Besök gärna hemsidan http://www.grannemedselma.se/ för aktuell information om kafferep, bokningar och kursverksamhet.
torsdag 9 augusti 2007

Spökhuset

När jag var liten fanns det ett hus som jag alltid tyckte såg så stort och spökligt ut när jag åkte förbi. Det hade varit vitt, men färgen hade för länge sedan flagat av liksom det också hade gjort på det gröna plåttaket.

Framför huset fanns en förvuxen äng och en gigantisk gran lutade sig oroväckande mot husets entré. Inte en rabatt, inte ens en riktig väg, skymtade fram som skulle kunna välkomna besökare fram till stora entrén. Istället fick man försöka ta sig fram på en gropig grusväg som gick till baksidans köksentré. Ute vid den allmänna grusvägen fanns en liten rest av en gammal stenmur. Övriga muren var rasad och hela vyn gav ett sorgset, övergivet intryck.

Inte kunde jag väl tänka mig, att det var där jag skulle bosätta mig och skaffa familj...

Första intrycket... så viktigt. Men i detta fall fick huset en andra chans, även om talesättet säger att man aldrig får en andra chans att göra ett första intryck. Välkomna!

Stenmuren har vi försökt bygga upp igen. Visst är det vackert med stenmurar...

Vägen vi sedan svänger in på, fanns inte när vi köpte huset. Med hjälp av en gammal tavla, kunde vi se var det funnits en ursprunglig väg. Grävaren Rolf satte ner skopan och prickade rätt med en gång. Det var bara att skyffla bort gammal vall och äng. Under fanns stommen till den "nya" vägen in. Tre björkar på var sida om vägen har vi planterat. Har alltid tyckt att alléer känns välkomnande och nu har de börjat växa till sig i storlek.Framme vid huset delar sig vägen. Den högra vägen "hakar i " den gamla som gick till baksidan när vi köpte huset. På baksidan skymtar också vårt flerårsprojekt... en stor glasveranda med massor av fönster. (Joo...det tar tid när minsta lilla karm ska byggas själv...) Kantväxten är en sorts Hosta som vi fått av Raymonds mamma. Den är tålig, robust och pålitlig, precis som svärmor var :-)
Vid en lykta, som "pöjkera på smea" har gjort, stannar vi promenaden för idag. På vår tomt finns sex sådana lyktor. Fyra på vägen in, en på väg till uthuset och en här, som sprider ett välkomnande ljus om du hälsar på i mörkret :-)

Ha en underbar dag!
Kram Sussie

49 kommentarer:

LantlivsAnette sa...

Men ojj..har ert hus varit så övergivet och förfallet !!Vilken tur att ni köpte det och renoverade det...hur många år har ni bott där nu ? ni har ju hunnit så himla mycket...jaa..vad säger man ...man blir så imponerad..Spännande att få se verandan sen,men den blir nog inte färdig i år då...Kram Anette

Maria sa...

Vilken härlig berättelse.
Och ett så vackert hus med en underbar trädgård, så lummigt och mysigt. Ha´det så gott ! / ME

Uppe på vinden sa...

Wow, vilket vackert hus det är!!! Om det tidigare var ett spökhus så har ni ju förvandlat det från "koja till slott"!! Kram Sara

Lisa(vitapelargonerochzink) sa...

Ja det var lika fint på utsidan som på innsidan...helt underbart vackert. Lyckans du som bor där. Kram

Anonym sa...

Men gud så fint du bor och vilken fin historia och välgärning att rädda det övergivna gamla huset!

Anonym sa...

Det ser pampigt ut! Vad har du för växter närmast huset vid entrén? Trodde att ni var fullständigt från vettet när jag såg den fula byrån - men... jag känner att jag nästan måste be om förlåtelse - det blev ju jättefint ju! :-)

Mia

Guldkant På Livet sa...

Nej men så ofantligt vackert!! Vilken idyll, helt sagolikt!!! Tänk att du fick "spökhuset"! Det är verkligen så vackert, vilket bra jobb ni har gjort!!

Glider runt lite snabbt bland en del bloggar nu på morgonen, hinner inmte mera i dag, jag kommer lägga till din adress hos mej, du har mycket vackert att visa i din blogg!! Ha en skön sommardag i ditt vackra hus & himmelska gård!! Mari.

Pia..... sa...

åh kära hjärtanes så vackert du bor..blir alldelles lyrisk...tänk om man bodde så..fast alla har ju val...oc mitt blev inte så:) nej jnu ska jag åka till sunne och se om det finns nån mysig affär där...hej..PIA

Nygammalt sa...

Vilken fantastisk berättelse! Ni har verkligen gjort underverk med huset! Stenmuren ni har gjort blev kanonbra. När man pratar om allér tänker jag alltid på Anne på Grönkulla, och ni har så mysigt så. Förstår att det ligger myyyycket jobb bakom allt.

På tal om spökhus så tyckte vi att gammelmormor och gammelmorfars övergivna hus (brevid vår sommarstuga) var ett riktigt spökhus. Träet på huset var så gammalt och glaset på den lilla verandan när man gick in var trasig. Kommer bara ihåg lite små minnesbilder om hur det såg ut där, men det hade varit övergivet länge när min morbror rev ner huset och byggde upp ett nytt hus i samma format. Mycket fint har det blivit, men oj vad hemskt man tyckte det var. Man sprang och tjuvkikade in i fönstrena. ;)
Oj vilket långt inlägg det blev...sorry
Kram.

Elaine sa...

Vad himla fint ni har det.....vilket ståtligt hus och fin omgivning......
Ni bor verkligen vackert!

Gamla stenmurar är så charmiga, ligger så massa jobb bakom.
Har också funderat på en liknande mur i vår trädgård.....men det får bli någon gång i framtiden......
Klem!

Lisa sa...

Åhh Sussie ni har det såå fint!! Verkligen jättemysigt!! vackert hus och en fin trädgård! och vilken härlig story!! kram Lisa.
(www.elevenstars.blogg.se)

bagateller.se sa...

Men hjälp vilket ställe! Det är ju rena drömhuset! Ett sagoslott känns det som när du beskriver det med dina barndomsminne! Vilken fin trädgård ni har! Och glasverandan som tar tid... Den kommer säkert bättre än alla andra!! Jag är imponerad och lite avis :) /Terese

signe sa...

Va häftigt att du föll för spökhuset till slut!..Jättefint hus! med fin trädgård! Stenmur är ju så fint oxå..kul att ni tog upp den gamla vägen till huset! Vi har ett liknande hus i profil med brutet tak och har bytt till liknande fönsterfoder men har tyvärr inte en sån vacker glasveranda med fina fönster som ni har på framsidan!..och va fint det kommer att bli med den STORA glasverandan på baksidan! :)

VÅRT NYA HEM sa...

Oh, så sagolikt vackert! Ni har verkligen förvandlat detta spökhus till något utöver det vanliga! Hoppas det är ok att jag länkar till dig från min sida! Kramen!

Interiørhuset sa...

wow er nok ikke mange som hadde turt å kjøpt ett slikt hus for å starte å renovere det. Det er kjempe flott at dere har slikt pågangsmot og at dere vil få huset tilbake til det det en gang var=)
De lyktene var nydelige,er så vakkert med slike og trær som lager en alle på veien opp mot huset=) Liker veldig godt måten du skriver dine innlegg på,blir en del av den ved aller første ord.

Anonym sa...

Vilken fin berättelse, och huset är så fint! Vårt hus var också i väldigt dåligt skick, och ingen trodde att det skulle bli till nåt, vi blev många gånger uppmuntrade med att riva det och bygga nytt. Vilken lycka att vi inte gjorde det!

Karin sa...

Vilken söt berättelse. Tänk att ni hamnade i det huset. Idag ser man att det nog var meningen. Det stod där och väntade på just er :-) Ni har ett jättevackert hus.
Karin

Camiseta Personalizada sa...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Se você quiser linkar meu blog no seu eu ficaria agradecido, até mais e sucesso.(If you speak English can see the version in English of the Camiseta Personalizada.If he will be possible add my blog in your blogroll I thankful, bye friend).

Grinden på glänt sa...

Jättevacker gårdsplan, stenmur, huset, ja allt! Läste en gång en artikel som handlade om vi har råd att låta gamla hus förfalla, de är ju en del av vår kultur och historia. Svaret på den frågan borde vara ett rungande nej! Ni har verkligen dragit ert strå till stacken! Kram

Skrotmaja sa...

Men så fantastiskt vackert ni bor! Läckert att det är ett hus som har funnits med dig sedan barnsben. Kul att få se och kul att få läsa din berättelse också : )

Lilla Ugglebo sa...

Men du!!!! Jag blev helt tagen..
Jag har ju sett på små glimtar att ni bor i ett väldigt väldigt vackert hus men det där var ju....ja det finns inte ord.. Jag blev stum. Blir allt du rör vid till guld??? Fniss..
Hur hinner ni ha en så perfekt trädgård, renovera, arbeta, passa barn ja och allt annat man måste göra??? Imponerad, imponerad, imponerad!!! Kram Katarina

Anonym sa...

Ja tänk hur det kan bli... Att du skulle bo där en dag kunde du nog absolut inte ens drömma om som barn...

Underbart vackert och jag förstår att ni är så nöjda. Ser ju ut som ett riktigt drömslott tycker jag !

Kram Kram
Carina

Hem & Harmoni sa...

Oj, vad fint ni har det! Ser fram emot fortsättningen på promenaden...
~Marie~

Inmycarport sa...

Vilken härlig historia till ditt eller ert underbara hus..ett riktigt drömhus har ni som ni fövaltar på bästa tänkbara sätt. Ja det var tur att det var ni som köpte huset...och det är så skoj att vi får delta i ert renoverings och inredningsprojekt. Tack!!!
Kram Maria

Fia W sa...

Vilken underbar historia!
Ni har förvandlat det gamla spökhuset till ett fantastiskt vackert hus både ute och inne.
Trädgården ser ut att vara jätte fin den med.
Det är så roligt att läsa och titta på bilderna hos dej!
/FiaW

Körsbärsgården sa...

Vilken fin uppfart och gårdsplan Ni har! Verkligen välkomnande!

Det syns på bilderna att här bor någon som "bor med sitt hus" och tycker om sitt hem. Ofta ser man att det bara "bor någon i huset", det syns liksom att engagemang och intresse saknas, man "bara bor", men så är det absolut inte hos Er!

Önskar Dig en skön avslutning på veckan och så småning om en trevlig helg!

Lantliga ting sa...

Vilket otroligt vackert hus och eran trädgård ser ut att vara ljuvlig. Bänken på toaletten vart superfin också. Kram

Jennyshemochharmoni sa...

Det är helt makalöst. Jag bara inser huuuur mycket jobb ni lagt ner där. Hur länge har ni bott där? Det är såå fantastiskt fint, en riktig dröm, men det har jag sagt många gånger förut :) Ni inspirerar verkligen! Trevlig helg förresten! KRAM

Marie sa...

Jösses så fint ni bor. Stenmuren, trädgården,lyktorna allting är såå vackert. För att inte tala om huset, tänk att det har varit ett gammalt "spökhus". Vilket jobb ni har lagt ner.

Ha en fin fredag.
Kram Marie

handplockat sa...

Men alldeles alldeles underbart =)

vårt hus var öde och gick på auktion ... mitt livs nervösaste dag och givetvis min livs auktion =)

sedna var det i vårt fall nödvändigt att renovera. inget val eftersom det var öde i minst 8 år och illa medfaret. men det possitiva att då fick man göra om överallt inget halv okey som man skulle måsta vänta med att göra.

nu är det i september 12 år sedan jag hittade annonsen om att vårt blivande hus skulle gå på auktion.
himmel vad tiden går =)

Fredrik Andersson sa...

Och nu har jag hittat till dig. Shit vad fint det blir. Murar är så vacker, har ju själlv mur runt mitt men ska rensa så den kommer fram ännu mer. Inte så fin som eran dock. Riktigt riktigt bra. Det blir helt klart en länk till denna underbara blogg. :) ha det, kram

Tabergstösen sa...

Åh vad härligt det var att läsa! Jag hoppades, när jag läste början, att detta spökhus var ert hus och jag blev så glad när det visade sig att det stämde! Vad härligt att ni räddat ert hus och gjort det så fint. Om huset kunde tala tror jag det skulle tacka er flera gånger om. Det är ett underbart hus! Kram på dej & ha en härlig helg!

Min Skattkammare sa...

Vilken härlig plats att bo på!
Och stengärdesgårdar är bland det vackraste jag vet, och riktigt gamla husgrunder.Jag tycker om att måla sånt.
Vad roligt att du tycker att mina figurer har snälla ansikten.
Snällhet är viktigt! Jag har aldrig förstått vitsen med tuffhet.
Men det är jag det!
Ha´en skön helg! Det är ljummet i luften.
Kram Kicki

Elzste sa...

Vad roligt det måste vara med ett hus som har en historia. När vi åkte hem från semestern i onsdags så såg vi så många hus utmed vägen ( i små samhällen) som stod tomma. Jag blir ledsen långt in i själen när jag ser det. Tänk vad glada och lyckliga de som byggde husen var en gång att få flytta in sitt hus och nu står dom helt tomma. Usch! Blir sentimental. Kan det ha med åldern att göra?
Kram Elzie

/B sa...

Vilken tur att "spökhuset" fick en andra chans! Det, liksom omgivningarna, ser fantastiskt ut.
/B
www.lyckligagatans.blogg.se

/B sa...

Glömde ju säga att stenmuren är underbar! SÅ ska en mur se ut - jag riktigt ryser åt den moderna typen av stödmurar. *hurv*
;-)
/B igen
www.lyckligagatans.blogg.se

Lallis sa...

Ojojoj; det är verkligen fint och n i måste ha kämpat med det:)
Ha en fin helg.
Mvh Lallis

LantlivsAnette sa...

Go kväll !Glider lite snabbt in här för att insupa allt vackert...Är han hemma snickarn ?
va bra..ordning och reda..fniss...Ha det så bra i helgen ser fram emot att få se fortsättningen av badrummet snart..Kram Anette
P.s ska på loppis i morron..jippieee...

Älfgärdet sa...

Har länge funderat på vad jag ska ha för växter utmed grusgången. Nu har ju du löst problemet åt mig! HOSTA!!! Finns ju så många sorter. Underbart fint har ni det. Önskar vi hade er ordning i vår trädgård.... Hann ni med vattenparken? Får se om vi gör det, om det varma vädret kommer åter! Trevlig helg, imorgon har vi 7-årskalas!

Vella sa...

Men oj,oj vilken entré...huset har verkligen fått revenge efter din beskrivning...
Gillar dina makalösa Funkia planteringar..det största jag sett, såå inspirerande.
Vilken tur att jag hittat din blogg. Kram / Vella

johanna sa...

Ert hus är helt underbart..sååå fint.
kraam

Milly sa...

vilket vackert stenröse, verkligen välkomnande!
Angående barn,spöken och fantasier... Våran lillcajsa stod och tittade när det droppade vatten ur duschen häromdan. Hörde då henne säga: nu duschar spöken, spöken sluta duscha nu! :)
Vilka fantasier sen!
Ha det gott! kram/milly

molly's heaven sa...

Dååååååån, jeg pakker kofferten min og kjører til Sverige!!!
VAKKERT:) Og jeg har alltid ønsket meg en alle...Og hosta skal jeg ohså ha, synes den er vakker...
GOD helg!

Kristina sa...

Oh, så underbart och vackert, inspirerande!!!

Solkatter & dammråttor sa...

Men vad vackert!Och tänk att spökhuset visade sig vara drömhuset=)Och vilken underbar trädgård....härligt för era barn att få växa upp här.
Ha en fortsatt trevlig helg!Kram!

smultrongården sa...

Vilken underbar historia ert hus har. Jag älskar det! Stenmurar går jag helt igång på. Så fanstastikt snyggt är det. Känns så genuint på nåt sätt. Men himmel o pannkaka vilken ursnygg bänk det blev av byrån. Ja, helt otrolig måste jag säga! All heder åt er! Kul att din man är så duktig! Jag håller med dig - Ernst är jätte go! Han bor ju inte långt från mig o jag har träffat honom en del. Mycket sympatisk människa. Ni skulle ju kunna göra ett eget program du och din man... Ha´t så bra, kramar Eva

Lily of the valley sa...

Vad jag ryser när jag läser dina rader. Vad underbart att ni fick glädjen att ta hand om detta hus. Så fint ni har gjort det både ut- och invändigt. Jag blir alltid så berörd när jag ser ett hus förfalla. Tänk vilken tur att det finns människor som ni som tar hand och vårdar dessa skatter och skapar dess ursprungliga 'rätta' miljö. Ni har ett underbart vackert hem och en likadan trädgård.
ha en skön söndag
många kramar från Lily

an angel at my table sa...

Drömhus med stort D. Vad ni är duktiga som har renoverat det så fint glasverandorna är bara för läckra.

G S sa...

For et vakkert hjem! Veldig koselig:)