- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 13 januari 2008

Sitter du säkert?

  • Varför är vissa platser i fikarummet populärare än andra?

  • Varför har det alltid varit mest populärt att sätta sig längst bak i bussen bland skolbarn?

Som många andra tror jag, att det beror på hur de primitiva delarna av vår hjärna tolkar och registrerar trygghet eller fara. Det känns tryggt att ha uppsikt över dörren eller hela rummet.

I vårt TV-rum finns bl.a. två fåtöljer med kraftiga ryggstöd. Dessa ryggstöd behövs eftersom den ena stolen står vänd mot en dörröpning och den andra mot ett fönster.


Mot fönster:





Mot dörr:



Det här med Kraftpositioner kan vara ett bra knep att ta till när man t.ex. ska löneförhandla. Sätt dig så du känner dig trygg nästa gång. Vrid stolen lite, så du slipper sitta "oskyddad" med ryggen mot dörren... Det gör ju ingenting att prova :-)

Stor kram!
/Sussie

32 kommentarer:

Körsbärsgården sa...

Godmorgon Sussie!
Väldigt intressant det Du skriver om! Möblers placeringar gör så mycket för välbefinnandet.
Att kunna se om någon kommer in i ett rum och att ha "trygghet bakom ryggen" är väldigt viktigt för mig då vi möblerar. Alla sittmöbler och sängar är placerade utifrån det tänket.Jag vill gärna "ha koll" på dörrar och fönster för att känna mig trygg. Kanske har det, delvis, att göra med att vi hade inbrott hos mina föräldrar då jag var yngre.

Kram från Karin som hoppas Du får en bra söndag! Vi ska på julgranspundring när badrumet fått sista strykningen färg. Kul för barnen med dans och fiskdamm! :)

Hilsen fra landet sa...

Veldig bra tips det der - psykologi skal man ikke undervurdere!!

Skatan sa...

God förmiddag! Tack för tipset : ) Löneförhandlingen närmar sig nämligen...!

Kram och hej : )

/Skatan

Engsroom sa...

Det stämmer verkligen det här med kraftpositon, innan jag började läsa om feng shui så gjorde jag det ändå fast omedvetet för att det känns bättre. Ha en bra Söndag!
Ella

Guldkorn i min vardag! sa...

Den taktiken måste man deffenetivt prova undrar om det biter på chefen? Men det ligger något i det du skriver att placering har betydelse både när det gäller möbler och människor.
Kram Ulla-Bella

Unknown sa...

Håller med och försöker undvika dörrar och fönster bakom ryggar när jag möblerar vårt bibliotek nu. Det känns verkligen i kroppen om man sitter fel. Bra och klokt skrivet!

Anonym sa...

jag tror du har rätt!!!!
man möblerar alltid så att man ska se bra " utåt"....sängar tex ställer man ju oftast inne i sovrummet vänt så att man ser dörren...soffor mm utmed väggar så man har uppsikt över hela rummet!!!

häftigt att du tog upp det där...ingen man själv tänkt på =) hihi
kraaaam

♥ Pia... sa...

mmmmhm..det ska jag prova nästa gång inne hos chefen:) kanske man kan få till det lite mer med lönen då..vem vet...jo detta med möblers placering börjar jag se betydelsen av mer och mer...det stämmer väldigt ofta om jag tänker efter...PIA

sabina sa...

Bra tänkt!

Fredrik / Vit design sa...

Ja visst är det så..är vi trygga känns allt bättre :) MEn tack för tipset, behövs alltid piggas upp... kramkram

Solsjö - Under en vind sa...

Det där tror jag att det ligger mycket i!!!! Jag sitter ALDRIG med ryggen mot en dörr, vill ha ryggen "fri"!! Ha en go dag! Kram!

Peters Projekt sa...

Hejsan!

Kom att tänka på killen, som första dagen på nya jobbet glatt gick och satte sig på en schysst plats i personalmatsalen - och fortsatte med samma plats. En av kollegorna började plötsligt bete sig annorlunda, hälsade inte och slutade äta i personalmatsalen. Efter en lång tid pratade den nya killen med en annan kollega, som upplyste om att den "tysta kollegan" hade haft den platsen i 25 år. Oooppps . . .

Ha en fin vecka!

Peters Projekt sa...

Hej igen!

Åh, jag blev riktigt rörd över din fina kommentar! Det gläder mig att det jag vill förmedla kommer fram. Tänk vad en kommentar kan glädja och inspirera - i synnerhet som den kommer från en av "hjältinnorna" i inredningsbloggvärlden!

Nu blev jag riktigt sporrad att fortsätta med bloggandet ;)

Jag föreläser ibland om "Välmående och positivt tänkande" och föreslår då åhörarna att bl.a. försöka glädja minst en människa om dagen. Nu har du liksom fyllt din kvot...

Vad gäller de korta kommentarerna vid sidan så är det en s.k. widget jag lagt in där. Om du klickar på den lilla länken under kommentarerna så kommer du till sidan som erbjuder tjänsten. Hör av dig om du inte får till det.

Jag har inte blivit så där kramig i bloggvärlden ännu men jag sänder ändå en varm kram till dig! / Peter :D

Jes/Vita villa vila sa...

Vilket bra tips - tack :)

...och tack för din rara kommentar inne hos mig - det värmer så ska du veta! Jag blir jätteglad!

Nu ska jag kika runt lite mer på dina senaste inlägg. Gillar din superfina blogg! Kram Jes

MiaMaria sa...

Jag måste bara tacka, man vet inte riktigt vad man ska säga när någon skriver så snällt till en.....

Men det är ju så att man tycker det är vackrare på andra sidan.....

Självklart får du göra som jag...kul att någon gillar det man gör.

Vilka tips du bjuder på får tänka på det när man ska löneförhandla.

Ha´en trevlig kväll!
Miamaria

elin79 sa...

Hej!
Jag hittade hit via bloggen Camillas drömmar. Så mycket underbart fint ni har i ert hem. Härligt att se så mycket snickarglädje och kärlek till gamla ting. Jag hann läsa till juli -07 så jag har lite kvar att titta igenom :) Tack för att er blogg förgyllde min måndagskväll.

Elin

Jennyshemochharmoni sa...

Det är verkligen viktigt det du skriver om! Tryggheten är otroligt viktigt för kroppen. Ha en riktigt bra måndag och vecka! KRAM!

Hem och Lycka sa...

Så sant och så klokt! kram

Designe sa...

Jaa, du...det stämmer verkligen! Tokigt nog sitter jag med ryggen mot dörren när jag bloggar och det knäpper i rummet bakom mig så jag kan inte låta bli att vända på huvet lite då och då :)...Borde möblera om och göra om i rummet! :)

linnea-maria sa...

Konstigt jag brukar alltid hamna med ryggen mot dörren i fikarummet. Trots att vi på förra stället hade en som älskade att skrämmas. Vad tror du det beror på. Är jag trygg i mig själv eller vill jag inte att den som kommer in i fikarummet ska se mitt uttråkade ansiktsuttryck ? ;)
/linnea-maria

Elzie sa...

God morgon Sussie! Ville bara tala om att du fått en award. Så om du vill titta in på min sida och läsa motiveringen?!?!
Hoppas du har en bra dag.
Kram Elzie

Tonje sa...

ja slik har det alltid vært...jeg liker ikke å sitte med ryggen mot vinduet...har aldri likt det,da jeg var en liten jente trodde jeg slltid at noen skulle komme bakfra å skremme meg...hihi

Maria sa...

Ja, visst är det konstigt hur vi människor tänker........lika typiskt är det när man kommer in i ett väntrum....alla sitter så långt ifrån varandra som möjligt. Tänk dej att det skulle sitta EN person i väntrummet och man skulle sätta sej närmast denne person.....han skulle garanterat flytta sej *blink*

Underbar blogg har du!!

Små Hjärteting sa...

Vi kan ofta "slåss" om platser när vi är ute och äter t ex. Visst påverkas man av hur man sitter. Klokt skrivet.
Kram Jenny

Anonym sa...

fina bilder.. vackra tulpaner!

Anonym sa...

Hej!

Din länk är fel på "We are your friends"-listan (knappen som det står "Listad" på längst ner till din blogg). När man klickar på deras länk till dig försöker läsaren ta en till http://grannmedselma.blogspot.com, det vill säga med granne felstavat.

-Tobias

Peters Projekt sa...

Måste säga TA(C)K för tipset med referens till ditt inlägg kring de små hälsningarna till kommande generationer!

Skrev igår på vår vägg vilka som bor här och kände samtidigt en ledsamhet när jag kom att tänka på tiden om kanske 100 år. Spännande men samtidigt lite ledsamt. Kom liksom att tänka på förgängligheten.

Men, men annars är det bara bra, hallprojektet löper på och livet leker, men som sagt . . . :)

Skatan sa...

Hej! Tack för besöket! Jag känner igen mig i det du skriver om trötthet. Det är med nöd å näppe jag tar mig upp nu ett tag. Det finns för många arbetsrelaterade utmaningar som tar musten ur mig mentalt. Tänk om regnet ute ville sluta strila...tänk om solen i stället ville titta fram och ge lite ny kraft? Hm, hoppas vi snart drabbas av vårpigghet - båda två : )

Stor kram till dig!

Jes/Vita villa vila sa...

Kikar in och säger hej :) Vet inte om jag sagt det förut, men jag älskar er bänk i duschrummet - såå fin!

Ha en skön torsdag!

Kram /Jes

P-lina sa...

Så klokt du skriver....har aldrig tänkt på det men jag har en soffa där man sitter med ryggen mot fönstret.Där sitter jag aldrig...däremot så är det sambons favoritplats hihi.Han är så stor och stark så det kanske inte gör nåt att han är "oskyddad" ? ;-).Tror att sånt finns inbyggt i de flesta av oss iaf...

Tack för titten i din fina blog med så mycket vackert att titta på! Jag återkommer gärna.../P-lina

White Season sa...

Ååå vad här var fint och massa bra tips, jag ska läsa lite mer...vad kul! Trevlig helg, Kram Malin

Mitt Egnahem sa...

Hej igen!
Du som verkar måla så mkt- prova äggoljetempera, "Görgo" färg från Värmland! Den är inte minst miljövänlig, och det stämmer väl bra in på Feng Shui (hur det nu stavas..) Intressant med möblers placering. Problem när rummen är för små, och man försöker få in för många funktioner. Tittar snart hit igen! mvh Mitt Egnahem