Besök gärna hemsidan http://www.grannemedselma.se/ för aktuell information om kafferep, bokningar och kursverksamhet.
lördag 5 januari 2008

TA(C)K!

En stor del av ett rums yta, utgörs av...taket!
Förr användes i de finare husen vävspända tak. För de som inte hade råd med det, kom ett enklare alternativ i form av pappspända tak. Den vita limfärgen som användes gav ett vackert ljus åt rummen.


Man ska vara försiktig med att riva ner gamla papptak. Det är ett fint hantverk som är värt att bevara om det går. Försiktigt, försiktigt har vi tagit bort taklisterna i hallen uppe, för att bevara det felfria papptaket...
Likväl som vi tycker det är spännande och roligt att hitta små minnen från tidigare generationer när vi river i väggar och lägger om golv, likväl tycker kommande generationer att sådant är fantastiskt roligt. Därför har vi under alla år alltid skrivit bak på lister, på väggar sådant som kan vara roligt att veta om typ 100 år. Vilket väder det är... vilka som vann melodifestivalen... vem som styrde landet etc. Det här är något som barnen gillar! Tänk att få kladda loss på väggarna fast man snart är 13 år! :-)
Vi har lagt ner foton och pengar i trossbotten och skrivit små brev och hälsningar från oss som för närvarande bor och tar hand om huset. Det känns roligt och tryggt att veta...
Måste också passa på att säga ta(c)k för alla fina, mysiga och intresserade kommentarer som ni skickar! Det sporrar att fortsätta. TACK!
Kram Sussie

37 kommentarer:

Grinden på glänt sa...

Vilken bra ide´, att föra lite av vår nutid vidare! Det är nästan som på film när de gräver ner lådor med minnen... :) Trevlig lördag!

Körsbärsgården sa...

Hej Sussie!

Vad kul att Ni lämnar spår efter Er till kommande generationer! Så spännande för våra efterlevande att finna det!

Vi har hittat hälsningar i vårat hus och även lämnat till de som kommer efter oss. Vi har bl.a stoppat in dagstidningar.
Min sambo och far bygger nu ut en kyrkobyggnad och har där lämnat små hälsningar till eftervärlden. Undrar om någon någon gång kommer att hitta dem? Vi lär inte få veta...

Önskar Dig en fortsatt bra helg!
Kram från Karin.

Stämningsfullt sa...

Hej! Så roligt att ni skriver och lägger undan minnen från er! De som hittar det sen kommer ju att bli så glada! Vem vet? De kanske börjar riva halva stället för att hitta era små fynd! Haha. Nä, skämt och sido. Det är en jättebra idé! Det ska bli kul att få se resultatet sen. Det blir alltid så fint. Kram!

Lisa(vitapelargonerochzink) sa...

Vad mysigt! tänk vad roligt att få rita på väggarna utan att mamma och pappa blir glana. Det skulle vara himmelriket hos barnen här hemma. Hoppas det går bra för er och att ni inte sliter ut er. Stor kram Lisa

Elzie sa...

Det låter väl för härligt. Visst blir man glad när man hittar något från en tidigare arbetare i huset. Och det måste ju gälla i framtiden också (hoppas jag verkligen!).
Hoppas ni har en bra helg.
Kram Elzie

latara sa...

Härligt att bjuda kommande generationer på överraskningar från vår tid! Det är så lätt gjort att underskatta sådant som är vardagligt för oss själva.

Åh, jag AVSKYR våra tak, och de är inte särskilt välbevarade på övervåningen. Där ryker de all världens väg till förmån för planken under. Jag tror att vårt vardagsrum på nedervåningen blir det enda rum med vävspänt tak. Efter att ha läst ditt kloka inlägg har jag en smula dåligt samvete för det *ler*

Ha en trevlig fortsättning på helgen!

Kram, Karin

spetsar och änglar sa...

En väldigt bra ideé.Ha en härlig Lördagskväll/Kram Heléne

Hemma i Ugglebo sa...

Vilken rolig idé!!!

Det tål att tänkas på.....vi har nog bara tänkt att här ska vi ju bo....aaaltid!

Ha en mysig lördagskväll!
Kram Katarina

Home & Clothes Design sa...

Kul med att lämna meddelande efter sig. Blir spännande att se slutresultatet.
kramizz från mig.

Linneagården sa...

Spännande med renovering. Vi har oxå skrivit lite på väggarna, men ni hade ju lite roligare ex. om melodifestival osv....Kanske vi skriver en liten "roman" när vår andra hall ska få sig ett lyft.
Ni verkar ha ett tjusigt & fint hus att få bo & renovera i.
Ha det gott /madelene

Ann-Catrin / finthemma sa...

vad roligt att ni gör så...det har vi oxå gjort när vi renoverat..lagt dagens tidning eller skrivit ett litet brev. För visst är det underbart när man själv hittar historia i sitt eget hus!!
Kram A-C

beas barnslikheter sa...

Men Gud vad fint tänkt av er, lite framtidstänkadne skulle inte skada att fler av oss hade. Tänk vilken "guldgruva" ert hus blir. Ska säga åt maken att vi ska göra liknande. Vi ska snart isolera till ett nytt tak på en utbyggnation och då kan det vara kul att lägga någon liten "hemlighet" där. Skoj!

Tack för tipset!

Bea

birgi sa...

Sådär gjorde min pappa, han skrev någon rad bakpå det han gjorde. Jättekul idé!
Seden att slänga in "lyckoslantar" i husgrunden har jag också med mig från mitt barndomshem så när vi byggde nytt petade jag ner både en femma, en femtiöring och en euro!
:-)
/B
www.lyckligagatans.blogg.se

Peters projekt sa...

Hejsan!

Nyss hemkommen från det Feng Shui- certifierade hotellet jag nämnt tidigare, får jag konstatera att totalupplevelsen var oerhört harmonisk - alltifrån receptionen med rinnande vatten till ett behagligt inrett rum och inte minst den härliga frukosten till ljudet av fåglar och vatten från högtalarna.

Korridorerna slingrar fram i rofyllda svängar, vilket resulterat i väldigt få (om ens några?) 90-gradiga hörn i rummet.

Redan 1½ år innan öppningen av hotellet var Add Feng Shui på plats för att påverka utformningen av hotellet.

Hotellet är certifierat enligt Add Feng Shuis 5:e grad, som på deras hemsida beskrivs: "Analys av omgivningarna, analys av tomten, geopatisk kartläggning av tomten, samarbete med arkitekt. Färg, form, material, balansering av yin & yang, balansering av de fem elementen. Black Sect Ba Gua. Eight Mansions - Ba Zai. Flying Stars - Xuan Kong Fei Xing."

Kan själv inte mycket om Feng Shui men det känns fint att ha "upplevt det på riktigt" ;)

Ha ett vackert 2008 fyllt av Feng Shui! / Peter

LantlivsAnette sa...

Vilket vackert tak,förstår att ni är rädda om det !
Och vad roligt att lägga ut spår från er sådär i huset...
Vi brukar lägga mynt i hörnen när vi renoverar,en sån där gammal grej som är roligt att ta efter.
Kram Anette

Tea sa...

Så morsom idé! :)

Tonje sa...

for en flott ide! Så morsomt det blir for de som overtar huset om mange år å kunne finne disse tingene....gleder meg til å se hallen ferdig!

envilsenloppa sa...

Vad bra att ni lämnar små spår efter er , det är ju så kul !
När jag var liten så fick jag sätta några bokmärken på väggen innan Pappa skulle tapetsera . Jättekul tyckte jag .... ända tills jag ångrade mig efter ett tag och försökte lossa tapeten i skarvarna för att hitta bokmärkena igen :-)
Ha det gott !
Kram/Lotta

Hannele sa...

spännande

Dubbelörnen sa...

Vi gjorde likadant när vi renoverade taket i vardrummet. Lade ner dagstidningar, veckotidningar, reklamblad med priser osv.

Kram

Guldkorn i min vardag! sa...

Vilken kul ide att lägga foton o lappar för eftervärlden.
Ha det gott!
Kram Ulla-Bella

Anonym sa...

Jaaaa, vad bra att det finns någon människa med förståndet i behåll! ;-) En eloge för att ni sparat det gamla fina taket! Har tyvärr sett alltför många exempel där man fallit för rådande trender och satt in något modernt alternativ istället. I dag går det knappt att få tag på en hantverkare som kan spänna ett papptak, så detta är verkligen ett hantverk väl värt att bevara.
Tack för en inspirerande och trevlig blogg.

Under en vind sa...

Roligt att ni lämnar spår efter här!! Vi hittade skrivna meddelanden om just vädret då vi renoverade badrummet för 2 år sen!! Här hemma finns också spänntak, tror minsann att det finns i alla rum utom toalett/wc, kök, köksingång och matrum....DE är väl värda att bevara!
Ha en toppendag! Kram!

SKATAN sa...

Jäsiken vilken rolig idé! Verkligen någonting att ta efter : )

Hej så länge!

Marika på Odlingspyssel sa...

Ert hus är verkligen SÅ vackert! Jag tycker det är så roligt att få följa er i er renovering :)

Mitt Egnahem sa...

Hej!
Spännande arbete framför er! Undrar (som den nybörjare jag är), om man får länka till någon utan att fråga först? Undrar om jag kan länka till dig. Har redan gjort det i ett inlägg, men ska också försöka göra en blogglänklista. Vill bara berätta att du var den första inredningsbloggen jag började besöka. Från din länklista, hittade jag fler! Ni är så många! Vilken kreativitet som finns... Tack för alla "tittar" hos dig. Ska visa lite fler bilder hos mig så småningom. mvh Mitt Egnahem

Marie sa...

Vi har också lämnat spår efter oss när vi har renoverat huset, mest tidningar och några skrivna ord här och var. Själva hittade vi både det ena och andra när vi renoverade, bl.a gamla flaskor från det lokala bryggeriet.

Ha en trevlig kväll!
Kram Marie

LantlivsAnette sa...

Tack snälla du för kommentaren hos mig..jag blir alltid så glad av dina ord...
Hoppas att det går bra med renoveringen där hemma...ni kommer att få det så fint så det är inte klokt...
Kram Anette

MiaMaria sa...

Låter som en super idè för visst är man nyfiken när man köpt ett gammalt hus vem som bott där och så vidare.....

Ha´en skön vecka!
Miamaria

linnea-maria sa...

Vad roligt. Det är ju jättekul för efterkommande. Vi drog bort lite masonit från en vägg och där hittade vi ett dörrhål som var igensatt. I dörrhålet låg en tidning från 54. Vi satte igen dörrhålet igen men innan lade vi dit en dagsfärsk tidning. /linnea-maria

Peters projekt sa...

Sitter just och kollar in er fina bänk i duschrummet. Oj vad fin den är! Är riktigt nyfiken på hur maken gjort den - inte minst när det gäller de koniska benen och infästningen av dessa i bänken.

Hälsa gärna maken och tacka för inspirerande snickerier. Av mig får han fem tassar av fem möjliga ;)

Fick förresten en överhandsfräs av hustrun i födelsedagspresent. Fortsätter det så här så kan jag snart inte skylla på: "Ja, men jag saknar den maskinen och det verktyget" när hustrun presenterar sina tillverknings-, renoverings- eller justeringsidéer. / Peter

Solkatter & dammråttor sa...

Men vilken kul idé...vilken guldgruva för komande generationer som kommer att hitta era små hälsningar.
Mina kompisar hittade en bräda med namn på de som varit med och renoverat och en gammal tidning under sitt golv.Kul det också.
Ha det gott! Kram/Gunn

Hanna - Den vita skolan sa...

hejhej. De blir så himla fint. JAg är så förälskad i ditt badrum. Tack för en jättefin blogg.
Ha de gött

Wickans värld sa...

Vi skrev också meddelanden när vi renoverade! Men synd att vi inte tog några kort...

me and alice sa...

Härligt att ni lämnar små meddelanden från vår tid här. Tänk vad kul för kommande generationer.
Vilket vackert tak... Tur att ni är rädda om det. Tänk på allt fint som en del bara river ner.
kram Susanne

Jennyshemochharmoni sa...

Det är faktiskt skoj!Man blir ju lika glad själv varje gång man hittar ett litet tecken från de förra ägarna :) Vi har presis målat ett vävspänt tak hemma hos oss. Ingen hit! Färgen var inte luktfri om man säger så *fnissar* Fint blev det iallafall :)Ha en fin vecka! Stor KRAM

Älfgärdet sa...

Ja tänk vi skriver också på alla möjliga ställen! Men vi har redan lossat på några lister som det står 1991 på!!! Familjen ändrade ju storlek från 2 till 5.... Då behövs det byggas om. Vilken lycka att ni har papptak intakta! Här hade de satt upp vita träfiberplattor i alla tak på 50-talet....hrm...alla papptak under var fulla av spikhål.... Så i alla våra tak har vi faktiskt satt gips med microväv på(ser åtminstone ut som papp!)Kanske vågar jag snart visa vårt lapptäcke här på övervåningen...!