- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


tisdag 3 juli 2007

Tänt var det här

I ett hem behövs det många saker. Framför allt Kärlek! Och lampor.

Tänk bara på hur mysigt det är på vintern när vi tar in adventsljusstakar och tänder levande ljus i massor.

Själv tycker jag att det är svårt med lampor. I de flesta rum har jag mer än bara ett fönster och då inställer sig ofta frågan: Ska jag ha samma lampa i alla fönster? Eller ska jag bryta av med olika? Ska det vara stående lampor eller hängande? Ja, listan kan göras lång av frågor. Det första man ser när man kommer in i ett rum är ju också oftast fönstret. Blicken dras dit automatiskt. Därför känns det viktigt vilken lampa man väljer.

Här kommer ett axplock av ljuskällor hemma hos mig.I sängkammaren är det både hängslen och livrem som gäller: Både levande ljus och elektriskt. Lampskärmen är i linnetyg och foten är ett fynd från Åhlens. Denna lampa finns det två av - en på var sida sängen.

Denna gamla fotogenlampa tycker jag så mycket om. Jag har fått den av min pappa och vi använder den ofta. Tänk vilken uppfinning det där med fotogenlampor är. Världens första dimmerkonstruktion!?

Ovanför slagbordet i kökskammaren hänger denna stora glaslykta för levande ljus. I kökskammarens fönster hänger sådana lampor. Gjorda av någon mässingliknade metall. De ser ut som om mässingen inte har blivit putsad på länge. Köpte två för 15 år sedan när jag var uppe i Gällivare. När vi kom hem köpte vi huset och där de skulle hänga fanns det tre (!) fönster. Vad göra? Ringde upp till Gällivare och de skickade snällt ner en tredje som blev lika dyr som de två andra tillsammans med frakt och allt... men efter 15 år tycker jag lika mycket om dem så det var värt varenda krona.

Avslutningsvis en av två lampor i köksfönstret. Dessa lampor ger både ljus - och kärlek. Båda gångerna när vi besökt Kökets hus i Kvänum har jag tittat och tittat på dessa lampor. Rostiga och hemska tycker en del. Alldeles underbara tycker jag. De hängde där i ett visningskök och var bara så där fulfina som gör att man genast vill ha dem. Lamporna är av märket Herstal så det borde ju inte vara några svårigheter att få tag i... hm. Visade sig vara lättare sagt än gjort. Produceras inte längre. Svåååra att få tag i... Sprang in i en antikaffär på en semester en gång och fick syn på en. Den ska jag HA sa jag till expediten. - Det är det enda i hela affären som inte är till salu för den är privat! svarade expediten.

Men maken han visste på råd han. Utan min vetskap höll han kontakt med Kökets hus som lovade att höra av sig (om några år!) när visningsköket skulle bytas. Jajamen! Det gjorde de också. Och nu hänger lamporna i MITT kök. *glad*

24 kommentarer:

Anonym sa...

Så fina lampor du har! De från Gällivare och fotogenlampan är speciellt fina tycker jag!

Dessutom så verkar ni ju hittat drömhuset! Jättefint! Och här, på bloggen, är det också väldigt fint!!
/Terese

Lisa(vitapelargonerochzink) sa...

Vilka fina lampor verkligen. Jag köpte två nya igår. Har blivit lite frälst i det där med att ha två likadana lampor bredvid varandra. De lamporna som du hade i köksfönstret, från Gällivare, jag förstår att du fortfarande är mycket nöjd över dem, gudomliga! KRAM

Milly sa...

Gillar mässinglampan! Den va jättefin! Ha en bra dag!

Ina sa...

Hej!
Håller med dig om att det är svårt med lampor, hur konsekvent ska man vara liksom? I både vår matsal och vardagsrum har vi fyra fönster och vad sjutton sätter man i de, risken är ju att det blir stelt och uppstyltat med samma saker i alla fönster... Vi har kört lite olika sorters lampor i rummen, tror att det blir mer levande då.
Så fina lampor du visar, fotogenlampan var ju så vacker, de från Gällivare var också jätte fina(min pappa kommer faktiskt därifrån...) den rostiga var också kanon!!
Nu ska jag ta tag i din utmaning. Finns inte mycket annat man kan göra för här öser regnet ner...
Kram Ina

Elzie sa...

Vilka fina lampor. En sån där skärm som du har i sovrummet vill jag också ha. Vet nån var man kan köpa såna?
Och vilken go karl du som gjorde sig sånt besvär med lamporna. Jättegulligt gjort.
Kram Elzie

Anonym sa...

Åhh vilka fina lampor och lyktor du har! Har ungefär likadana lampor här hemma, med en gammaldags vit träfot och en lite större skärm, de är såå fina! Är så avundsjuk på ditt hus, är ett sådant som vi letar efter! Ni har det sååå fint!
// Lisa.

Anonym sa...

Så fina lampor du har!

Stina sa...

Nu byter vi hus...BUMS!
Puss

n o r d i n g å r d e n sa...

Bra inlägg och tema och jättevackra lampor!! Ja, det kan var lite klurigt det där med lampor, tyckert jag med, ska man ha några alls, hängande eller stående eller VAD!? Du hade jättefina, de där du köpte i Gällivare för 15 år sen var ett fynd, oavsett priset, jättesnygga!! DE där på era nattduksbord gillade jag också. ja, alla... Och vilken man du har!! Mari.

LantlivsAnette sa...

Hå hå vilken snäll make du har..där fick han rejäla plus poäng..alla dina lampor är sååå fina..jag har samma som du ..de med högt mässingfäste (antik mässing )jaa ..nu blev man ju inspirerad igen..också fick man tips på inlägg..kanske jag skulle visa mina lampor nån dag..Kram Anette

Spets och snor sa...

Tackar! Jag håller på att fundera hur vi ska fira det...

Sara sa...

Underbart hem du har!!!! En dröm! I framtiden någon gång=)

Anonym sa...

Håller med om att det är svårt med lampor! Ska man ha lika överallt i fönstren osv. Gillar alla dina lampor, de var jättefina! Det är så fint med gammeldags lampor..skomakarlampor går ju alltid så det har jag på flera ställen! :) Kram

Hulda sa...

Så flotte lamper du viser oss. Likte fotogenlampen spesielt godt. :)

Hulda sa...

Hei igjen! ser at du har vært innom salgsbloggen min. Jeg har en annen blogg som oppdateres ofte. Den finner du her - http://huldals.blogspot.com

Eva Agnes sa...

Hej Sussie!
Tack för att du tycker att det är trevligt att komma in hos mig.
Det är det verkligen att komma in till dig också.
Och vilka lampor du visar. Visst är det svårt med lampor...
Den svarta metall du fick tag i i Gällivare och de rostiga från utställningsköket var ju fantastsika. Vill också ha. Men det får jag nog glömma.
Kramar Eva Agnes

Anonym sa...

Vilka lampor!
Och vilken man...!!!

Kram
Ingela :)

Amoroso sa...

Så roligt med en lampsightseeing. Och vad roligt att hitta hit till din härliga blogg. Hoppas att det är ok om jag länkar till dig?
Jag gillar också lampor! Din fotogenlampa var grymt fin. Vi har också två stycken liknande fotogenlampor, men jag är så rädd för att använda dem. Är rädd för att hela lgt ska brinna upp..;-) Fjantigt värre..

♥ Pia... sa...

Hej..ja du vilka fina lampor..gillade den sista "rostiga" lampan...:) kul historia..PIA

Interiørhuset sa...

wow så mange forskjellige og flotte lamper du har=) Var kjempe flott at dere ble kontaktet av den butikken slik at du fikk slike til kjøkkenet ditt=)

Elzie sa...

Nej, det bidde ingen gös, han hade inte ett enda hugg!!! Så det blev att steka till sig en köttbit istället *s*. Ha det så bra i ösregnet.
Kram Elzie

Jennyshemochharmoni sa...

Det är så man ska göra! *skrattar* Jag håller med dig, det är inte lätt att hitta lampor i rätt stil även om det börjar dyka upp allt mer fina lampor nu (eller är det jag som får se alla fina lampor på bloggarna??) Jag gillar verkligen dina fina lampor! Jag har också den vita lampan från Åhléns :) Ha en skön vecka! Stor KRAM

johanna sa...

Åhh vad jag tycker om dina kökslampor..dom är ju bara sååå fina.
Ha en underbar dag
kramar johanna

Anonym sa...

håller med om att det är svårt med lampor! Tycker nog det är det svåraste med inredning faktiskt. Att hitta fina ljuskällor - men det har du ju lyckats med! Gillar speciellt Gällivarelamporna!