Besök gärna hemsidan http://www.grannemedselma.se/ för aktuell information om kafferep, bokningar och kursverksamhet.
fredag 15 augusti 2008

Fredagsfika!

Visste ni att ordet fika ursprungligen härstammar från kringresande knallars hemliga språk?

Slänger man om stavelserna fi-ka till ka-fi, är det lättare att härleda ordet till
ka-ffe.

Redan på 1800-talet började man använda ordet fika. Inget annat språk har ett liknande uttryck, för att ta en liten paus från arbete och sysslor och dricka kaffe och äta något tilltugg tillsammans med vänner, familj eller bekanta.

Är det fest vill jag dricka kaffe ur kopp - obönhörligen!

Men till vardags eller i jobbet dricker jag gärna ur dessa muggar:

De är gjorda på Fryksta Krukmakeri . Jag berättade bara precis hur jag ville att de skulle se ut och sedan gjorde de dem åt mig.

Fantastiska människor och fantastiskt härliga muggar att dricka både te och kaffe ur. Ser ni skylten Fryksta Krukmakeri strax utanför Kil så sväng in där och njut av vackra bruksföremål.

Kram till er alla!

/Sussie

16 kommentarer:

Annika sa...

Mysiga muggar... dom gör mycket fint där... keramik äääälskar jag... ha en skön helg.... Kram Annika

Kiki sa...

Mina tyska kollegor brukar fnissa generat när vi bjuder på fika, eftersom det betyder något helt annat på tyska... Något intimt mellan två personer, kan man väl säga. Förmiddagsfika, eftermiddagsfika och kvällsfika får liksom en helt annan innebörd... :)

Viola sa...

Hejsan, får tacke för denna nya kunskap. Förstår att du dricker ur dessa muggar, jättemysiga. Ha en skön helg , kram Viola

Under en vind sa...

Fina muggar!! ha en skön helg, kram! (från icke-kaffedrickande...)

Stefan sa...

Fina muggar.
Titta gärna in på
Doft av kaprifol

Lockas lilla längtan sa...

Så kul att få lära sig om ordets ursprung. Det hade jag inte en aning om! Jag förstår att muggarna är goda att dricka ur, det suns !
Trevlig kväll!
Kram Veronica

Lilla huset på prärien sa...

Åh wow - 2 timmar med Ernst! Inte illa flicka lilla. Han är verkligen SNYGG och TREVLIG! Ännu bättre i verkligheten faktiskt. Nu kommer jag inte missa ett enda program med honom :)

Vilka härliga koppar du har!

Kram J

hemtrevnad marie sa...

Tänk så skôj att ha egendesignade muggar!!!
Hôller fullständigt mä dig....en ska ha kôppar te kalas, och de stösta muggane en kan hetta te vardags!!
Själv önsker ja mig de fine muggane från Westergard och Kovacs...när ja blir rik.....
kramis

Graadskan sa...

Jättefina! Trevligt att de är unika dessutom!
Intressant det där med att du dricker kaffe ur kopp vid fest... Vi har några riktiga kaffedrickare i vår släkt och de gnäller SÅ när "dockservisen" kommer fram, dvs vårt finporslin som vi bara använder till kalas. De tycker att de får fylla på hela tiden, eftersom det bara är en mun per kopp. Hmm... Alla är vi olika, men jag håller med dig, mugg (gärna så fina som dina) till vardags och kopp på kalas!

Hoppas du får en fortsatt skön helg!
Kram Camilla

Pia..... sa...

Hej..skickade ett litet mail till dej..*pling*..vilka vackra vardagsmuggar du har..roligt med att de hade en liten historia oxå..jag gillar som du kanske sett allt som har lite historia runt sej......Aha..så det är därifrån fikat kommer..ja nu har jag lärt mej nåt idag med..nya kúnskaper för varje dag..gillar jag..ååå de där svarta krukorna mmmm käckt hörredu..den ideén kniper jag nog:)...gilla fortfarande svart lite för mycket..och du jag gillade det där att du fyller din dag med något positivt ..det gör jag kanske oxå..fast man täönker inte på det viset..NU ska jag börja med det:)..Idag..blir det till att fylla dagen med nåt´positivt som??? ja vad, det får vi se...ha de sååå gött..Kram..PIA

tre nyanser av vitt sa...

Hej
Mysig blogg du har med många tips. Gillade persienn tipset och att måla lerkrukor svarta det bler urläckert, Tack det tipset tar jag!
Ha de bra//Marie

Millas hem sa...

Hej!
Muggarna är ljuvliga, mårbacka bilderna är jättefina. Har några stycken mårbacka, men kan liksom inte få nog...bara älskar den!
Kram Camilla

MiaMaria sa...

Hej!

Vilka härliga muggar....

Och fredagsfika är toppen...då har man ju något att se fram emot....

HA´en skön lördagskväll!
MiaMaria

Mys o Mirakel sa...

Jättemysiga muggar och vad kul med egen design! Trevlig helg! :-)

alidas sommaräng sa...

Åh vad fina muggar!gilar dem skarpt. Kul att få lite ordkunskap också. Kramar Laila

Designe sa...

Åh, vilka fina muggar..förstår att du gärna dricker ur dom..och lite blått är det i dom oxå :) Men som du säger dricker jag oxå gärna ur kopp vid festligare tillfällen! :)