- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


onsdag 1 oktober 2008

Evi Gläja

Många har gratulerat oss efter reportaget i Aftonbladet. Tack snälla! Det roligaste med det hela är just det - att andra gläds med oss :-)

På fredag är det marknad här i bygden. Eller "maaaarten" för att säga det på riktigt bred dialekt. Förr hette det Evi Gläja... vackert eller hur?!

Vår höstmarknad inträffar alltid första fredagen i oktober.Den första marknaden ägde rum redan 1754, så det är en gammal tradition värd att bevara.

Selma Lagerlöf skrev om marknaden i Gösta Berlings saga. Då under namnet Broby marknad:

Muntert är det på Broby marknad. Har man blott pengar till ett par supar, så kan man hålla modet uppe. Och det är inte brännvinet ensamt, som vållar glädjen. När människorna från de ensliga skogshemmen komma ner till marknadsfältet med dess böljande massor och höra bruset av hela den skrikande, skrattande skaran, bli de liksom yra av glädje, förvildade av det brusande marknadslivet.


Konstnären ovan heter Tage Åsén. Han målar fantastiskt och bor delar av året inte långt från oss.

Hemma hos oss har vi vår egen marknadstradition.... Alla innanfönster ska vara på plats! Och så ska potatisen vara upptagen :-)

Potatisen lär det inte bli några problem med i år. Ingen potatis ner - ingen potatis upp. Enkel ekvation!

Fast det var ju det där med innanfönstren...

Kram Sussie

11 kommentarer:

Elzie sa...

Roligt med traditioner. Och den målaren gillade jag. Man ser precis vad tavlan föreställer *s*. (Är ingen konstentusiast som du kanske förstår!).
Hoppas du får en bra dag - med innanfönstren?
Kram Elzie

Skatan sa...

Godmorgon!

Gillar ditt poetsika inlägg idag. Selma ja, hennes böcker har jag läst mig igenom med stor behållning!

Lycka till med fönsterna. Går det inte att lura gubben på något vis?

kram,

A.

♥ Pia... sa...

Hej...har ni åssså mârten?..Vi mâ:)...evi gläja var ett fint ord..har jag hört de förut..?..Jo kanske..har ju e ingeft moster i från SUUUN:)..ha de sååå gôtt..och du jag glääääs mâ dâ jag mâ..... hej på Mârten..& kram..PIA

Drömmar och verklighet sa...

Vad trevligt med höstmarknad ! Kul att ni har lagt till er med en tradition om att "vintra in" huset och behålla värmen inomhus för mysiga studner under vintern. Ha en trevlig dag

Willewira sa...

Hej!

Först av allt måste jag säga grattis till er publicering i Aftonbladet!
Tvyärr har jag inte sett det, men tycker det är sååå roligt för er skull!

Det var ett tag sedan jag var inne här hos dig och tittade... och fastnade då för ert kök! Superfint!!
Vi ska bygga om och till vårt hus och då byter vi det tillfälliga IKEA-köket vi satte in för 10 år sedan. Även vi har tittat på Kvänumkök, men vem har råd med det??? Inte vi!!
Tyvärr är inte min make så duktig på att snickra och hyvla som din (men han är bra på så mycket annat...) så det lär väl bli att leta vidare...
Hur som helst så läste jag den lilla söta historien om köket och den underhållande!

Vilken härlig målning du visar idag. Gillar verkligen hans färg- och formspråk.

Önskar dig en bra dag!
Kram Willewira

Annika sa...

Har också mârten som gräns till fönstren.... helst Årjängs som alltid är 2 veckor före Arvika.... så här är det klart!!!! lite pyssel är det ju men faktiskt ett kärt pyssel.... vill inte byta bort dom för allt smör i Småland:)... å en tur på mârten blir dä nock.... ôm itte dä rägner förståss..... lytter ju ha en kartong mä kokosbuller:) Kram Annika

Designe sa...

Härligt med så gamla traditioner! och kul med lite Selmainlägg!
kram :)

sabina sa...

Den marknaden låter härlig! Jag gillar gamla traditioner, håller hårt fast vid vissa, speciellt runt jul... Bilden av marknaden har lite Kajsa Kavat-stuk över sig.. Gillar allt sånt "Astrid Lindgrenskt"!

Kari sa...

For en FANTASTISK blogg, og for ett hjem du har.
Jeg blir så inspirert!!
Hit skal jeg komme ofte.
Ha en super kveld!
Klem Kari Ann

Eleonora sa...

Hej! Älskar hösten, så en riktig höstmarknad är aldrig fel.

Det är fint med innerfönster, det går ju att lägga lite smått mellan fönstren så att det blir som ett stilleben. Mycket vackert :-)
Kram Eleonora

Ina sa...

Hej
Även jag var på Marten.. fast i Arvika.. och visst är det kul.... och en härlig tratition.. fast jag håller mig helst långt från kolsoppan....*ler*

Grattis till artikeln i Aftonbladet.. och vilket fint hem ni har.

//ina