- Inredning - Trädgård - Recept - Feng Shui - Välkommen till Granne med Selma!


söndag 15 juli 2007

Grönsåpa och trasmattor

Hade så gärna velat visa bilder från duschen idag, men maken behöver några dagar till innan han vill lägga ut något. Kan han väl få...?
Visar upp dagens aktiviteter istället som är väldigt förknippat med sommar för mig. Att tvätta trasmattor! Finns det något härligare än att lägga på rena trasmattor på såplutade golv?

Har du en högtryckstvätt rekommenderar jag den varmt till mattvätt. Fast visst är det finare att ta ett kort på en zinkhink istället för på en högtryckstvätt...Fast borsten använde jag faktiskt! Tillsammans med grönsåpa.Hemvävda mattor användes både på enkla 1800-talsgårdar och på de sofistikerade 1700-talsgårdarna. Mattorna var oftast vävda helt i linne eller bomull. Trasorna klipptes förr alltid av utslitna kläder eller av tyg som blivit över vid klädsömnad.

Ett litet collage av mattor. De två på vänster sida har min mamma vävt. Ripsmattan längst upp till höger köpte jag när jag var på skolresa under högstadiet... hm... undrar vad klasskompisarna som köpte singlar och smink tänkte...?Mattan längst ner till höger har vi fått av barnens farmor. Den är lång och ska vara vävd av en vävkonstnärinna. Inte vet jag, men det var något Astrid alltid sa... Ser ni vad effektiv högtryckstvätten är?

Nu ska det bli skönt med en kopp kaffe, medans mattorna hänger ute i solen och vinden. När de är torra ska de rullas ihop och läggas i kökssoffan i väntan på hösten. På sommaren har jag väldigt sällan på några mattor.


Välkommen tillbaka! Kram Sussie

24 kommentarer:

Elzie sa...

Vilka fina mattor. Älskar den din mamma hade vävt. Själv köpte jag en matta när jag var 16½ och pryade på lasarettet i stan. Den var vävd av jeans och jättesnygg. Morsan undrade vad jag sysslade med när jag kom hem med en matta *s*. Den fick dessutom inte användas förrän jag flyttade hemifrån!!! Har den fortfarande kvar för den delen. Har vävt en del själv, men nu har jag ingen vävstol uppe och inte kan jag väva så fint i mönster som dom du visade heller.
Kram Elzie

Hem & Harmoni Marie sa...

Härliga bilder! Och visst är det finare med hinken än högtryckstvätten... :)
Jag ska försöka finna en fin trasmatta till köket...kanske på någon auktion eller loppis i sommar. Kram Marie

Lisa(vitapelargonerochzink) sa...

Vad härligt med nytvättade mattor. Man känner sig så nöjd när man tvättat trasmattor...eller putsat fönster. Ungefär lika roligt. Men det blir så fint. Väldigt fina mattor också. ha det gott Kram

Ina sa...

Vad härligt det är med fräscha trasmattor, så genuint och svenskt. Ser fram emot bilder frå duschen, säg att maken ska skynda sig, hi, hi!!
Kram Ina

Skatan sa...

Nu är det översatt. Med förenade krafter...det var inte spanska utan portugisiska nämligen : ) Nåväl, det gick att lista ut något så när...

Hej, jag hittade din blogg via google idag. Den verkar riktigt intressant...typ...sedan skriver hon om sin egen blogg och det verkar handla om personliga tröjor (??!). Hon frågar också om det är ok att länka till dig.

Jag tror det var ungefär det : )

Nu tar jag bort ditt inlägg. Ok? Ha en fin kväll. Förresten, vilka härliga mattor du visar...det luktar svensk sommar om dina bilder : ) kram.

Skatan sa...

Men vad fanken, var tog min kommentar vägen? Jag tog nog bort min från din och inte tvärt om...ibland är man mer mongo än vanligt.

Nåväl. Det var inte spanska utan portugisiska. Meddelandet handlade i stora drag om: hittade din intressanta blogg via google. Därefter beskriver hon sin egen blogg som tycks handla om personliga tröjor (??). Hon vill också gärna länka till dig och ber om lov att få göra så...typ i runda slängar : )

Ha en skön kväll och gno inte ihjäl dig med mattorna ;-)

Anonym sa...

Jag kan riktigr föreställa mig doften av nyskurade trägolv och framför mig se detta konstverk som en trasmatta är.
Oavsett färgerkombinationer och mönster så är varje matta ett underverk i sig.
Dunket från en vävstol och alla timmar av meditativt välmående som den som vävt mattan varit med om ger varje hemvävd matta sin skönhet och charm.

I morgon bär det iväg till Mårbacka,en fika i lusthuset på det lilla cafet och en tur i den vackra parken.
Vi ses i morgon.

Malin

Milly sa...

Låter somrigt med mattvätt, och härligt väder ser ni ut att ha!

Låter som om vi snart kommer att få se badrummet, såå spännande! Ni har säkert jobbat hårt, för det är inget litet arbete att göra ett helt badrum. Ha en go kväll!

Interiørhuset sa...

tusen takk for en kjempe koslig kommentar på bloggen min i dag=)
Så flotte matter du har...høytrykkspyler er virkelig effektiv.Vi låner alltid en spesial støvsuger med tepperenser fra min svigermor,så det er alltid lett å gkøre dem rene. Morsomt at din mor har lagd to matter også=)

Älfgärdet sa...

Men du, så småningom kan vi nog ta en träff irl eller vad tror du??? Tycker vi har mycket gemensamt! Min "bästis", (som jag fått den fina radion av) bor i Rottneros. Frågade henne om man kunde gå in i Rottneros-butiken utan att betala entré. Hon visste inte men trodde väl det(låter ju logiskt...). Vet du? Ser att du planerar in Mårbacka. Har pratat med 1700-tals Susanne så många gånger om det, men än har vi inte lyckats... & visst är det underbart att tvätta mattor ute! Har du testat Gysinges linoljesåpa? Wunderbar!

Hem och Lycka sa...

Vilka vackra mattor..

LantlivsAnette sa...

Åhh vilka härliga somriga bilder du visar...och vilka fina mattor..jaa jag log för mig själv då jag läste att du tänkte på inredning redan på högstadiet då du köpte mattan, jag samlade på en servis i den åldern också...
Vad härligt att få rulla ut nytvättade mattor till hösten..Kram Anette

Anonym sa...

Hej! Jag är också väldigt förtjust i trasmattor! Har nästan bara sådana. Jag är så lat så min mamma brukar tvätta dem med högtryckstvätten åt mig...

Anonym sa...

Har aldrig kommit på tanken att ta högtryckstvätten till trasmattorna, men nu vidgades min trångsynthet vad gäller mattskurning. Tack för tipset!
Jag drar ner mattorna i skottkärran till sjön och sedan är det bara att sätta igång och skura. Hittade "block-såpa" i en liten gårdsbutik, så nu skurar jag lika som farmor och jag gjorde med hennes mattor då jag var liten. Tillvägagångssättet är det samma, vissa mattor är de samma, doften av såpa är den samma och farmor lever vidare i mattorna och i minnet. Hon inte bara skurade dem, hon vävde dem också, återanvände textilier och skapade hitoria. Varje invävd trasa har ju faktiskt sin egen historia.
Efter att ha vävt en matta själv inser jag hur mycket arbete det ligger bakom trasmatta. Det är så mycket jobb innan man, äntligen, får börja väva och se resultatet!

Elzie sa...

Hej igen Sussie!
Det här gäller inte dina mattor utan färgen på skåpen i ditt kök. Kommer du ihåg vilken du använde? Jag ska måla mitt kök i höst och tänkte jag skulle få lite tips på fina färger.
Kram Elzie

Lantliga ting sa...

Vilka härliga mattor. Jag älskar trasmattor av alla dess slag. Ska nog kanske ta och tvätta mina idag, vart lite sugen. Tack för din snälla kommentar i min blogg. Kram Maria

Handplockat sa...

åh vad dyuktig du varit i helgen =)

luktar gott hos dej nu då
ha de bäst

Elzie sa...

Tusen tack för hjälpen.
Kramis

Millis sa...

Vilka underbara mattor du har! Det är nåt visst med nyskurade golv och mattor, som luktar såpa.
Jag använder också högtrycket, tillsammans med såpa och skurborste, när jag tvättar mattor...väldigt effektivt.

Marie sa...

Ljuvligt somriga bilder.

Ska bli så roligt att få se bilder från duschen.

Kram Marie

Lily of the valley sa...

Vilka fina mattor du har. Åh, det luktar så gott med såpa. Rent och fräscht! kram Lily

Ankan sa...

Underbara trasmattor! Själv älskar jag gamla trasmattor och är alltid på jakt efter dem när jag är på loppisar :) Man kan förnya ett helt rum bara genom att byta matta.

Jennyshemochharmoni sa...

Vilka underbara mattor! Jag älskar verkligen såna mattor. Sååå fint! Härligt såg det ut med en kopp kaffe också, måste nog ta mig en kopp nu :) KRAM!

Anonym sa...

Jättefina mattor! Jag älskar trasmattor och även ripsmattor!..det är så hemtrevligt!..smart å tvätta med högtryckstvätten..men sliter det inte mycket på mattan??..skulle vilja prova!
Jättefina keramikmuggar oxå! ..mums va gott m fika..hmm..det är nog dags för middag nu! :)