina sa...

Så brukar våra julaftnar vara också, men i år ska vi bara vara hemma och andra får komma till oss i stället! Skönt!!

Bitte sa...

Det är nog många som känner som du! När man pratar med vänner och bekanta, uttrycker många att de mest känner stress på julafton, speciellt de som måste åka runt på flera ställen.

Själv tycker jag mycket om julafton, men i år kommer vi inte att vara så många och det känns lite tråkigt.

Kram
Beatrice

Lisa(vitapelargonerochzink) sa...

hej håller helt med dig!visst är julafton mysig i sig men juldagen är dessto bättre. Vad fint du har det hemma, riktigt juligt! kram och trevlig helg

Anonym sa...

Ja jisses, tänk så många mammor som med andan i halsen svettas genom julafton så att allt ska bli så fröjdefullt som möjligt. Då njuter jag mera när kvällen är över, när ljusen brunnit ner och stillheten sig sänker när alla gått och lagt sig.
Då känner jag julfrid.

Hon med klackarna sa...

Själv tycker jag nästan bäst om tiden innan julafton. Då man får hålla på å pyssla å pynta. Julafton brukar mest va att flänga fram å tillbaka.. Men sen blir det lite lugn å ro igen på juldagen. Då kan man njuta av hur fint man har pyntat ;o)

Goa sa...

Hej min kära vän!
Åh, vad jag förstår det du skriver!
Både jag och min man är uppväxta emd massa kalas och stress i våra jular. Trevligt var det förstås också, men inte direkt avkopplande.
Därav är det så vår jul har blivit. Bara massa mys med böcker, spel, praliner, varm choklad...ja, du fattar. Och pyjamasar..:)
totalt måste befriad högtid, där vi bara umgås.
Och det roliga är att våra barn, älskar det!

Japp, oj, nu blev det mycket..:)

Största kraemn till dig...alltid!
Må bäst...

Anonym sa...

Du, Nu såg jag filmen!
Vad intressant. Och Änglarum... vilken härlig tjej! Underbar dialekt, och härlig inställning.
Man mår bra om man gör det man är bra på och det man tycker om.

kram
ingela

me and alice sa...

Hej Sussie!
Åh vad jag håller med dig om det... Jag gillar allra mest tiden före jul och dagarna efter. Själva julafton är det mest jobb med matlagning mm... I år har vi tagit det väldigt lungt här hemma. Vi tar det lite som det kommer. Som du sa det mattas av automatiskt när barnen blir större...
Ha en underbar och lugn fjärde advent...
kram Susanne ♥

Tvert-om-tanten sa...

Ja, helt enig!!!!! Juledagen er best!!!!!! Ønsker deg en god jul og et riktig godt nytt år!

Klem

Lilla Eken sa...

Huvudsaken att du hittar någon stund under alla helger som är just "din" stund. Sen spelar det kanske inte så stor roll vilken dag det är. Och att du fortfarande ändå njuter av att göra något för andra, även om det gör det mer stressigt för dig själv. Rätt som det är ändras allt, barnen är stora, älsklingssläktingarna döda.. ja, då har man ljusa minnen denna högtid iallafall.
Gäller bara att bara ta på sig så mycket som man innerst inne känner att man vill och orkar. Och så fånga minuter i hjärta och sinne. Om det inte finns tid för hela dagar menar jag.
Men alla gör på sitt sätt. Och tur är väl det. Lyckas bra med att sprida julefrid till andra gör du iallafall. :-)
Hej, hej/I.

Hilsen fra landet sa...

Så mange som sier som deg... men jeg er nå veldig glad i julaften jeg da! Selv om jeg forstår hva dere mener da.

Var bare innom for å takke for året som er gått og for at du og bloggen din er til... Mye deilig inspirasjon og gode, varme ord. Atmosfæren i hjemmet ditt greier du å spre ut på nettet og mye av dine tanker er så gode og dype. Tusen takk. Ønsker deg alt godt for det nye året. Kram

tina | pepparochvanilj.se sa...

Vi är visst många som delar dina tankar :D Bra skrivet!!!

Julkram Tina